Simplitate, căldură, culori pastelate și multă lumina

În anul 2019, un cuplu tânăr de bucureșteni, fără copii, și-a cumpărat un apartament de patru camere (90 metri pătrați) într-un ansamblu nou construit, din zona Unirii. Împărțit în open space (bucătărie, living, dining), trei dormitoare și două băi, apartamentul a fost cumpărat la alb, cu finisajele montate. De amenajarea interioară s-a ocupat echipa Jooca Studio, în frunte cu arhitecta Ana-Maria Vasile.

Design cu mult lemn şi cadre metalice negre

Lemnul este unul dintre materialele cel mai des folosite în proiect, cu un rol important în delimintarea vizuală a spațiilor. În proiectul prezentat, tavanul a fost placat pe toată lungimea holulul, astfel se creează o separație între zona de bucătărie și living.

Un alt element utilizat sub mai multe forme este cadrul metalic negru, regăsit atât la ansamblul mobilierului din living, cât și la picioarele mesei de dining și la diferite accesorii din băi. Aceste elemente se completează cu corpurile de iluminat, atent selectate.

În general, spațiile deschise lasă lumina să circule și elimină senzația de înghesuială. Este nevoie însă de o delimitare a lor simbolică, iar acest lucru se face în mai multe moduri. În cazul apartamentului din zona Unirii, soluția găsită a fost o construcție din MDF, care îmbracă tavanul și pereții la limita dintre living și bucătărie. Montarea plăcilor pe tavan a venit la pachet cu o dificultate majoră.

Delimitarea spaţiilor cu panouri MDF

Punctul de plecare al amenajării a fost delimitarea simbolică a livingului de bucătărie, cu ajutorul unor panouri din MDF furniruit. Ce părea la început simplu s-a dovedit a fi problematic din motive estetice.

„A trebuit ca, mai întâi, să montăm pe plafon o structură metalică, de care să prindem plăcile din MDF, pentru a nu risca desprinderea lor. Provocarea a apărut în încercarea de a ascunde cât mai bine aceste prinderi, astfel încât să nu arate inestetic. Soluția a fost realizarea unor dopuri custom din același MDF, băițuit în culoarea furnirului“, spune Ana-Maria.

Un corp masiv de mobilier separă bucătăria de holul de intrare

O altă provocare a fost pe partea de construcții. Proprietarii își doreau montarea unui aparat de aer condiționat pe hol, care să deservească cele două dormitoare, însă traseul țevilor necesare a fost mai dificil decât părea la început.

Într-un final, instalatorul a reușit să integreze circuitul în plafonul coborat dintre living și bucătărie și a mascat țevile inclusiv în grinda care separă holul de living.

Linii drepte și accente de culoare

Ca stil de amenajare, Ana-Maria a mers pe linii moderne, simple, cu accente de culoare, pe detalii industriale și glam. A urmărit să obțină un spațiu cald, de aici și folosirea multor elemente din lemn: placarea cu MDF, fronturile mobilei de bucătărie, masa de dining și biroul, bancheta din dormitor. Culorile au venit din dorința de a aduce un strop de veselie, în ton cu personalitatea proprietarilor.

În zona de zi, elementul cheie îl reprezintă ancadramentul dintre living și bucătărie, cu plafoniere integrate și o aplică sub formă de cerc. Pentru a putea fi încastrate plafonierele, a fost coborât nivelul plafonului pe anumite zone. Aplica sub formă de cerc este făcută pe comandă din PVC, cu bandă LED pe contur.

Decorarea funcţiunilor

Mobilierul din living este minimal și include o canapea albastră de la Divanissimi, principala sursă de culoare a livingului, două măsuțe de cafea albe, cu design geometric și o comodă TV tot albă, cu linii drepte, aflată în fața canapelei. Accesoriile sunt responsabile cu aerul vesel al amenajării: pernuțele decorative, tabloul semnat de artista Irina Neacşu și covorul de la Mobexpert.

Dining-ul vine în completarea livingului și este mobilat cu o masă din lemn masiv, cu picioare metalice, și scaune de la The Home, în culori naturale. Ansamblul este punctat de un corp de iluminat cu aer industrial și de un tablou semnat tot de Irina Neacșu.

Bucătăria este mobilată cu piese lucrate la comandă pe dimensiunea spațiului. Fronturile sunt din MDF, blatul din compozit, iar peretele din dreptul frontului de lucru este placat cu plăci terazzo.

Între bucătărie și holul de intrare, găsim un corp de mobilier multifuncțional, care include atât corpuri de depozitare, cât și o bibliotecă pe toată înălțimea spațiului. Un alt rol al acestuia este de suport încorporabil pentru cuptorul electric și cel cu microunde.

Dormitorul matrimonial continuă paleta de culori pastelate care se regăsește în zona de zi.

O „capsulă” decorează zona ferestrei și înglobează o băncuță pentru citit și câteva spații de depozitare.

Patul este lucrat pe comandă și atrage atenția prin tăblia realizată din lamele tapițate. Peretele din spate este decorat cu un tapet cu textură prețioasă. Alături de corpurile de iluminat suspendate de deasupra noptierelor, acesta dă un aer glam decorului.

Dormitorul de oaspeți are dublu rol: dormitor și birou. Aici, patul este încadrat într-o nișă încadrată de un ancadrament gri din MDF, continuat de un dulap cu două uși. În fața ferestrei se află o zonă de birou amenajată simplu, cu un blat din MDF pe suport metalic, un scaun și câteva polițe.

La cererea proprietarilor, Ana-Maria a amenajat și camera viitorului mezin al familiei. Aici a folosit un tapet cu print jucăuș, în nuanțe pastelate. Un alt detaliu care atrage atenția sunt fronturile din MDF frezat ale corpului de depozitare. Ele urmează aceeași idee ca tăblia patului, fiind realizate din lamele tapițate.

Băile sunt foarte luminoase datorită finisajelor deschise la culoare. Baia matrimonială are o cadă încadrată de panouri din sticlă, iar baia de serviciu – un duș walk-in. Peretele din dreptul dușului este finisat cu plăci terrazzo. Baia matrimonială este spațioasă și foarte luminoasă datorită finisajelor.

Proiectul şi furnizorii

Amenajarea apartamentului a durat aproximativ nouă luni, însă șantierul a fost întrerupt din cauza pandemiei. Partea de șantier a presupus înlocuirea finisajelor existente, câteva modificări ale instalației electrice și sanitare și montarea finisajelor noi. Această parte a durat două luni și jumătate.

Bugetul alocat acestei amenajări a fost de 60.000 euro. Plăcile ceramice au fost cumpărate de la Decor Floor și au costat în jur de 2000 euro. Parchetul este  de la Valprest și a costat circa 50 euro/metru pătrat.

Majoritatea pieselor de mobilier sunt făcute la comandă. Covoarele sunt de la Mobexpert și Zara Home, corpurile de iluminat de la The Home, Ioooi și Evambient. O parte a decorațiunilor sunt de la The Edit