Vilă cu grădină în Bucureşti, între blocuri de locuinţe

Familia cu doi copii a cumpărat o parcelă de teren de 720 de metri pătraţi situată în București în plin țesut urban, zonă de locuințe.

Proiectul, finalizat chiar în aceste zile, consemnează o casă modernă, cu grădină, într-o enclavă de vile, între blocuri de locuințe, cu acces facil la artere principale.

Cerinţe iniţiale

Aspiraţia proprietarilor era să îşi construiască o casă cu grădină – dimensiunea parcelei de teren le permitea acest lucru. În plus, organizarea spaţiului trebuia să asigure îmbinarea funcțională între reședință și birou de lucru. Era o dorinţă împărtăşită de numeroase familii din mediul urban, odată cu instaurarea pandemiei de COVID şi cu aceasta, recomandarea de a petrece mai mult timp în locuinţă şi lucrul la domiciliu.

În aceste condiţii şi ţinând seamă şi de cei doi copii, grădina şi suprafaţa utilă mai mare a locuinţei deveneau cerinţe de primă mână.

Povestea casei

Proprietarii au apelat la serviciile biroului ArhiDinamiK pentru realizarea proiectul de arhitectură. Urmând ca aceştia să se ocupe de finisarea şi amenajarea interiorului.

Alegerea firmei s-a datorat atât experienţei foarte mari în realizarea de astfel de proiecte precum şi faimei de care se bucura aceasta în legătură cu relațiile de colaborare pe care le dezvolta cu beneficiarii pe termen lung.

La cerinţele iniţiale amintite, proprietarii au adăugat şi alte elemente. Şi anume, o casă în stil modern care să fie dotată şi să folosească tehnologii noi astfel încât să asigure un trai confortabil şi să permită un stil de viaţă contemporan.

Beneficiarii, firi cu personalitate şi foarte organizaţi dar, în acelaşi timp, prietenoşi şi deschişi către idei şi discuţii, au agreat sistemul de lucru și schițele propuse de arhitecţi. Astfel, lucrările au demarat imediat. Perioada de început a proiectului a presupus o strânsă colaborare cu arhitecţii, schițe și  discuții. Astfel, arhitecţii au înțeles preferințele și necesitățile clientului.


Proiectul

Proiectul propus de arhitecţii ArhiDinamiK a constat într-o casă tip vilă, cu un regim de înălțime subsol, parter şi etaj, cu 6 camere. O terasă este plasată la intrarea din spatele casei, în apropierea grădinii, a doua de dimensiuni generoase, la etaj.

Suprafață construită desfășurată este de 475 de metri pătraţi iar suprafață utilă 360 mp. Proiectul a prevăzut  îmbinarea funcțională între reședință și birou de lucru,  interdependente dar cu accese separate.

Casa prezintă o arhitectură modernă, structura de rezistenţă fiind de cadre din beton armat. Închiderile sunt din zidărie iar ca finisaje exterioare, zugrăveală şi piatră naturală.

Amenajarea peisagera a grădinii vine în completarea arhitecturii moderne a casei și a formei lotului. Astfel, spațiul este liber și deschis, cu  linii ce oferă liniște și identitate într-un spațiu ușor aglomerat de  vecinătăți.

Grădina, plasată în spatele casei, se bucură de o frumoasă peluză de gazon. Este delimitată de arbuşti la faţada din spate a casei şi de câţiva arbori pe laturi. O alee pavată, pentru acces şi plasare maşină, se întinde de la intrare până la terminaţia parcelei de teren. Gardul, o combinaţie între beton şi fier forjat, prezintă deasemenea o arhitectură modernă.

Soluţii constructive şi dotări

Cum proprietarii au dorit în acelaşi timp o casă cu eficienţă energetică mare, arhitecţii au propus o termoizolație cu polistiren. Astfel, au realizat termosistemul cu o grosime a stratului termoizolant corespunzătoare și  cu corectitudine a detaliior tehnice astfel încât să nu existe punți termice. În acest fel a fost obţinută pentru această casă o anvelopanta  continuă de strat termoizolant.


Tâmplăria este din PVC cu geam termopan. Tot pentru eficientizarea energetică, casa a fost dotată cu 4 panouri solare. În vederea asigurării unei calităţi superioare a aerului la interior şi deci o locuinţă sănătoasă, casa a fost dotată cu un sistem de ventilație modern. Acesta este controlat direct prin computer.

Arhitectura de interior

Spațiul interior este spectaculos prin arhitectură construcției, susținută prin iluminat artificial și mobilare. Interiorul este funcțional, cu un design modern, elegant și aerisit.


O soluţie specială a fost adoptată prin intermediul unui luminator. Situat în partea superioară a clădirii, acesta aduce lumina naturală în centrul locuinţei. Holul central întunecos al casei a fost transformat într-o imagine unică de lumină și umbră.

Arhitectura modernă cu personalitate distinctă a fost realizată prin intermediul elementului central al casei: scara. Atât din punct de vedere funcțional,  cât și din punct de vedere estetic, scara elicoidală centrală este elementul principal al casei.

Amplasat în centrul casei, spațiul scării  este exprimat volumetric prin cilindrul central. Acesta este foarte spectaculos, fiind vizibil și la exterior.




.