Casele deschise, un nou mod de locuire

O tipologie a caselor moderne este deschiderea, vederea panoramică, deschiderile extrem de largi şi comunicarea directă cu mediul.

Privindu-le din faţă nu poate să nu te surprindă vederea panoramică marcată de deschideri foarte mari. Uneori  se remarcă şi lipsa îngrădirilor (gardului) şi porţilor ceea ce oferă o senzaţie de libertate. Casele sunt lungi dar bine proporţionate. În linii drepte, avangardiste, cu etaj şi terase. Cu deschideri vitrate foarte largi care oferă un iluminat natural generos.

Deschideri vitrate largi

Tot mai des se pot desluşi  mai multe caracteristici comune ale caselor moderne, putându-se deja vorbi de o anumită tipologie.  Vederea panoramică, arhitectura lineară, cu planuri drepte, transparenţa şi fluiditatea spaţiilor, deschiderile extrem de largi şi comunicarea cu mediul exterior sunt cele mai importante caracteristici ale acestor locuinţe. La construirea lor sunt adoptate, în general, soluţii şi inovaţii care le încadrează în categoria caselor inteligente şi eficiente energetic.

Casa Mosi (Johanesburg)
Având o structură din lemn, beton, cărămidă şi piatră naturală,  casa Mosi (Johannesburg, Africa de Sud) facilitează un flux neperturbat între încăperi, între exterior şi interior. Sspaţiul interior este armonios împărţit între zonele private şi cele dedicate socializării şi activităţilor recreative. Arhitectura este liniară, există terase multiple în loc de acoperiş (poziţionate la niveluri diferite)

Deseori se creează o succesiune de grădini scufundate, supante, platforme şi terase conectate prin spaţii inedite, mereu surprinzătoare. Alternanţa suprafeţelor solide cu cele transparente dă naştere unor efecte interesante de umbră şi lumină.  

LA BOYITA (Punta Del Este, Uruguay)
Având toţi pereţii din sticlă, casa LA BOYITA se armonizează perfect cu exteriorul. Obiectivul principal a fost crearea ideii de spaţiu de locuit în aer liber printr-o tranziţie fluidă între interior şi exterior şi printr-o vedere panoramică fantastică. Deschiderile largi asigură o iluminare naturală superioară şi deschiderea spre perspective diverse, dar şi o conexiune vizuală directă cu natura. Spaţiile exterioare sunt proiectate pentru a optimiza un mod de viaţă care se continuă din interior spre exterior

Tendințe

Deschiderile vitrate largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice. Acestea oferă un iluminat natural generos şi se întîlnesc  nu numai la parter, spre “zona verde” ci şi la etaj.

Sunt arhitecţi şi designeri care susţin că nu este departe momentul în care vor apărea case complet transparente.

Casa total trasparentă a lui Karim Rashid

Viitorul este aici. Iată că unul dintre cei mai importanţi designeri actuali, Karim Rashid, a şi realizat o astfel de casă şi care este locuită. Construcţia casei este aşezată pe un postament (care ţine locul de fundaţie a casei), ca formă fiind un cub din sticlă total trasparent. Este de notat că designerul a proiectat această casă şi ca având formă rotundă, un cilindru de sticlă, în acest caz existând şi un “etaj”. Astfel lumina naturală are o distribuţie mai mare la interior. Există şi o curte dar nu şi gard de delimitare. Se poate spune că natura se continuă şi în interiorul casei, aceasta fiind doar separată de peretele de sticlă. Piscina este în exterior,aşezată la intrare.

Înăuntrul cubului de sticlă se află o altă construcţie, mult mai mică şi netransparentă, un cocon care asigură intimitatea pentru activităţile de odihnă şi baie. În rest toate celelalte funcţiuni sunt realizate în spaţiul dinăuntrul cubului de sticşă dar la vedere.

Acolo unde clima permite deschiderile nu sunt vitrate. Sunt lăsate liber, astfel încât casa să comunice direct, fără nici o oprelişte cu exteriorul.

Casa Leite (Spania)
Designul interior al casei de vacanţă construită din lemn reciclat de la digurile pescarilor din împrejurimi se deschide complet spre mare şi “caută soarele”. Consumul mic de energie este posibil şi datorită faptului că suprafeţele vitrate mari au fost orientate spre Sud. Acestea dispun de elemente de protecţie solară, pentru a se evita producerea efectului de seră şi supraîncălzirea interiorului

Casa deschisă

Este de remarcat faptul că şi în proiectele de casă distinse cu premii cu ocazia concursurilor de arhitectură sau prezentate la diverse expoziţii se regăsesc elemente care au legătură directă cu tipologia amintită.

Astfel sunt în special conceptele dezvoltate în ultimii ani în cazul proiectelor de casă ideală DAS HAUS prezentate la târgul imm cologne. Mulţi dintre arhitecţii de renume desemnaţi să realizeze proiectul DAS HAUS au imaginat o casă deschisă, atât pentru un contact permanent cu natura înconjurătoare cât şi ca invitaţie pentru dialog.  

Terasele de dimensiuni foarte mari în prelungirea livingului, cu mare deschidere către exterior precum şi lipsa îngrădirilor şi gardurilor sunt câteva elemente care caracterizează proiectele caselor deschise. 

Casa concepută în  urmă cu câţiva ani de designerul  Sebastian Herkner este foarte deschisă. Te invită să intri, să simţi, să comunici cu alţii, să împărtăşeşti diferite idei, fiind o expresie a necesităţii de a face faţă schimărilor sociale actuale.

Proiectul DAS HAUS

Anul acesta proiectul DAS HAUS a fost realizat ce arhitecţii Alberto Sanchez şi Eduardo Villalon. În conceptul lor de locuit “A la fresca”, interiorul casei este îndreptat spre exterior. Viaţa este deschisă nu numai naturii şi lumii de afară ci şi comunităţii de rezidenţi.

