Acest proiect de reconversie, realizat de Zooco Estudio, un birou multidisciplinar de arhitectură, design și design interior, a constat în renovarea, extinderea şi transformarea grajdului situat în Güemes – un orășel, la est de Santander, în Spania – pentru a fi transformat într-o casă sezonieră.
Şi în ţara noastră sunt numeroase construcţii anexe ale caselor, anexe gospodăreşti – grajduri, şuri, etc, în special în mediul rural (îndeobşte în cazul caselor săseşti sau a celor din Bucovina, dar nu numai), asemănătoare cu exemplul oferit. Beneficiind de un proiect bun de arhitectură şi o investiţie suficientă, pot fi transformate prin reconversie în locuinţe sau pensiuni moderne şi atractive.
O şură bănăţeană a fost transformată într-un cămin cozy (actualmente muzeu) în apropierea Bucureştiului în plin regim comunist.
Situaţia iniţială
Clădirea existentă din Güemes reproduce cu fidelitate sistemul de construcție local, simplu și fără pretenții. Pereți din piatră care susțin un acoperiș cu structură din lemn şi învelitoare din ţigle ceramice tip olan. Transformarea grajdului, natura acestei intervenții arhitecturale s-a bazat pe respectul absolut față de ceea ce exista deja. Respect nu numai față de materialele tradiționale utilizate, ci și față de tipul de spațiu creat în interiorul construcţie.
Materiale, arhitectură
Lemnul local, piatra din zonă, fațadele albe și olanele, toate împreună alcătuiesc arhitectura unității. Betonul și structura metalică oferă un contrapunct contemporan acestui exemplu remarcabil de arhitectură tradițională din Cantabria
Singurele modificări parțiale ale arhitecturii existente sunt cele efectuate pe fațade. Deschiderile existente au fost mărite pe fațadele orientate spre est și spre vest, cu ideea de a avea o privire generală asupra naturii și priveliștilor îmbietoare ale munților Cantabrieni în interior
Fațadele orientate spre nord și spre sud erau în stare proastă. Decizia arhitecţilor a fost de deschidere completă a lor. O altă caracteristică notabilă a casei este sistemul său de intimitate. Acesta este format din jaluzele glisante pe fațada orientată spre sud, oferind utilizatorilor libertatea deplină de a comunica cu exteriorul
Concept organizare casă
Principalele spații ale casei, având o suprafaţă locuibilă de 310 metri pătraţi, sunt dezvoltate ca o singură unitate în spațiul central mare care cuprinde fostul grajd.
Succesiunea de utilizări compusă din bucătărie/sufragerie/zonă șemineu/sufragerie/birou/zonă rafturi pentru cărți este dezvoltată într-un model liniar, sub același acoperiș. Fiecare zonă este caracterizată exclusiv de elementele specifice utilizării respective. Doar dormitorul principal, ascuns în spatele unui raft, este separat de spațiul general.
Un al doilea dormitor, accesibil folosind scările exterioare din pasajul original de la intrarea clădirii este situat deasupra celui principal, pentru a completa înălțimea clădirii anexe.
Pentru a consolida ideea unui plan de etaj deschis, o caracteristică de depozitare este încorporată în perimetrul spațiului. Astfel spațiul interior a fost eliberat și s-a realizat evidenţierea acoperișul tradițional din lemn şi a învelitorii. Clădirea de extindere a fost proiectată dintr-o perspectivă mai rațională, continuatoare al unui stil clasic modern.
Forma sa în L a facilitat crearea unui spațiu deschis între clădiri. Aici se află piscina și tot aici pot fi admirate cele mai frumoase vederi ale site-ului.
Noul spațiu constă din cazare pentru oaspeți, o sală de ședințe, o saună și o zonă de verandă lângă piscină.
Proiectul a fost finalizat în anul 2019
Material realizat cu sprijinul V2Com
Foto: Imagen Subliminal
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano