Loft în Milano rezultat din reconversia unei hale industriale

Un amestec de istorie și modernitate dă viață acestui loft proiectat de studioul de arhitecți MINGOTTI și GIORDANO, un studio fondat de arhitecții Andrea Mingotti și Filippo Giordano.

Aceată echipă se ocupă de reședințe și magazine de nivel înalt, numărând printre clienții săi nume importante din industrie și artă la nivel internațional. În cele mai multe cazuri, studioul realizează şi designul mobilierului şi al corpurilor de iluminat pentru proiectele de amenajare, cum s-a întâmplat şi în cazul de faţă.

Istoric imobil

Apartamentul este situat în zona Porta Romana din Milano, chiar în afara celui de-al doilea cerc al zidurilor spaniole. Intervenția s-a născut într-un complex industrial, o fostă fabrică de pantofi construită în 1911 de aproximativ 600 de metri pătrați. Întreaga proprietate a fost cumpărată în 2018 de actualii proprietari care au renovat-o complet și au împărțit-o în 3 unități imobiliare.

Proiectul a presupus demolarea unei părți din clădire adăugată în anii 1950. Aceasta pentru a crea curtea lungă de intrare cu pergolă. Astfel a fost adusă la lumină clasica “magazie ”a clădirilor industriale de la începutul secolului trecut, odată cu crearea noului drum de acces la cele trei unități imobiliare.

Organizarea clădirii şi amenajarea loftului

În interior, mansarda cu acces direct de pe strada comună este concepută ca o reședință privată pentru personalitatea unei mari case de modă franceze. Loftul măsoară aproximativ 150 de metri pătrați și are un plan pătrat.

Caracteristicile principale ale spațiului deschis sunt înălțimea mare de 6,5 m, pardoselile înclinate moştenite de la vechea fabrică și ferestrele mari de pe acoperiș care oferă astăzi o priveliște frumoasă asupra cerului.

Mansarda este organizată în jurul unei zone de mezanin care conține toate serviciile casei. La etaj, ascuns de o fereastră mare fumurie, se află dormitorul principal. Acesta este alăturat băii, cu dușul mare, cu vedere la zona de living de dedesubt. De asemenea, la primul etaj se află un al doilea vestiar și zona de servicii ascunsă de peretele boiseriei.

La parter, cubul mare se deschide spre zona de living cu bucătăria, dressingul mare și baia de oaspeți. Mobilierul bucătăriei este realizat la comandă, cu detalii din alamă. O particularitate care evocă luxul anilor ‘50 este bara de colț direct adiacentă zonei TV. Aceasta este realizată complet într-un design în oglindă fumurie și detalii din alamă. Este completată de scaune cu tapiţere de catifea albastră și garnituri de alamă.


Design

Gama de culori a întregului apartament joacă pe nuanțe relaxante, de la pereți până la mobilierului personalizat. O frumoasă nuanţă maro este predominantă iar aceasta se combinată cu cea a podelei cu șiret.

Mobilierul este minimalist. Zona de luat masa este compusă din masa din anii ‘70 din oțel și sticlă cu scaunele asortate. Acestea sunt din oțel și piele şi au culoarea tutunului.

La comandă este realizat şi sistemul de iluminat. Acesta combină lămpile de podea Flos cu o lampă mare “circulară” proiectată chiar de studioul de arhitecți MINGOTTI și GIORDANO.

Un aspect important a fost păstrarea amprentei industriale a mediului înconjurător. Structurile portante au fost lăsate cu straturile picturilor originale expuse, tratate cu rășină pentru a le păstra. La fel a fost tratat zidul mare de cărămidă care a fost menținut în același mod.

FOTO: Archilovers.