Restaurare monumentală, cu faianţă pictată

Renovarea unei vile vechi se poate face având tot timpul în vedere preferinţele artistice ale proprietarului, transpuse perfect în operă de către artizani.

Proiectul de restaurare a pornit de la o scenă de vânătoare

Beneficiarul a dorit să renoveze această proprietate, o vilă tipică pentru nobilimea spaniolă din trecut, cu arhitectură traditională.

Proiectul de restaurare a constat în împodobirea peretelui terasei exterioare acoperite  cu un decor mural cu format mare. Înainte de toate, decorul imginat trebuia să rimeze perfect cu arhitectura tradiţională a casei. De altfel, proprietarul este pasionat de stilul portughez, de pictura pe faianţă de dimensiuni mari. În acest stil cromatica este asigurată de culoarea albastru.

Cultura ceramicii

Inspiraţia a venit de la un decor mural cu o scenă de vânătoare văzută tot la o casă aristocratică în Portugalia. În mod similar, în această ţară, ca şi în Spania, ceramica are o veche  şi specială tradiţie. Artizanii de aici au preluat ideea picturii cu albastru pe fond alb. Aceasta în urma inspiraţiei provenite din comerţul cu China şi a interacţiunii cu porţelanurile din această ţară în perioada colonială.

În concluzie, dacă ajungeţi în Lisabona, nu rataţi Muzeul Naţional al Faianţei, pentru o incursiune într-un univers decorativ spectaculos. Pe parcursul istoriei, faianţa pictată a surprins evoluţia societăţii şi a culturii din vremea în care a fost concepută.

Pentru restaurare, însă, proprietarul vilei menţionate îşi dorea o scenă galantă, specifică picturii baroce din Spania secolului al XVIII-lea.

Urmărind îndeplinirea acestor obiective, s-a creat o compoziţie monumentală, cu scene ce denotă un comportament manierat, pictată cu albastru. Este de menţionat că decorul a inclus chiar şi casa în care urma să se monteze opera de artă. Totul devine astfel foarte autentic.

Tema decorului surprinde scene ce denotă un comportament manierat. Domni şi doamne din înalta societate se întâlnesc într-un cadru natural rustic, cu o faună şi o vegetaţie bogate.

Artizanii de la Cameleonia

Faianţa a fost realizată manual, conform unei tradiţii vechi de sute de ani, de către artizanii de la Cameleonia.

Atelierul de creaţie se află aproape de graniţa dintre Spania şi Portugalia. Creaţiile îmbină stilurile (de altfel apropiate) din ambele zone.  După realizarea faianţei, pe ea a fost pictată impresionanta scenă.

Astfel, după ce a fost montată pe perete rezultatul final a depăşit aşteptările beneficiarului, iar valoarea proprietăţii a crescut semnificativ.

În concluzie avem un exemplu cât se poate de sugestiv. Este despre modul în care această tehnică ornamentală migrează din palatele nobililor de odinioară în casele contemporane. Se crează astfel efecte cu totul speciale.

Reprezentând ateliere de prestigiu din Spania, Cameleonia contribuie la crearea de ambiente unice, exclusiviste. Acest gen de artă decorativă este promovat şi în România.

Foto: Cameleonia