GLASSTEC anunţă o nouă generaţie de geamuri termoizolante

Întâmplare sau nu, Conferinţa online de prezentare a târgului GLASSTEC, cea mai importantă manifetare în domeniul industriei de sticlă şi care, anul acesta, se va defăşura la Dusseldorf, în perioada 20 – 23 septembrie a avut loc chiar a doua zi după Conferinţa intitulată Glastec a Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă organizată la Complexul Phoenicia din Bucureşti.

Dacă de la conferinţa dedicată târgului de la Dusseldorf am aflat situaţia şi perspectivele industriei sticlei, în contextul  situaţiei actuale (necesitatea reducerii emisiilor de carbon şi creşterii preţului energiei) precum şi tendinţele în domeniul sticlei, în cazul conferinţei de la Bucureşti am luat cunoştinţă de noutăţile pe care le propun ofertanţii şi producătorii de tâmplărie, vitraje izolante şi faţade din ţara noastră.

La orizont, târgul GLASSTEC

În prezent, sticla cunoaşte o utilizare pe scară largă, în primul rând în domeniul construcţiilor (ferestre, uşi, faţade, pereţi) dar şi în alte domenii, cum ar fi industria auto (parbrize), medicină (sticlă antibacteriană), etc. În cazul clădirilor rezidenţiale, publice şi a celor de birouri tendinţa este către deschideri vitrate tot mai mari.

Sunt şi designeri şi arhitecţi care susţin că viitorul va fi al caselor transparente, construite preponderant din sticlă.

Un exemplu este şi celebrul designer Karim Rashid a cărui casă este total transparentă.

În amenajările de interior, tot mai multe soluţii au la bază sticla (uşi şi pereţi despărţitori, oglinzi, blaturi, la piesele de mobilier, corpuri de iuminat, decoraţiuni, etc) iar aparatele electrocasnice au integrate din ce în ce mai mult ecrane de sticlă.

Pe de alte parte, procesul tehnologic de producere a sticlei este un mare consumator de energie şi astfel se pune problema reducerii emisiilor nocive legate de această producţie.

Prezentatorii de la Conferinţa GLASSTEC au punctat 5 direcţii/probleme-soluţii/tendinţe cu care se confruntă industria sticlei în acest moment: clima (reducerea emisiilor şi energii alternative de producere), urbanizare (soluţii arhitecturale securizate pe bază de sticlă pentru mediul urban), valoare (sustenabilitate), resurse (utilizarea eficientă a resurselor), wellbeing (îmbunătăţirea calităţii sticlei şi prin aceasta a locuirii, cum poate sticla îmbunătăţi viaţa noastră).

Tendinţe

În prezent sticla realizează mai mult decât un control al energiei şi prezintă un număr sporit de funcţiuni adiţionale şi elemente inteligente. Deja sticla acoperită care protejează împotriva frigului sau căldurii este o soluţie veche.

Prin noile soluţii, sticla generează și energie datorită celulelor fotovoltaice încorporate iar această caracteristică o recomandă ca soluție pentru clădirile pasive sau cele active.

Este vorba de fațade generatoare de energie care încorporează celule fotovoltaice în formă pătrată sau care formează benzi orizontale subțiri, ceea ce oferă o mai mare transparență și un aspect estetic mai plăcut. Deasemenea sunt soluţii cu sticlă în care sunt încorporaţi senzori conectați la sistemul de management al clădirii care optimizează utilizarea energiei.

Alte noutăţi:

– sticla laminată în care celulele fotovoltaice sunt acoperite de o imagine preimprimată cu o gamă infinită de modele și culori;

-sticlă la care celulele sunt acoperite de un strat uniform de vopsea lucioasă de înaltă calitate

-sticlă cu un strat de control solar dar având aceleași proprietăți optice (reflexie și nuanță) ca și gama convențională.

-sticlă la care trasparenţa se poate varia, lăsând să treacă mai multă sau mai puţină lumină şi căldură. Acestea pot fi folosite şi ca sistem de umbrire.

Noutăţi pe piaţa românească: tâmplărie din oţel, ferestre fără toc, geamuri curbate şi panouri fotovoltaice semitransparente

De Ziua Producătorilor şi Mntatorilor de Tâmplărie, Vitraje izolante şi Faţade, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă a organizat Conferinţa Glastec. Au participat numeroase companii care au prezentat noutăţile pe piaţa autohtonă. Acestea s-au referit în mod special la uşi, ferestre, faţade eficiente energetic şi anveloparea clădirilor. Printre noutăţle prezentate, am remarcat:

-ferestre şi uşi securizate ( cu protecţie termică, la foc, rezistente la spargeri şi glonţ) – Reynaers (sticlă groasă de 45 mmm cu transmitere termică mică);

-tâmplărie din oţel cu sustenabilitate dovedită – Forster by Reynaers (aceast[ tâmplărie poate susţine deschideri vitrate foarte largi şi este foarte sigură);

– modulele sticlă-sticlă fotovoltaice integrate în clădiri  – AGC (module utilizate pentru a înlocui materialele de construcție convenționale, pentru clădiri noi, pentru acoperișuri, fațade și lucarne, atractive din punct de vedere estetic, cu eficiență bună);.

-panouri fotovoltaice semitransparente integrate în clădiri – ALTIUS

-ferestre cu sticlă curbată – Velux.

Foto: Messe Dusseldorf