Dragos Dogaru a lansat corpurile de luminat Cuplo Moody Nude

L-am cunoscut la Frankfurt, la târgul Ambiente, unde amândoi am investigat obiectele de design expuse de tineri designeri din întreaga lume.

Dragoş Dogaru, la turul târgului Ambiente 2018 cu profesorul Hansjerk Maier-Aichen

Am apreciat imaginaţia şi creativitatea acestora, am observat şi apariţia unor materiale noi precum şi utilizarea unora vechi în cu totul alte aplicaţii. Tot amândoi am interacţionat şi am vorbit cu profesorul Hansjerk Maier-Aichen care ne-a relevat câteva direcţii şi tendinţe noi în designul de obiect

Despre designul de obiect, discuţie cu Dragoş Dogaru

Mi-a plăcut totdeauna să discut cu Dragoş Dogaru, în special datorită faptului că pune mult suflet în decoraţiile şi accesoriile pentru casă şi lifestyle pe care le proiectează. Multe dintre cele exterioare caselor, le-a desoperit singur, colindând cu bicicleta pe străzile vechi ale oraşului.

Am apreciat mult faptul că, inginer fiind, promovează Art Deco-ul bucureştean, într-o măsură mai mare decât mulţi arhitecţi locali. De altfel, Dragoş Dogaru este chiar promotorul proiectului B:MAD “Clădiri din București: Modernism Art Deco”. Prin acest proiect, Dragoş (re)pune în evidenţă patrimoniul arhitectectural modernist Art Deco al Bucureştiului, atrăgând atenţia asupra necesității de a fi conservat și perceput drept spaţiu viu al orașulu

Portret de designer

Designer multidisciplinar, Dragoş Dogaru activează în Bucureşti de peste 9 ani în domeniul designului de produs, cel textil şi cât şi al designului grafic. Un focus pe o abordare multidisciplinară, integrând aspectele designului interactiv și customizabil de către utilizator, laolaltă cu multifuncționalitatea, care stau la baza conceptului de design.

Începând de la design corpuri de luminat (lămpile Cuplo™, Nude Collection 2021) și design de mobilier (BILLIPLAY™, BENCHY) la design grafic şi textil (Textiles collection 2017, #opartdeco 2021), țintește o abordare consistentă, într-o cheie ludic geometrică, cu culori, texturi și forme surprinzătoare.

Dragoş Dogaru a mai expus la Romanian Design Week (2015, 2017) sau la Paris Design Week (2017) unde a fost selectat şi a expus corpurile sale de luminat marca Cuplo, design de mobilier şi modelele sale de design textil transpuse în articole casnice (tapiţerie imprimată, prosoape din frotir) şi mai nou, chiar pături tricotate din noua sa colecţie #opartdeco, inspirate de Art Deco-ul bucureştean pe care îl promovează de mai bine de un deceniu. Acestea din urmă fiind parte din Romanian Design Week Digital Showcase 2022.

Corpurile de luminat Cuplo Moody Nude

Două obiecte de design concepute la 9 ani distanţă unul de celălalt, de Dragoş Dogaru. Două obiecte care răspund aceluiași deziderat şi care se doresc a fi durabile, adaptabile şi reciclabile. De la sistemul Cuplo 360, design 2013, obiect inspirat de lampa Parentesi a lui Achille Castiglioni, un corp de iluminat purist care, asemenea designului italian, nu îşi ascunde structura ci o pune în valoare, la seria limitată şi numerotată Cuplo Moody Nude, design 2022, un corp de luminat cu 3 posibilităţi de amplasare într-o amenajare de interior, prezentată de PARIS14A.

“Am dorit să realizez un design care să fie îndrăgit prin puritatea linilor sale dar care să permită să fie adaptat dorinţelor şi locuinţei mereu în schimbare. Sunt două obiecte care răspund acestui deziderat şi care se doresc a fi durabile, adaptabile şi, de ce nu, reciclabile la finalul vieţii acestora. Oţel inoxidabil, sticlă borosilicată, materiale plastice, feronerii metalice cromate, cabluri transparente sau negre, compuse şi descompuse în geometria pe care fiecare alege să o adaptezie în ambientul său”, spune Dragoş Dogaru despre produsele lansate.

1 thought on “Dragos Dogaru a lansat corpurile de luminat Cuplo Moody Nude

Comments are closed.