Grădinile şi casele prind viaţă şi culoare datorită plantelor urcătoare/căţărătoare care sunt uşor de întreţinut şi nu au nevoie de îngrijiri deosebite, frumuseţea lor naturală creeaza un peisaj de vis. Plantele urcătoare cresc uşor, se adaptează bine în orice sol, spaţiu sau zonă din gradină şi pot fi plantate chiar şi în ghivece de dimensiuni medii. Ele formeaza tulpini şi liane agăţătoare lemnoase, mai sensibile la început dar viguroase la maturitate. Ramurile pot ajunge la lungimi mari iar florile sunt foarte colorate.
Plantele urcătoare, agăţătoare oferă decoruri grădinilor într-un mod mult mai deosebit, creând imagini interesante cu aer misterios, romantic şi modern. Ele sunt folosite pentru a decora şi înfrumuseţa toate grădinile mari şi mici, zidurile (în special cele terne), clădirile sau instalaţiile speciale (pergole, spaliere, etc.).
Este deja vară, cu mult soare şi temperaturi ridicate. Deja florile de vară au apărut de câteva săptămâni. Trandafiri au înflorit şi împodobesc nu numai parcurile, curţile şi grădinile. Cei urcători (agăţători) au o deosebită valoare decorative şi dau o notă romantică gardurilor dar şi caselor, mai ales prin culorile lor solare sau pastelate, de la diverse nuanţe de roşu, la galben, roz sau potocaliu.
Bucureştiul înflorit
Multe case, cu curţi sau grădini, precum şi parcurile se bucură de trandafiri sau de alte plante căţărătoare înflorite. Există şi bulevarde pe care, la marginea trotuarului sunt plantaţi arbuşti de trandafiri, cum este şi ln Bucureşti, în zona de nord. În trecut, Bulevardului Aviatorilor i se mai spunea Aleea Trandafirilor.
A fost şi un şlagăr la modă: “Vino pe Aleea Trandafirilor”, melodie compusă de Aurel Giroveanu şi interpretată de mai mulţi cântăreţi, între care, Cornel Constantiniu, Mirela Voiculescu Fugaru sau Alina Mavrodin. Alei cu astfel de nume se găsesc şi în alte oraşe (Târgovişte, Brăila) iar Bulgaria este renumită pentru trandafirii de aici, producând şi un parfum recunoscut. Nu mai puţin important este şi parfumul pe care îl degajă florile de tranfafir, fericind pe cei care au aceste flori în grădină. Din păcate florile nu durează foarte mult deşi un avantaj important este că unele specii de trandafirii înfloresc de mai multe ori în timpul verii.
Buganvilla
O plantă agăţătoare cu splendide flori este buganvilla. Este un arbust mediteranean care poate creşte foarte înalt. Este foarte răspândită în California şi în America de Sud.
În oraşul Miami există chiar un bulevard având numele plantei. Avantajul este că Buganvilla stă înflorită atât timp cât are soare şi e cald. Trebuie udată doar o dată pe săptămână, dar din belşug.
Buganvilla a apărut şi în florăriile de la noi şi am văzut chiar la o casă în Bucureşti una de dimensiuni apreciabile. Desigur, aclimatizarea este dificilă iar pe timpul iernii trebuie protejată.
Clematis
Clematis sunt tot plante urcătoare, care poate prezenta şi flori albastre, foarte decorative. Sunt foarte apreciate pentru desimea frunzişului şi abundenţa florilor. Ramurile pot ajunge la lungimi mari şi astfel poate “îmbrăca” o casă întreagă. Poate sta la soare sau în condiţii de semiumbră. Rezista şi pe perioada rece dar atenţie! Unele specii sunt invasive şi deranjează alte plante.
Sunt şi specii de hortensii care sunt urcătoare şi putând ajunge la peste 10 m înălţime. Florile au un aspect deosebit. În mijloc se gasesc cele mici, de culoare crem iar în exteriorul lor, sunt înconjurate de alte flori cu patru petale mari, albe. Înfloreşte în lunile iunie-iulie. Datorită frunzișului bogat este ideală pentru pereti şi garduri. Au nevoie de umbra sau semiumbră.
Glicina
Florile glicinelor, mov, roz si albe cresc precum nişte ciorchini de struguri şi încununează peisajul în culori superbe. Florile acestor plante căţărătoare atrag într-o mare veselie fluturii, intensificând atmosfera de basm.
Dar pe cât sunt de frumoase, pe atât unele specii de glicina pot fi periculoase, în sensul că sunt invazive şi pot deranja alte plante.
Crinii nu sunt plante urcătoare, sunt flori de grădină şi acum sunt înfloriţi. În pieţe se pot găsi astfel de crini spendizi, galbeni, la preţuri mici.
Foto: Pinterest, Ion Diamandi
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050