Se apropie alegerile locale: primari cu viziune

Despre Sorin Oprescu se spune că ar fi fost unul dintre puţinii primari generali ai Capitalei care a avut viziune. În urmă cu 12 ani a ordonat demolarea Halei Matache, care “împiedica” lărgirea Bulevardului Buzeşti astfel ca să devină o arteră modernă, demnă de o capitală cum este Bucureştiul. Alături de hală au mai fost demolate şi alte clădiri, pe acelaşi motiv, un exemplu fiind o frumoasă  casă în stil turcesc în vecinătatea imediată a halei. De ani buni locurile pe care au fost edificate aceste clădiri au rămas terenuri virane, în cel mai bun caz zone de parcare. În trecut, o zonă şic, acum se prezintă lamentabil, cu dărăpănături, ruini şi gunoaie, locuri virane şi clădiri nedemolate dar sărmane, aflate în stare mai mult decât deplorabilă, populată cu persoane de multe ori dubioase.

Locul pe care era până acum 12 ani Hala Matache Măcelaru

Îi trimitem doctorului fost primar mai multe fotografii recente cu “viziunea” domniei sale asupra unei zone a Capitalei, să se bucure când stă la soarele din Grecia.

În urma demolărilor au rămas şi astăzi locuri virane, parcări, ruini şi o cârciumă cu mici şi bere

Aşa arăta Hala Matache înainte de demolare. Clădirea a fost un monument al arhitecturii inginerești din secolul XIX şi construită de către primăria București între 1887 și 1899

Clădiri precare dar nedemolate pe Bulevardul Buzeşti în vecinătatea locului unde era amplasată Hala Matache

Ne-am bucura şi noi dacă aceste fotografii ar fi văzute şi de actualul primar general, Nicuşor Dan, odinioară apărător înfocat al caselor vechi cu valoare. S-a luptat cu îndârjire pentru salvarea Halei Matache, nereuşind însă. Autorităţile locale nu incluseseră Hala Matache în rîndurile clădirilor de patrimoniu, deşi s-ar fi cuvenit de bună seamă acest lucru. Nicuşor Dan a promis atunci că va reconstrui hala respectând arhitectura originală, cu câţiva metri mai departe de bulevard. Însă prometre c’est noble iar Nicuşor Dan a cam uitat de promisiunea făcută deşi este Primar General de aproape 4 ani. Alături de el au uitat deasemenea mulţi alţii, căci de, pandemie, război, inflaţie…, cui îi mai pasă de casele vechi şi de cum arată Capitala?

“Frumoasa” intrare în Piaţa Matache, unde era plasată înainte hala. Fotografie din anul 2018. În comparaţie, singura modificare este acum numărul mult mai mare de maşini parcate

Clotilde Armand, primarul sectorului 1, părea însă că este interesată. În urmă cu circa 3 ani promitea la rândul său  un proiect de renovare a Pieţei Matache şi  gândirea ei ca un centru cultural. Desigur că mulţi dintre noi sperau ca odată cu aceasta şi renovarea, consolidarea sau reglementarea unor clădiri din zonă, multe dintre ele în paragină şi părăsite. Aceasta mai cu seamă că anunţase şi proiectul de reabilitare a fostului Hotel Dunărea (magazinul Sora în perioada comunistă), clădire interbelică în stil Art Deco aflată în proximitate şi trasformarea sa deasemenea într-un centru cultural.

Aşa arată şi acum clădirea fostului Hotel Dunărea

Practic toţi primarii şi arhitecţii-şefi de după 1990, inclusiv marele vizionar Traian Băsescu, au fost părtaşi la transformarea zonei Griviţa-Buzeşti dintr-un cartier interbelic elegant cu o bogată viaţă mondenă, cu multe clădiri cu valoare arhitecturală, situat în centrul Capitalei, la numai 300 de metri de Piaţa Victoriei, într-o adevărată enclavă cu terenuri virane, mizerie şi case în ruină. Din cele trei cinematografe, Marna (splendidă clădire în stil Art Deco timpuriu), Lia şi Marconi (aici se desfăşurau în perioada interbelică şi spectacole de teatru şi vodevil) nu a mai rămas decât clădirea ultimului, o ruină. Basoreliefurile de pe faţadă s-au distrus complet, nu mai este nici acoperişul.

Clădirea monument istoric în stil Art Deco este complet ruinată şi un adevărat pericol pentru trecători

Sculpturilor de la blocul cu cariatide, clădire cu grad înalt de degradare, au început să le cadă mâinile iar Baia Griviţa, plăcerea absolută a bucureștenilor timp de peste un secol a fost vândută şi renovată de formă. Nu mai puţin de 16 case de pe Calea Griviţei, pe porţiunea de circa 300 de metri de la Gara de Nord până la Bulevardul Dacia, sunt în prag de colaps fiind părăsite de locatari şi multe altele, ca şi pe Bulevardul Buzeşti din apropiere, sunt complet degradate. Autorităţile locale au la îndemână legislaţia care le permite amendarea proprietarilor care nu îşi renovează imobilele dar nu întreprinde nimic de peste 30 de ani, dovedind astfel că au interese comune cu mafia dezvoltatorilor imobiliari.

Momentul alegerilor locale se apropie cu paşi repezi. Atenţie deci pe cine alegeţi şi notaţi promisiunile făcute!

Foto: Ion Diamandi