Casa Vasile Alecsandri din Bacău, în continuare în stare deplorabilă

Orașul Bacău nu este un oraș care se poate mândri cu foarte multe monumente. Tăvălugul sistematizărilor forțate din anii ’60 şi ’80 au dsitrus centrul vechi al orașului și acum regăsim cu greu câteva dintre vechile case și acelea ascunse în spatele blocurilor, sigura modalitate în care arhitecții acelor vremuri au putut să le salveze.

Casa Vasile Alecsandri în anul 2010

Sunt imobile situate pe străzi care evident au traseul modificat, fiiindcă au fost ”tăiate” de construcțiile epocii comuniste. Cele care au rămas nu se bucură nici ele de atenția autorităților..

Starea actuală

Tot printe blocuri, greu de găsit, în ciuda unei plăcuţe care anunță trecători că în spatele perdelei de blocuri este casa poetului, este casa în care s-a născut Vasile Alecsandri. Oficiul Patrimoniului Cultural menționa în 1976 ca vechime sfârşitul secolului al XVIII-lea. Actualul proprietar interesat de terenul situat în zona ultracentrală susţine că dosarul de patrimoniu e neclar și că de fapt nu este casa lui Alecsandri. Nu contetă însă vechimea casei, fapt ceea ce o face oricum valoroasă.

Vedere din lateral

Starea deplorabilă a clădirii este greu de descris. Noroc cu pânză imprimată care ne oferă o imagine veche a casei și a grădinii care o înconjura în trecut. Câțiva arbori bătrâni ne ajută să ne imaginăm frumusţea grădinii. Casa, cândva o casa boierească, cu intrarea străjuită de coloane neoclasice, abia mai rezistă, în ciuda unor stâlpi de susținere. Ea ar trebui protejată, nu doar pentru că a aparținut unui important om de cultură şi politic, un reprezentant de seamă al paşoptiştilor, ci și pentru că este cea mai veche clădire din Bacău.

Autorităţi indolente, viitor incert

După anul 2000 au existat câteva proiecte vagi de transformare a casei în centru cultural, iniţiate de GJ dar dincolo de câteva declarații prin presă nu s-a întâmplat nimic. Asemeni altor monumente și această casă a fost neglijată, fiindcă moștenitori au vândut-o uor rechini imobiliari. Fiind o casă de patrimoniu aceștia nu au putut să o demoleze și au încercat să o valorifice, fie prin vânzare catre autorități, fie lăsând-o să se degradeze până la autodemolare. Deja în 2010 casa arăta deplorabil. Cu siguranță este o clădire solidă, fiindcă în ciuda celor două incendii care au distrus-o și a celor 12 ani care au trecut, casa se încăpățânează să reziste.

Text şi foto: Maria Alexe

1 thought on “Casa Vasile Alecsandri din Bacău, în continuare în stare deplorabilă

Comments are closed.