????????????????????????????????????

Ce trebuie să ştiţi despre sistemele de panouri fotovoltaice

Într-o oră Pamântul primește suficientă energie de la Soare pentru a acoperi întreaga nevoiea planetei timp de un an! Din acest punct de vedere, România are o poziție geografică ce avantajează producția de energie din panouri fotovoltaice. În România cu 1 kW putere instalată (aproximativ 4 panouri fotovoltaice) putem produce în medie 1200kWh/an, adică1,2MWh/an. Instalând panouri solare poţi sa-ţi asiguri singur necesarul de energie, iar surplusul de energie îl poţi distribui în reţeaua naţională. Se recomandă folosirea de panouri fotovoltaice policristaline cu geam protector, tratat termic și de structură prismatică.

Avantajele folosirii de panouri fotovoltaice

Utilizarea panourilor fotovoltaice aduce o serie întreagă de beneficii şi nu doar pentru o conștiință eco. Între beneficii, menţionăm:

Reduce consumul de energie electrică. Producera energiei proprii înseamnă să absorbiți mai puțin din rețea și, prin urmare, să reduceți consumul de energie.

Surplusul de energie scade valoarea facturii. Surplusul de energie injectat în rețea va scădea din costul total al facturii energiei consumate.

Aduce plusvaloare casei. La vânzarea imobilului, prezența unui sistem solar determină o valoare adăugată mare pentru potențialii cumpărători.

Reduce amprenta dvs. de carbon. Fiind o sursă de energie regenerabilă, puteți avea un impact real prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale casei dumneavoast

Cum funcţionează un sistem fotovoltaic

Panourile solare captează radiația solară și o transformă în curent continuu (CC). Utilizarea energiei și obiceiurile de consum sunt ușor de urmărit cu un contor digital.

Invertoarele sunt echipamente de producere a energiei electrice, din surse regenerabile, care au rolul de a transforma curentul continuu în current alternativ necesar aplicațiilor electrice. Invertoarele mai sunt numite și “motoarele sistemelor fotovoltaice”.

Orice surplus de energie generat este injectat în rețea, această energie fiind măsurată și monitorizată.

Puteți, de asemenea, să trageți (în mod automat) energie atunci când aveți nevoie de ea. Pentru stocarea surplusului de energie realizat de un sistem cu panouri fotovoltaice este necesară o baterie sau mai multe de stocare de energie. În cazul unui sistem fotovoltaic echipat cu baterii de stocare este necesară prezența unui regulator/controler de baterii (separat sau integrat).

Sistemele fotovoltaice ON-GRID

Sunt sisteme fotovoltaice ce sunt în mod obligatoriu racordate la rețeaua de energie electrică și care au posibilitatea de a injecta energie în rețea. Aceste sisteme nu au de regulă baterii, dar pot fi prevăzute cu sisteme de stocare a energiei pentru creșterea gradului de autoconsum (prin implementarea unui invertor HIBRID). În cazul în care furnizarea energiei electrice este întreruptă, invertorul ON-GRID își întrerupe funcționarea pentru protecțiaechipelor de intervenție.

Componența sistemelor cuprinde de obicei : invertor, panouri fotovoltaice, contor inteligent și accesorii (sisteme de prindere, cabluri, tablou, elemente de siguranță, etc.).

Întrucât invertorul ON-GRID este legat în paralel cu rețeaua, consumatorii pot să ia o parte din energia produsă din panouri și restul din rețeaua națională. Dacă se dorește, invertorul ON-GRID poate limita producția de energie la valoarea consumului, iar astfel nu este neapărat necesar contractul cu furnizorul de energie.

Sistemele fotovoltaice ON-GRID pot fi folosite în sectorul terțiar, în special în aplicații unde există consumuri mari pe timpul zilei, clădiri de birouri, hoteluri, pensiuni, showroom-uri, hale de depozitare, hale de producție, restaurant, parcuri fotovoltaice precum şi în sectorul rezidențial: blocuri, ansambluri rezidențiale; case, vile (în special dacă există consum mare pe timpul zilei).

Avantajele kiturilor ON-GRID

Kiturile ON-GRID intră sub incidența legii prosumatorului și a ghidului de finanțare putând conduce deci către independența energetică a utilizatorului.

Pentru aceste kituri există posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice diferite, pe orientări diferite, la unghiuri diferite sau în condiții dificile fără a afecta eficiența globală a sistemului fotovoltaic (datorită echipării invertorului cu două regulatoare MPPT). Consumul maxim orar al instalației nu este limitat de mărimea sistemului fotovoltaic;

De obicei, companiile acordă o garanție este de 2 ani pentru invertor cu posibilitate de prelungire până la 7 ani (gratuit, prin înregistrare on-line) şi 10ani pentru panourile fotovoltaice.

Recomandări

Începând cu anul 2021, orice clădire ce necesită autorizație de construcție trebuie să fie clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero (clădire nZEB), respectiv clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere. utilizați echipamente electrocasnice smart ce pot fi programate/pornite de la distanță (ex: mașini de spălat, sisteme de climatizare s.a.). Se recomandă utilizarea de invertoare smart ce pot comanda pornirea unor echipamente atunci când există supraproducție. scoateți din priză echipamentele neutilizate pe timpul nopții.

