Inspiraţie internaţională: o casă braziliană get-beget

Vara cu soare puternic încă persistă. Gândul zboară către tărâmuri depărtate unde întâlnim case şi decoruri exotice. Acestea pot reprezenta o inspiraţie excelentă pentru casele noi sau pentru redecorarea unora mai vechi. Astfel, puteţi simţi, de exemplu, o ambianţă pe ritmuri braziliene chiar în propria locuinţă.

De ce am ales ca exemplu Brazilia? Cu o şcoală experimentată de arhitecţi, acesta este locul în care se întâlnesc numeroase case moderne, cubiste, din beton, cu deschideri vitrate foarte mari. Este chiar o zonă în care se realizează şi proiecte rezidenţiale experimentale, vile avangardiste.

Natura, cu plantele şi florile exotice ajută, casele contemporane potrivindu-se perfect în acest ambient. În plus, tot aici este un loc unde s-a dezvoltat o arhitectură care foloseşte soluţii funcţionale şi de design imbatabile pe baza reinterpretării contemporane a tradiţiilor locale.

Este o linie deschisă atât de celebri arhitecţi, designeri de obiect şi de interior pe care se merge în continuare cu mult succes. Pentru exemplificare, am ales o casă finalizată chiar în acest an, Casa AK realizată de Aguirre Arquitetura şi care a primit titlul de proiectul lunii din partea ArchDayli.

Proiectul Casa AK

Casa AK urmărește să folosească programul arhitectural pentru a integra spațiile de locuit, permițând astfel reședinței să se adapteze la nevoile utilizatorilor săi. Conceptul proiectului este strâns legat de stilul de viaţă şi cultura braziliană.

Programul este distribuit liniar pe un singur etaj urmărind terenul, iar sectorizarea bine delimitată permite zonei sociale să joace un ro determinant.  Minimalismul este un element puternic pentru conceptul de proiect arhitectural, prin planuri monolitice, folosirea de puţine materiale și linii orizontale bine definite care lărgesc vederea asupra casei.

Armonia dintre materialele prezente favorizează identitatea casei. Utilizarea betonului și a metalului îmbină lemnul și amenajarea peisagistică pentru a crea spații confortabile și primitoare.

Terasele cu dimensiuni generoase sunt acoperite şi amenajate confortabil în prelungirea livingului. Relația cu vegetația este un alt punct focal important al designului proiectului, în care spațiul de locuit se deschide spre terasele şi grădinile laterale, integrând astfel amenajarea cu mediul și permițând o mai mare circulație a aerului. Spațiul privat se deschide și spre grădini pentru a contempla amenajarea printr-un sistem de uși și o briză articulată care protejează mediul de insolație și oferă dormitoarelor o mai mare intimitate.

Din living se profilează imaginea grădinii, piscinei precum şi îndepărtata vedere panoramică a oraşului modern care se ghiceşte în zare. Speciile tropicale alese pentru amenajare filtrează lumina soarelui care intră în încăperi și îmbunătățește microclimatul.

Design interior

Stilul clasic, elegant, măreț este utilizat ca fundal, peste care se intervine cu elemente definitorii culturii braziliene, precum paleta cromatică solară, caldă,  sau chiar obiecte de artă cu trimitere la etnic.

Obiectele dragi, colecțiile de obiecte cu încărcătură emoțională, toate acestea degajă o atmosferă relaxantă, de-a dreptul muzicală, și imprimă cu naturalețe, specificul brazilian, primitor, vesel, creativ, artistic.  

Confortul şi relaxarea sunt pe primul plan. Modernul și tradiționalul se îmbină armonios, iar cuvântul cheie este culoare. Sunt folosite nuanțele vibrante, materialele  naturale, un mix inovativ, spectaculos de texturi explozive şi culorile desprinse din spectacolul luxuriant al naturii. Deasemenea, lemnul de esențe variate, cu finisaje dintre cele mai neașteptate, piatra naturală fasonată neglijent.

Lemnul natural de esenţă tare şi în culori închise este folosit cu predilecţie. Tavanul din acest material se continuă şi în cazul terasei, accentuând continuarea livingului în exterior.

În multe cazuri, de exemplu chiar şi la dormitor, apar suprafețe texturate industrial, precum betonul finisat aparent. Răceala acestui panou este temperate însă de parchetul din lemn masiv în culori blânde de pământ.

Detaliile sunt însă atent studiate prin prezenţa obiectelor de design, a sistemului de iluminat și a pieselor de artă contemporană sau a instalațiilor.

Zona de baie este deschisă către grădini (tendinţă apărută în amenajarea băii moderne doar în ultimii ani), cu suprafețe vitrate mari, exteriorul permeabilizând interiorul prin intermediul acestora. Pentru finisaje au fost folosite betonul, piatra naturală, mozaicul și ceramica, lemnul.

Mobilierul este modern dar din lemn masiv prezentând forme şi alte elemente tradiţionale. Se remarcă fotoliile commode, canapeaua generoasă şi masa din lemn masiv din living.

Foto: © Leonardo Finotti