Un apartament vechi de 35 de metri pătraţi, amenajat în stil contemporan

Mai multe idei şi ponturi pentru amenajarea spaţiilor mici, inclusiv de apartament vechi, au fost deja prezentate. Apartamentele de două camere prezintă avantajul  cheltuielilor de întreţinere mici dar cele vechi, construite în timpul comunismului, sunt într-adevăr foarte mici şi deobicei amenajate defectuos. Ele sunt însă ieftine, pot fi achiziţionate uşor de către familiile de tineri prin programul Prima Casă iar multe dintre ele sunt plasate în centrul oraşului.

Cheia de boltă ca un apartament vechi şi de dimensiuni mici să devină funcţional şi plăcut la locuire o reprezintă amenajarea conform normelor stilului de viaţă contemporan. Iar aici intervine designerul, deoarece nu este chiar uşor de amenajat astfel de spaţii mici. Este nevoie de abilităţi speciale şi multă experienţă.

Designer Maria Dulhan

Apartamentul de două camera pe care îl prezentăm şi care nu are mai mult de 35 de metri pătraţi ca suprafaţă a fost amenajat de designer Maria Dulhan care demonstrează că un astfel de apartament vechi şi mic poate constitui o oportunitate atât pentru investitor cât şi pentru viitorul proprietar. Designerul a folosit în decorarea apartamentului idei clasice utilizate pentru amenajarea spaţiilor mici dar şi unele noi, adevărate inovaţii, care pot reprezenta o excelentă sursă de inspiraţie pentru amenajarea şi renovarea locuinţelor.

“Apartamentul este situat pe Bulevardul Dinicu Golescu, deci în centrul capitalei şi are ca avantaje apropierea de Gara de Nord (cea mai mare din ţară), de staţia de metrou, de un spital (Militar), de o piaţă agroalimentară (Matache), de o şcoală, de una din clădirile Politehnicii şi de multe unităţi comerciale şi clădiri de birouri. Aceste blocuri au fost construite în perioada anilor 1960 – 1965, din punct de vedere structural foarte solide, astfel încât securitatea locuinţei funcţionează foarte bine şi acum”, ne spune Maria Dulhan.

“În amenajare, pentru fiecare perete am imaginat o scenografie specială şi am personalizat spaţiul astfel încât să se potrivească personalităţii viitorului proprietar, dar am avut în vedere în special familiile de tineri, chiar şi studenţi, care pot găsi astfel locuinţa ideală”, continuă povestea designerul. Este aproape incredibil cum un minuscul apartament poate induce o asemenea stare de bine şi în nici un caz de senzaţie de sufocare cum e poate întâmpla în cazul spaţiilor foarte mici. Fiecare centimetru pătrat a fost gândint şi folosit la maxim.

Un tur al apartamentului

În extrem de micul vestibul/sas de la intrarea în apartament, se găseşte debaraua, cu o uşă ventilată de la Leroy Merlin şi un foarte intereant cuier realizat din rondele de lemn de prun.

Locul asigură atât depoziarea hainelor şi pantofilor cât şi a aspiratorului. Un spectaculos tablou de artă contemporană anunţă încă de la intrare un spaţiu spiritual şi ecologic. Opera de artă a fost realizată cu “bulinele medicale expirate ale mamei”.

Uşă glisantă, un prim truc

Este deja binecunoscut soluţia de a se renunţa la uşi pentru a “mări” un spaţiu mic. Maria a folosit acest truc pentru a nu izola vestibulul, şi aşa extrem de mic, dar într-o variantă îmbunătăţită.

“Spaţiile ascunse, cum sunt cele de după o uşă, fac ca spaţiul să pară mai mic. Nu numai estetic este o lipsă dar şi funcţional, pentru că aceste spaţii nu pot fi folosite. Pe de altă parte, uşa are şi ea un rol. Am rezolvat problema folosind un sistem metalic culisant de la Leroy Merlin. Sistemul costă numai 480 de lei şi este foarte uşor de montat. Acum, uşa glisantă ajută ca spaţiul să nu mai fie obturat” explică Maria Dulhan. Această soluţie a fot adoptată la trecerea din vestibule spre salon.

Designerul ne atrage atenţia asupra faptului că nu totdeauna această soluţie poate fi aplicată. Este necesar ca uşa să aibă spaţiul necesar pentru a culisa, sunt deci necesare în prealabil nişte măsurători.

Bucătăria cu parchet din lemn stratificat

Din vestibul se intră în bucătărie. Iar cum întreaga suprafaţă a apartamentului este foarte mică, fiecare funcţiune este deasemenea mică, inclusiv bucătăria.

