Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design

Arhitecturii antice i s-au adăugat valoroase lucrări de artă şi piese de design contemporane

Curtea acestui palat milanez, cu coloane antice şi acoperit cu viţă de vie, înconjurat de verdeaţă şi copacii din curte, oferă din plin înțelegere pentru splendoarea sa.

Cameliile şi sculpturile majestuoase, vestigii ale vremurilor străvechi, sugerează interiorul palatului, recent transformat în apartamente. Unul dintre acestea a fost cumpărat de familia Canzoneri, franco-italiană, stabilită la Milano de câțiva ani. Aurélie (naturistă) şi Jean (antreprenor în tehnologie) au vrut să transmită copiilor lor cultura duală şi, pornind de la aceasta, au amenajat apartamentul conform acestui deziderat. Proprietarii și-au dorit să păstreze istoria, dragă lor, oferind în același timp sobrietatea necesară bunăstării lor. “Italia are o cultură puternică a frumuseții”, explică ei.

O colecţie magnifică de artă şi design

Apartamentul în care familia Calzoneri a investit reflectă atât măreția italiană, cât și pasiunea pentru decorațiuni, transmisă foarte devreme de o mătuşă, care a avut un anticariat de succes. O colecție amplă de artă și obiecte de design, găsite la antichităţi și site-uri specializate, stă mărturie şi se aliniază perfect cu stilul şi decoraţiile palatului. Aceasta pentru că arta iese la suprafaţă încă de la primele trepte in curtea interioară care este presarată cu sculpturi.

De pe terasa imobilului se observă arhitectura antică, cu coloane, sculpturi şi decoraţiuni exterioare

“Când intri aici și vezi acest loc plin de istorie, ești imediat impresionat”, spune Aurélie. Contemplarea continuă în interior, impregnată de asemenea de un glorios trecut italian. “Acest loc este grandios”, se entuziasmează Jean, care s-a îndrăgostit de tavanele, mulurile și volumele pictate. “Este incredibil să trăiești cu cinci metri înălțimea tavanului în Milano”, continuă Aurélie.

Un spațiu grandios şi colorat dar liniștitor și cald

Proprietarii au păstrat aspectul istoric al tavanelor, așa că nu au denaturat apartamentul ci au adăugat doar piese care scot în evidență spiritul locului și se îmbină cât mai bine posibil. Astfel, tonurile neutre sunt majoritare, în contrast cu cele existente, cultivând o atmosferă eficient elegantă și liniștită în care se poate citi, asculta muzică sau aduna întreaga familie.

Viaţă bună: apartament din vechi palat milanez transformat in living modern cu canapea verde

În sufragerie, canapeaua verde proiectată de Patricia Urquiola pentru Cassina și dormitorul Twiggy de Rodolfo Dordoni (Minotti) joacă rol de protagoniști. Deasemenea, un puf de la Roche Bobois (design Sacha Lakic) plasat lângă bibliotecă. De la stânga la dreapta, operele de artă însuflețesc rafturile, marcate de un sfeșnic, o lampă Oiseau de Roger Capron și un borcan de Gio Ponti. Pe perete, lucrări cu semnături celebre: Raymond Espinasse, Jean Cocteau, Henri Matisse și Eduardo Chillida. În prim plan, pe o măsuță de cafea de la Cassina, pahare de Lobmeyr, un vas de pământ și un ulcior.

Livingul exprimă toată semnificația istorică a locului, în special prin șemineul cu bogate sculpturi, pe care stă o vază de Pol Chambost. Şi acest spaţiu exprimă pasiunea cuplului pentru piese frumoase, precum lampa Chiara din aluminiu de Mario Bellini (Flos) și fotoliul Due Foglie de Gio Ponti (Molteni). În față, pe o măsuță de cafea din sticlă de Johanna Grawunder (Glas Italia). Pe fiecare parte, două fotolii Cosmos de Augusto Bozzi. Pe perete, un tablou de Richard Zinon.

Şemineul antic

Un apartament Zen

Proprietarii au adaugat totuşi câteva note de culoare, precum fotoliile galbene Cosmos de Augusto Bozzi, în micul living. Volumele palatului au obligat cuplul să-și regândească complet mobilierul și decorul pentru a se potrivi cu grandoarea locului, în special în sufrageria impunătoare, care necesita piese mari de mobilier pentru a îmbrățișa pe deplin spațiul.

“Sunt reprezentate toate epocile, dar îmi plac în mod deosebit decoraţiile din anii 1930 și 1940”, explică Jean, un fan al pieselor simple, dar cu un strop de fantezie. Ideile sale sunt exprimate în special prin alegerea ceramicii de epocă și a sculpturilor de animale, mica sa pasiune. La fel de sensibilă la artă, Aurélie spune că se minunează în fiecare zi de tabloul lui Richard Zinon care, în plus, luminează spațiul. Bucătăria este cea mai importantă încăpere în ochii doamnei. Aici îi place să-l împartă cu familia şi să-și pregătească rețetele în preparate alese pe care le serveşte în vesela Astier de Villatte. Aurélie dă o dimensiune cu totul specială gătitului.

Blat de lucru din marmură de bucătărie bej contemporan

“Când gătesc pe insula centrală, copiii mei stau în jurul meu și gustăm împreună preparatele mele”, spune doamna casei. Un ficus impunător decorează acest spaţiu care serveşte şi drept sală de mese. “Am vrut să aduc verde în apartament pentru că lipsește foarte mult în oraș”.

Tot în bucătărie se poate remarca o lampă retro cu franjuri precum şi un tablou semnat de Jean Cocteau.

baia

Baia, scăldată în lumină, este decorată cu un vas de bomboane din faianță și o măsuță Dama de la Poliform.

Dormitorul matrimonial

În dormitoare, cuplul a creat o atmosferă liniștitoare, folosind plante, tonuri calde și câteva piese puternice, precum tablourile lui Eduardo Chillida din capul patului din dormitorul matrimonial. Acesta a fost proiectat ca un paradis de pace. Două măsuțe de cafea Nara de Jean-Marie Massaud (Poliform) servesc drept postament și noptieră. În față, scaune elegante îmbrăcate cu material Hermès. Pe perete, tablouri de Paul Jouve și Eduardo Chillida. Cuverturile de pat au lenjerie super king-size și fețe de pernă de lenjerie și dantelă (Once Milano).

În camera de oaspeţi a fost păstrat avanul cu grinzi

Dormitorul de oaspeți este pur pentru a rămâne primitor pentru toată lumea. Aceasta pentru că Aurélie și Jean Canzoneri “adoră să primească” și pun un scop în a-și face spațiile primitoare pentru cei dragi. Până la baie, spaţiul este scăldat în lumină, printr-o  fereastră spre curtea interioară.

Foto: Giulio Ghirardi