Merricks North (Australia)
Forma casei  Merricks North permite amenajarea a numeroase zone de socializare şi destindere şi înlesneşte trecerile rapide dinspre interior spre exterior. Astfel living-ul poate fi extins pe terasă. Cadrul natural a devenit pentru echipa de specialişti un reper şi, totodată, o bună sursă de inspiraţie. Casa a cucerit aprecierile şi graţie aspectului său longilin, modern.

Casa mediteraneană

O variantă care deasemenea prinde contur este cea a caselor de tip mediteranean modern. Acestea au acoperişul puţin înclinat şi realizat cu olane, acestea contribuind şi ele la ambianţa generală, totdeauna de tip estival. De altfel, locaţia este ca deobicei esenţială.  Este vorba de terenuri mari, deobicei în zone exotice, de preferat cu vedere spre un lac sau mare/ocean chiar un teren gol întins. Oricum, grădina cu piscina din faţă reprezintă elementul principal al arhitecturii ce dictează orientarea şi conformarea tuturor celorlalte spaţii.

Penthouse într-un bloc înalt din New York

Caracteristica deschiderilor largi se aplică şi în cazul apartamentelor prin înlocuirea unui întreg perete exterior al unei funcţiuni – poate fi living, birou, dormitor sau chiar baie, cu o suprafaţă vitrată.

Este de remarcat faptul că această tendinţă coexistă perfect cu cele privind natura şi tradiţiile care îşi găsesc o largă aplicabilitate la casele actuale.

Casa Mirante do Horto Condominium (São Paulo, Brazilia)
Casa a fost proiectată  cu faţada principală deschisă mult spre exterior. Succesiunea de plăci orizontale ale casei, cu luminatoare, permite luminii naturale să treacă prin toate „straturile”, până la subsol. Punctul forte al casei este grădina de pe acoperiş, prin care arhitectul şi-a propus să compenseze dimensiunile mici ale terenului, care nu a permis amenajarea unei grădini convenţionale.

Interioarele

Interiorul caselor deschise este de tip lounge, la fel cum este deobicei şi continuarea sa spre exterior.  Deci spaţiu generos  tip open space cu bucătăria integrată, living de relaxare şi socializare în care sofalele sunt nelipsite.  Cromatica, textura finisajelor şi decoraţiunile oferă mai degrabă un spaţiu cald cu finisaje din lemn masiv şi piele, alteori neutru prin culori de pământ dar niciodată rece.  


Casa Plateau (Planalto Paulista, Brazilia)
Trecerea dintre livingul interior şi zona exterioară de recreere este aproape insesizabilă, delimitarea făcându-se cu ajutorul unor uşi glisante din sticlă, care se pot deschide complet. Astfel, s-a obţinut o zonă de relaxare unitară, care începe la interior şi se continuă la exterior, fără nicio oprelişte. Pe faţada din spate, locuinţa este complet decapotabilă, deschizându-se spre grădină cu ajutorul unor uşi glisate din sticlă, dar şi al unor panouri rotative din lemn.

Mobilierul păstrază aceleaşi linii lungi şi drepte ale arhitecturii de exterior. Mobilierul de living este în cea mai mare parte multifuncţional, de tip in-out, putând fi lesne mutat afară atunci când vremea o permite şi, în plus, să reziste bine şi în condiţii de umezeală şi ploaie. Stilul este modern, contemporan, dar se poate întâlni şi cel eclectic, mix de stiluri, în care pot apărea şi accente clasice. Operele de artă sunt nelipsite, de obicei spectaculoase, pregnante şi de dimensiuni mari.

Casă Africa de Sud
Crearea unei legături strânse între cele două medii (interior şi exterior) şi exploatarea spaţiului exterior a reprezentat cerinţa esenţială a proprietarilor casei din Johanesburg. Deschiderile inedite şi suprafeţele mari vitrate oferă vederi ample asupra exteriorului din unghiuri diferite

Accente interioare

Deasemenea, se apelează pe larg la accente cu obiecte sau opere de artă tradiţionale, din diverse culturi în consonanţă cu exotismul locaţiei. Emisfera sudică (America de Sud, Africa  sau Australia) reprezintă din acest punct de vedere o nesecată inspiraţie. În plus, aici şi clima precum şi terenurile mai largi, reprezintă premize favorabile pentru abordarea de proiecte de acest tip.

Casa Amber Gardens (Otopeni-Tunari)
Şi în ţara noastră tendinţa începe să se facă simţită, casa Amber Gardens
(Proiect: arh. Andrei Comanac şi arh. Teodora Albu), câştigătoare a primului loc la prestigiosul concurs Anuala de Arhitectură Bucureşti,  este un exemplu elocvent.
Proiectul se remarcă prin utilizarea principiilor designului bioclimatic (orientarea faţadelor, direcţia vântului şi vegetaţia din jurul clădirii) şi standardelor energetice ale unei case pasive, fiind în acelaşi timp deschisă. Terasa din jurul piscinei reprezintă o prelungire a locuinţei la exterior. Piscina este amplasată în partea de sud, în continuarea terasei aferente livingului. Este dotată cu un sistem de ventilaţie cu recuperarea căldurii..

Dotările tehnice sunt la nivel maxim. Avem de-a face cu case inteligente şi prietenoase cu mediul. Pentru că ele folosesc din plin tehnologiile de energii regenerabile, cum sunt panourile solare sau cele fotoelectrice.

O serie întreagă de arhitecţi s-au specializat pe proiecte de acest tip. Pe de altă parte foarte mulţi aplică cel puţin în parte (în funcţie de datele reale din teren) elemente care fac parte din această tipologie.