Sistemele fotovoltaice HIBRID

Sistemele fotovoltaice HIBRID sunt sisteme fotovoltaice ce sunt în mod obligatoriu racordate la o sursă auxiliară de energie electrică (generator sau rețea de energie electrică. .Aceste sisteme nu injectează de regulă energie în rețea, însă pot fi prevazute cu accesorii în acest sens. Sisteme HIBRID prezintă un număr mai mic de baterii datorită prezenței sursei auxiliare și unul dintre principalele avantaje este acela că poate funcționa ca stabilizator și UPS. În cazul în care furnizarea energiei electrice este întreruptă, invertorul HIBRID comută automat de pe rețea pe baterii și asigură funcționarea continuă a consumatorilor.

Sistemele fotovoltaice HIBRID sunt recomandate pentru: sectorul rezidențial – case, vile, ansambluri rezidențiale, sectorul terțiar, clădiri mici și medii unde se dorește și o soluție de back-up – clădiri de birouri, hoteluri, pensiuni, showroom-uri, restaurante, hale s.a.;, clădiri în care există posibilitatea racordării la rețea, dar există căderi dese de tensiune (clădiri la periferia orașelor, zone rurale s.a.);, clădiri unde nu există posibilitate de alimentare cu energie electrică sau racordarea este prea costisitoare (cabane, hoteluri, pensiuni, info turistic, ferme, stâne, stații de reglare gaze, cabine de supraveghere s.a.), clădiri unde se dorește realizare unui sistem de siguranță de tip UPS (servere s.a.), clădiri unde se dorește creșterea gradului de autoconsum.

Avantajele kitului HIBRID

Kitul Hibrid de panouri fotovoltaice oferă posibilitate de realizare a mai multor funcții, între care injectare în rețea, stocare în baterii pentru utilizer pe timpul nopții precum şi utilizarea bateriilor pe post de UPS în zone unde există fluctuații sau căderi dese de current.

Kitul Hibrid intră sub incidența legii prosumatorului şi poate conduce către independența energetică a utilizatorului. Deasemenea, poate funcționa și OFF-GRID atunci când nu există rețea. Aceste sisteme pot fi extinse ulterior cu mai multe baterii de stocare sau mai multe panouri fotovoltaice, în funcție de tipul de invertor. Toate componentele de bază sunt incluse în pachet, adică invertoarele cu toate accesoriile incluse (regulator de baterii, sistem de monitorizare etc.). Există posibilitate monitorizare și control de la distanță prin telefon, laptop sau tabletă. Garanția pentru invertor este de 5 ani  şi de 10 anipentru panourile fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice OFF-GRID

Sunt sisteme fotovoltaice independente, ce nu sunt racordate la o sursă auxiliară de energie electrică. Aceste sisteme se utilizează de regulă acolo unde nu există posibilitatea racordării la rețeaua de energie electrică și necesită un numar mai mare de baterii de stocare a energiei pentru a asigura funcționarea autonomă. Componenta acestor sisteme este similară cu cea a soluțiilor HIBRID.

Întrucât sistemul fotovoltaic OFF-GRID nu poate produce energie în lipsa soarelui (cazuri întâlnite cu precădere în zilele de iarnă) se recomandă utilizarea unui generator complementar. Acesta poate fi pornit manual atunci când este necesar sau poate fi conectat direct la sistemul fotovoltaic având rol de încărcare a bateriilor de stocare și de alimentare continuă a consumatorilor (în acest caz, sistemul fotovoltaic devine un sistem HIBRID).

Sistemele fotovoltaice OFF-GRID sunt recomandate pentru clădiri unde nu există posibilitate de alimentare cu energie electrică sau racordarea este prea costisitoare (cabane, hoteluri, pensiuni, ferme, stâne ș.a.), construcții izolate (cabane, puncte de informare turistică, stâne, stații de reglare gaze, cabine de supraveghere), clădiri unde se dorește independența energetică, rulote, bărci, vapoare etc..

Avantajele sistemelor OFF-GRID

Sistemele OFF-GRID asigura independența energetică a utilizatorului în perioadele însorite. Dacă se dorește independențaenergetică și pe perioada iernii se recomandă completarea sistemului cu un generator automat, rezultând un sistem HIBRID. Pot fi extinse ulterior (mai multe baterii de stocare sau mai multe panouri fotovoltaice); Bateriile de stocare a energiei sunt obligatorii pentru un astfel de sistem și se vor alege în funcție de modul de utilizare, în funcție de consumatori și în funcție de autonomia dorită.

Legea Prosumatorului

“Legea prosumatorului” este Legea nr. 184 din 18 iulie 2018, publicată în MO nr. 635 din 20 iulie 2018. Ea completează OUG 24/2017 și modifică Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Prosumatorul este producătorul de energie electrică (persoană fizică sau juridică, inclusiv blocuri de apartamente care nu are ca activitate principală vânzarea de energie electrică;

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică;

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiatecontracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă.

Prosumatorii, persoane fizice sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor (producătorii nu mai trebuie să fie PFA sau altă entitate juridică).

1 thought on “Ce trebuie să ştiţi despre sistemele de panouri fotovoltaice

Comments are closed.