Este de notat faptul că proiectul de amenajare propus de Maria Dulhan nu  aprevăzut desfiinţarea peretelui bucătăriei faţă de salon şi crearea unui open space, cum deseori se procedează în cazul renovării unui apartament vechi. Această abordare ar însemna aprobări, un şantier mare, timp de execuţie suplimentar al amenajării, deranj mare şi, desigur, cheltuieli, deloc neglijabile.După cum e poate vede în fotografiile descriptive, acest lucru nu a fost necesar, apartamentul arătând foarte unitar cu funcţiunile delimitate.

Totuşi şi în bucătărie, designerul a aplicat soluţii noi. În locul gresiei, considerată ca “sfântă” pentru pardoseala de bucătărie, Maria Dulhan a folosit parchetul laminat de 8 mm, la fel ca în restul casei. “Această suprafaţă se curăţă deasemenea foarte bine cu mopul. Nu acumulează murdărie şi grăsimi cum se întâmplă la îmbinarea plăcilor ceramice şi, în plus, oferă o continuitate a spaţiului”, spune Maria Dulhan. Deasemenea, s-a preferat o altă soluţie în locul clasicei faianţe. “Astăzi, în bucătării a început să fie preferată în locul faianţei placa de ardezie, placa melaminată termorezistentă de 1,2 cm sau sticla. Toate aceste acoperiri se curăţă mai bine decât faianţa” .

Cine a spus că fierul forjat nu se potriveşte spaţiilor mici?  Fotografiile din bucătărie contrazic total această afirmaţie. Decizia folosirii acestui mobilier rezidă tocmai în culoarea sa neagră, vom vedea mai târziu explicaţia designerului.

Fiecare perete, tratat ca un tablou

Noi surprize întâlnim în salon. Pe unul dintre pereţi un tv (aţi ghicit, este de culoare neagră) se afl[ ]ntr+o nişă a peretelui, ceea ce oferă un plus de importanţă întregului aranjament. Pe celălalt perete, vis-avis de confortabila canapea, regăsim un şemineu. Da, ca şi în cazul caselor mari, şi într-un apartament mic, şemineul oferă căldură şi sentiment de bună stare. Surprinde faptul că peretele este finisat cu relief. Aceasta deşi acest fapt este considerat o mare greşeală în cazul amenajării spaţiilor mici. Finisajul de acest tip este folosit în mod clasic numai în cazul vilelor pretenţioase.

“Am conceput fiecare perete ca un tablou. Dacă am mers pe ideea şemineului, acesta trebuia însoţit tot de ceva clasic şi elegant. Am ales o tehnică decorativă reliefată şi tencuială de faţadă cu granulaţie, material care se foloseşte deobicei la faţade. AM folosit totuşi şi un truc recomandat pentru spaţiile mici, şi anume folosirea de suprafeţe lucioase. În acet scop am vopsit peretele pe deasupra cu o vopsea peliculă metalică cu luciu” explică designerul soluţia scenografică adoptată.

Fototapetul adaugă a treia dimensiune

În dormitor, alt perete tratat ca un tablou prin intermediul unui fototapet, o imagine expresionistă, foarte pregnantă.

“Nu numai că fototapetul a revenit la modă. Dar el are şi capacitatea de a contribui la “mărirea” spaţiului. Aceasta prin faptul că adaugă peretelui (bidimensional) o a treia dimensiune (adâncimea). Pentru dormitor am ales un frumos fototapet, în culori albastre, liniştitoare, cu imaginea cailor ce vin din apa mării”, ne spune  Maria Dulhan povestea amenaj[rii dormitorului apartamentului.

Linii, culori, energie

Am întrebat-o pe Maria Dulhan cum gândeşte amenajarea unui spaţiu.

“Fiecare compoziţie se bazează pe linii, care dau proporţia, culori şi, în ultimă instanţă, energie. Toate elementele însumate trebuie să conducă spre un spaţiu unitar care să energizeze”.

Mozaic în baie, baterii de duş şi chiuvetă de culoare neagră

“Nu trebuie evitat negrul, nici în cazul amenajării de spaţii mici, cum este acest apartament. Negrul absoarbe toate culorile şi vine ca un creion care desenează linii pe suprafeţe albe. Iar ca spaţiul să fie unitar acesta trebuie să se regăsească în cel puţin trei locuri diferite. În cazul nostru, fierul forjat din bucătărie, bateria de duş din baie, şemineul din salon”.

Foto: Ion Diamandi

.

1 thought on “Un apartament vechi de 35 de metri pătraţi, amenajat în stil contemporan

Comments are closed.