Deşi există o tradiţie îndelungată în producţia de finisaje cu plăci ceramice şi în utilizarea lor în mod clasic, produsele actuale cunosc numeroase inovaţii. Acestea se reflectă în arhitectură, designul de interior şi în cel urban.
În prezent, producţia de plăci ceramice este determinată de anumite tendinţe, cuvintele de ordine fiind sustenabilitate, ecologie şi eficienţă economică. Conform directivelor în vigoare, limitarea consumului de apă, reducerea emisiilor de CO2 şi economisirea energiei sunt factorii principali de care se ţine cont în procesul de fabricaţie. De asemenea, se remarcă tendinţa de realizare a unor finisaje care să poată să fie reciclate uşor.
Toate acestea nu intră în contradicţie cu ambientările cu plăci ceramice. Acestea duc astăzi luxul la cotele cele mai înalte, cum se întâmplă adesea în băile moderne, adevărate extensii ale livingului.
Designul în prim plan
Un factor deosebit de important îl reprezintă designul plăcilor ceramice. Formele, motivele, texturile, culorile cunosc şi ele numeroase inovaţii. Ultimele colecţii de finisaje ceramice ale producătorilor de renume sunt concepute astfel încât să răspundă celor mai sofisticate exigenţe estetice.
Pe de altă parte, se manifestă tendinţa spre simplitate, complementară celei de utilizare a culorilor soft de bază (nuanţe de alb, albastru, verde şi gri). Astfel, soluţiile pentru pardoseală sunt inspirate de materialele naturale şi reproduc inclusiv vinişoarele pietrei sau pe cele ale lemnului. În acelaşi timp faianţa este reinventată în ceea ce priveşte formele. În tendinţe sunt cele geometrice, în special hexagonale precum şi culorile. De asemenea, se poartă muchiile conice, efectele de tip blur şi finisajele glossy.
Caracteristicile modelelor de aur revin deseori, evocând ideea de bijuterie. Sunt propuse piese speciale cu un înalt grad de autenticitate, cum sunt cele metalice. Acestea oferă o experienţă senzorială deosebită.
Decorurile ceramice
Placările ceramice emană căldură și creează astfel un decor intim. Aceste aspecte sunt esenţiale nu numai în ambientarea modernă a băii, bucătăriei şi terasei ci şi a altor funcţiuni,. Între acestea, acum sunt livingul şi chiar dormitorul şi biroul.
Proiectele de design care includ astfel de finisaje se remarcă printr-o doză mare de rafinament. Deseori, piesele ceramice oferă posibilitatea de a fi combinate în mod elegant, rezultând un mix de umbre şi efecte tridimensionale. În funcţie de cum cade lumina şi poziţia observatorului, acestea produc iluzii optice. Culorile, texturile şi chiar părţi ale lor pot fi percepute diferit.
Pereţii propun contraste volumetrice şi motive geometrice deosebite. Uneori, acestea par că „evadează” de pe aceste suprafeţe, oferind încăperilor o senzaţie de dinamism. Aceasta se întâmplă mai ales când plăcile ceramice prezintă modele sau grosimi inegale. Umbrele de lemn şi piatră sunt surse de inspiraţie pentru cele mai sofisticate colecţii de plăci ceramice. De obicei, acestea au finisaje mate şi variaţii subtile de umbre. Nuanţele pale de lemn, cum sunt cele de arţar sau miere, sunt ideale pentru a crea senzaţia unui spaţiu mai mare.
Combinaţiile rafinate, efectele vizuale precum şi inserţiile de piese speciale fac ca astfel de decoruri să intre mai degrabă în zona artei.
Plăci ceramice cu senzori pentru proiectele de urbanism
În proiectele de arhitectură, utilizarea materialelor ceramice la nivelul faţadelor asigură o continuitate a suprafeţelor. Deasemenea plăcile ceramice cunosc o utilizare fără precedent în amenajările de interior şi exterior pentru hoteluri, terase, restaurante, magazine, piscine. Nu mai puţin sunt folosite în cazul cluburilor, sălilor de sport, sălilor de spectacol, clădirilor de birouri, clădirilor administrative, etc.
Şi în ceea ce priveşte ceramica destinată designului urban se înregistrează numeroase noutăţi şi inovaţii. Acestea pot fi implementate în noile proiectele mari privind oraşele inteligente (Smart Cities).
Dintre acestea, amintim materialele ceramice cu autocurăţare fotocatalitică precum şi aplicaţiile ceramice interactive. Acestea încorporează senzori ce detectează prezenţa umană,
Alte inovaţii sunt plăcile ceramice translucide în combinaţie cu sistemele de iluminat şi pavajele urbane care integrează sisteme de iluminat,. Acestea sunt ideale pentru semnalizări de siguranţă în circulaţia rutieră.
Pavajele ceramice poroase pot fi reciclate uşor şi permit drenajul eficient al apei de ploaie. Deasemenea, materialele ceramice luminiscente şi plăcile ceramice pot marca diferitele rute, de exemplu a celor istorice. Astfel, pot fi deosebit de utile în noile proiecte de urbanism..
Foto: Ascer, Romstal
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior