Festival de vehicule retro în centrul Capitalei

Expuse încă de vineri în zona Gării de Nord, la capătul de tramvai de pe Bulevardul I. G. Duca, un minifestival de vehicule STB a avut loc duminică 22 septembrie. Este vorba despre tramvaie, troleibuze, camioane şi alte vehicule vintage STB fabricate în România în urmă cu aproape 100 de ani.

Evenimentul organizat de către Primăria Capitalei s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Mobilităţii.

Tramvaiele de acest tip au fost realizate la Atelierele Centrale ale Societăţii Comunale Bucureşti (STB) începând cu anul 1927. În anul 1948 existau în parc nu mai puţin de 335 de tramvaie de acest fel care au circulat până în anul 1976.

Unul dintre tramvaie este un vagon restaurant tip V 09 (Thompson) la RATB în anul 1994. Vehiculele sunt renovate şi au valoare muzeală. Locaţia aleasă este foarte bună, în vecinătatea vehiculelor aflându-se clădiri interbelice în stil Art Deco datând aproximativ cam din aceeaşi perioadă ca cea a vehiculelor.

Deşi clădirile se află în stadiu avansat de degradare (cum este cea a fostului Hotel Dunărea, care în timpul perioadei comuniste a găzduit magazinul Sora) atmosfera creată împreună cu vehiculele redă destul de bine pe cea interbelică, fapt ce a atras numeroşi vizitatori.

În cazul tramvaielor se poate remarca designul specific anilor interbelici: formele retro dar şi interioarele elegante, cu scaune şi bănci din lemn sau împletite.

Foarte interesante sunt şi accesoriile  metalice din cabina vatmanului, deasemenea cu forme şi suprafeţe retro. Mulţi bucureşteni au fost interesaţi de eveniment, deşi nu a fost îndeajuns popularizat. Au venit şi cu copii, au făcut fotografii, s-au urcat în vehicule şi au vizitat interioarele.

Cei mai interesaţi s-au putut bucura de o plimbare cu trolebuzul şi cu tramvaiul galben (pe un traseu de la Gara de Nord la Piaţa Victoria) care, iată, a prefaţat în România cu mult timp înainte celebrul Yellow Submarine.

Foto: Ion Diamandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *