Familia cu trei copii adulţi şi-a construit o casă în frumoasa zonă a Văii Doftana, în ideea de a avea o locuinţă temporară pentru vacanţe mai lungi şi care să integreze toate funcţiunile necesare unui spaţiu de locuit şi refugiu de weekend pentru relaxare şi distracţie.
Locaţia era chiar la poalele munţilor iar terenul se afla la 750 m altitudine, oferind şi o privelişte de vis a împrejurimilor. Fiind vorba de trei copii adulţi şi deci de cinci persoane fiecare având peronalităţi şi nevoi proprii casa a fost gândită cu spaţii generoase (385 de metri suprafaţă utilă), repartizate pe parter, etaj şi mansardă.
La parter se află dormitorul cu baia matrimonială şi o zonă open space compusă din living, dining şi bucătărie.
Familia intenţionează să aibă oaspeţi şi, de aceea, la etaj se regăsesc dormitoarele celor trei tineri adulţi precum şi dormitorul de oaspeţi, fiecare cu baia proprie şi un hol generos.
Mansarda este open space şi este împărţită vizual în trei zone: zona de jocuri de cărţi, zona de home cinema şi zona de biliard sau tenis de masă. Nu mai puţin de 7 băi sunt în toată casa.
Proiectul de amenajare
Ajunşi la faza construcţiei la roşu şi dorind ca interiorul să fie în acord cu exteriorul, familia a apelat pentru proiectul de amenajare la studioul de design Above interiors, condus de Denisa Răducu, care a propus ca şi concept “Ambient de vacanţă la munte”, iar ca stil de amenajare interioară, contemporan şi ambient tradiţional.
Se disting liniile drepte şi curate ale designului, acesta fiind punctat de elemente de glamur (băi, living) precum şi minimaliste. Amenajarea a durat 8 luni.
Design interior
Elementul principal al proiectului este definit de ideea de casă de vacanţă, de confort, un loc de întrunire al familiei cu prietenii, de spaţiu funcţional şi uşor de curăţat, spaţiu care deserveşte activităţilor de distracţie şi relaxare. O mare atenţie a fost acordată detaliilor iar finisajele sunt de o foarte bună calitate.
Cromatica a fost inspirată de imprejurimi, de culorile regăsite în zona de munte, neutre şi calde, care se regăsesc în special pe „fundalul” amenajării, în finisaje de lemn sau cu aspect de piatră, tâmplaria uşilor şi în anumite piese de mobilier. Acestea evidenţiază relaţia cu exteriorul şi se îmbină cu accentele de culoare regăsite în accesorii şi obiecte decorative.
Accentele de culoare sunt date de materialele textile, şi astfel întâlnim “pete” de nuanţe de galben în living sau suprafeţe albastre în cazul patului din dormitor sau tapiţeria mobilierului din dining.
În vestibul şi casa scării s-a procedat la continuitatea pardoselii cu aspect de piatră pe plan vertical şi treptele de lemn iluminate. Acestea conferă, încă de la intrarea în casă, un ambient relaxant.
Elementul central al livingului este şemineul, vizibil şi din zona de dining. Iluminatul cu bandă led amplasat în partea de jos şi în spatele construcţiei de gips-carton care integrează focarul, dă impresia că acesta pluteşte.
Locul de luat masa este generos, proprietarii dorind o masă care să fie pregătită şi să acomodeze 10-12 persoane în cazul în care sunt oaspeţi.
Stil de viaţă
Bucătăria răspunde celor mai multe nevoi şi a fost unul dintre punctele centrale ale amenajării. Ambelor categorii de adulţi din familie le place să gătească, însă aveau aşteptări uşor diferite de la stilul de design al acestui spaţiu.
Amenajarea bucătăriei a pornit de la insulă, aceasta fiind zona caldă care relaţionează în mod direct cu zona de luat masa şi cu dining-ul. Astfel cei care gătesc pot comunica atât verbal cât şi vizual cu ceilalţi membrii ai familiei.
Dormitoarele au fost amenajate după personalitatea locatarilor, fiecare alegând un finisaj reprezentativ pentru stilul său, de tip vopsea decorativă sau tapet, alături de care s-au folosit piese de mobilier minimaliste, practice, din PAL.
Mansarda, îmbrăcată în totalitate în lambriu, a fost gândită ca locul de desfăşurare a diferitelor activităţi distractive precum jocul de cărţi, biliardul, tenisul de masă sau vizionarea de filme. Astfel, aceasta este împărţită pe zone care deservesc acestor activităţi.
Cele 7 băi au fost abordate în 3 moduri. Proprietarilor le-au plăcut mai multe finisaje propuse aşa că a fost păstrat un stil unitar în toate băile dar, în acelasi timp, diferit. Au fost selectate trei idei de amenajare diferite şi au fost obţinute cele 3 idei de principale de design.
Mobilierul a fost realizat de un atelier local iar canapelele şi mobilierul de bucătărie sunt de la Mobexpert. Vopselele decorative sunt Benjamin Moore, corpurile de iluminat Arelux , electrocasnicele şi accesoriile de bucătărie de la Franke iar parchetul de la Class parchet.
După cum am arătat, o mare importanţă a fost dată finisajelor din băi şi pardoselilor. Gresia şi faianţa este în cea mai mare parte de la Porcelanosa iar accesoriile şi mobilierul de baie Dalet.
Foto: Vlad Creţeanu
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă