Ca în fiecare ultimi ani, PRIA SAFEY FIRE OF BUILDINGS a reprezentat o dezbatere despre cum se pot aplica toate schimbările privind siguranța la incendii a clădirilor și despre cum este mai bine să fie implementate în legislația noastră, dar și de a descoperi care sunt cele mai bune materiale de construcții, sisteme și proiecte pe această temă.
Mulţi dintre cei implicaţi în problematica complexă a siguranței la incendii a clădirilor au fost prezenţi la această reuniune anuală, nelipsind reprezentanți din partea autorităților alături de experți în domeniul incendiilor, arhitecţi, pompieri, asiguratori, dezvoltatori imobiliari, jurişti, bănci, asociații și producători materiale construcții, sisteme, etc.
Cum am arătat şi la ediţia din anul precedent, şi acum s-a simţit o abordare mai tehnică şi la obiect iar acest fapt se datorează în special prezenţei active a arhitecţilor. Este de fapt şi normal deoarece arhitectul este cel care pune în practică toate materialele şi sistemele şi realizează proiectul general al construcţiei. O temă dezbătută mult la eveniment a fost, ca deobicei, normativul P118. Celebrul normativ de siguranţă la foc, vechi de peste 24 de ani, nu a fost înlocuit nici acum cu unul nou. Au fost realizate doar actualizări. An de an se discută, fiecare îşi expune punctul de vedere dar rezultatele întârzie să apară, deşi s-au întâmplat evenimente extrem de tragice cum a fost cazul Colectiv iar în continuare, în România, foarte multe clădiri nu au certificat de siguranță la incendiu! În urmă cu mulţi ani, când s-a publicat normativul P118, acesta era tipărit într-o broşură format A5 (de buzunar) de aproximativ 70 de pagini. Între timp, tema incendiilor a devenit mult mai complexă şi peste tot globul, nu numai la noi. Ca un simplu exemplu, în cazul clădirilor înalte, nicăieri nu există soluţii de salvare pentru cei rămaşi la etajele situate la înălţimi de peste 100 m (ce bine că noi nu prea avem clădiri aşa de înalte!). În cazul normativului P 118, un colectiv de arhitecţi lucrează susţinut iar doamna dr. arhitect Anca Ioana Voiculescu ne-a prezentat la conferinţă munca acestora. Normativul va avea peste 700 de pagini plus alte planşe anexe iar promisiunea este că va fi complet finalizat în luna aprilie a anului 2024.
Discuţiile s-au prelungit mult la conferinţă.
Ing. Marcel Ionescu, cel care produce şi oferă de mulţi ani sisteme originale şi inovative de termoizolare fabricate la Europlast, a remarcat o slabă prezentare a soluţiilor de protecţie la incendii. Deasemenea a propus despărţirea celor două teme ale conferinţei, siguranța la foc a clădirilor în Romania și eficiența energetică. Propunerea este într-adevăr binevenită, întrucât deşi cele două teme se intersectează şi au puncte comune, ambele sunt de mare actualitate, fiecare ocupând un domeniu vast.
Arh. Florin Enache, la rîndul său expert în domeniul incendiilor a prezentat situaţia actuală a celor mai numeroase cauze şi surse ale incendiilor în clădiri. Pe primul loc se menţin maşinile de spălat şi legat de acestea instalaţiile electrice vechi care produc incendii la supraîncărcare. Dar oricum ar fi privit, fie că este vorba de o cratiţă pe foc nesupravegheată, o lumânare aprinsă uitată într-o cameră, o reţea electrică sau un coş de fum fără a fi verificate, NEGLIJENŢA duce practic în toate situaţiile la incendii în clădiri.
Atenţie, se apropie Crăciunul
Sărbătoarea Crăciunul ne aduce o mare bucurie dar trebuie să fim atenţi deoarece în această perioadă cresc pericolele de incendiu. Pe măsură ce timpul trece, brazii se usucă, iar orice scânteie poate aprinde pomul. Brazii artificiali par mai siguri, însă şi aici trebuie luate măsuri de precauţie. De aceea, nu lăsaţi instalaţia cu becuri în priză atunci când plecaţi de acasă. Lumânările aprinse sunt şi ele foarte periculoase atunci când sunt lăsate nesupravegheate. Dacă lumânarea cade, sau dacă ceva este lăsat prea aproape de flacără, un incendiu începe aproape instantaneu. Chibriturile și brichetele folosite pentru a aprinde lumânările sunt la fel de periculoase dacă sunt lăsate într-un loc unde copiii le pot ajunge. Mențineți chibriturile și brichetele într-un loc sigur dacă aveţi copii. Nu lăsaţi niciodată o lumânare care arde într-o încăpere în care nu sunteţi prezenţi.
Ce ai voie şi ce nu ai voie să faci în locuinţă
Asiguraţi-vă locuinţa la incendii.
Asiguraţi-vă că aveţi în casă cel puţin un stingător de foc funcţional.
Nu depozitaţi în interior materiale inflamabile.
Nu folosiţi în amenajare, renovări şi construcţii materiale (lemn, materiale izolatoare, etc.) care nu au fost tratate contra focului.
Curăţaţi anual coşurile de fum
Verificaţi anual instalaţia electrică a casei, înlocuiţi cablurile electrice vechi
În bucătărie nu plecaţi când se găteşte cu grăsimi, nu lăsaţi aragazul nesupravegheat, curăţaţi tigăile bine de grăsime, înlocuiţi tubulatura hotei la doi ani dacă se găseşte mult
Pentru încălzitoare sau sobe nu părăsiţi locuinţa când acestea funcţionează, nu lăsaţi materiale textile sau materiale inflamabile în apropierea lor, respectaţi instrucțiunile de pe orice dispozitiv de încălzire
Păstraţi toate substanțele chimice în recipientele corespunzătoare și puneţi-le în locuri care nu se încălzesc prea mult; aruncaţi cârpele pe care le-aţi folosit la curăţenie sau spălaţi-le bine pentru a îndepărta substanțele chimice inflamabile
Nu fumaţi în pat
Nu lăsaţi o lumânare care arde într-o încăpere în care nu sunteţi prezent
Nu lăsaţi instalaţia bradului de Crăciun în priză atunci când plecaţi de acasă
Nu folosiţi aparate electrocasnice cu o putere mai mare decât cea a instalaţiei electrice
Nu lăsaţi fierul de călcat în priză când părăsiţi locuinţa.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor