Lucrurile la vedere şi în dezordine stirbesc din imaginea frumoasă şi eleganţa a unei încăperi. Acest lucru se întâmplă şi mai des într-un spaţiu restrâns, cum sunt spaţiile mici, apartamentele şi gaesonierele mici de bloc. Dar să nu ne panicăm. Multe din soluţiile propuse se referă la mobilierul multifuncţional şi cel modular.
Mobilierul multifuncţional
Designeri consacraţi îşi folosesc imaginaţia şi creativitatea pentru a proiecta produse care să rezolve probleme cu care ne confruntăm tot mai des, în special legate de stilul de viaţă adoptat.
Depozitarea este una dintre problemele amintite cu care ne confruntăm practic zilnic. Shoppingul este la mare modă iar el înseamnă aducerea de obicei în interiorul locuinţei a tot mai multe obiecte, de la îmbrăcăminte la accesorii şi decoraţiuni. Chiar şi când este vorba despre alimente, nu toate este recomandat a se păstra în frigider. De multe ori, când venim acasă cu lucruri noi, nu avem unde să le punem şi ne gândim că vom găsi mai târziu o soluţie. Dar ce este de făcut când spaţiile sunt mici? Garsonierele ;I apartamentele de două camere sunt astăzi cele mai căutate deoarece sunt mai ieftine, întreţinerea mai uşoară şi facturile cu utilităţile mai mici.
Sunt firme care oferă soluţii inteligente de depozitare, fără a compromite estetica sau funcţunile. De exemplu, unitatea de mobilier creată de o firmă italiană Clei (care a fost expusă şi la Săptămâna Designului de la Milano anul trecut) integrează în mod miraculos o bucătărie şi un dormitor într-un dulap de perete elegant.
În cursul zilei, suprafeţele mobile se deschid, dezvăluind un spaţiu de lucru practic, dotat cu toate utilităţile unei bucătării obişnuite. Între acestea, chiuvetă, plită cu două arzatoare, frigider, maşina de spălat vase, cuptor cu microunde şi hota. Un dulap pe role cu rafturi completează bucătăria, oferind spaţii de depozitare şi o măsuţă de lucru. Unitatea de mobilier conţine şi o masă de dining.
Toate aceste elemente pot fi „ambalate” pe timpul nopţii, pentru a face loc unui pat dublu confortabil.
Sfaturi practice pentru renovarea spaţiului de depozitare
Fie că trăim într-o locuinţă mare sau într-o garsonieră, nevoia de depozitare este tot mai mare. Cămăra sau debaraua sunt soluţia care se impune în astfel de situaţii. Reorganizarea şi renovarea acestor spaţii de depozitare pot degreva locuinţa de corpurile de mobilier masive, de exemplu de şifonier în cazul unor spaţii mici. Acum când stăm mai mult în propriile case este un moment prielnic să regândim organizarea cămării sau debaralei. Lucrarea poate fi realizată chiar de proprietar, într-o activitate de Do-It-Yourself fără a fi implicate cheltuieli mari. În plus, primăvara este chiar sezonul renovărilor.
Iată câteva idei pentru o locuinţă de dimensiuni mici care, totuşi, beneficiază de astfel de spaţii de depozitare. Acestea, însă, nu sunt amenajate şi exploatate corespunzător.
Renovarea şi reorganizarea debaralei
Un mic plan trebuie întocmit înainte de începerea lucrărilor. Debaraua cu şi cămara cu suprafaţe de sub 1 metru pătrat fiecare, pot fi supuse unui radical proces de reamenajare.
Pentru a câştiga şi câţiva centimetri de spaţiu în plus, vechile uşi pot fi înlăturate. Împreună cu ele şi tocurile lor iar glafurile golurilor rezultate pot fi refinisate. Pe pardoseală se poate monta parchet laminat. Pereţii pot fi finisaţi de exemplu cu tapet de culoare albă a cărui textură imită tencuiala structurată. Rafturile se pot monta până la tavan precum şi bara pentru umeraşe.
Acestea reprezintă soluţia pentru o depozitare eficientă. De aceea este necesar să ne gândim dinainte cât de late şi cum să montăm rafturile.
După ce este stabilită poziţia fiecărui raft, se poate trece la măsurarea şi marcarea locurilor în care au fost montate consolele.
Blaturile rafturilor pot fi realizate pe comandă dar ele se pot găsi acum cu uşurinţă în magazinele de bricolaj. Ele vor fi fixate pe consolele anterior montate, pentru acestea fiind necesare şuruburi autofiletante.
Sursa foto: adorable-home.com
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050