O clădire istorică eclectică cu multe elemente mediteraneene

Un eveniment în domeniul designului s-a petrecut în biroul organizatorului situat într-o casă veche deosebit de interesantă. “Este o casă istorică, construită în anul 1939, proprietatea familiei Negulescu, iar apartamentul în care ne aflăm a locuit chiar arhitectul care a proiectat clădirea, Gheorghe Damian”, ne informează gazda evenimentului, Raluca Tăutu, arhitect proiectant la Studioul de design interior ARKIA în legătură cu clădirea din strada Alecu Russo numărul 21.

Nefiind specialist trebuie să recunosc că, deși am auzit de arhitectul George (Gheorghe) Damian nu prea știam mult despre acesta. “Totuși a fost un arhitect deosebit de prolific, multe clădiri din București, și nu numai, care au și un stil propriu, poartă semnătura sa. Arhitectul Mădălin Ghigeanu a făcut cunoscute sute de schițe de arhitectură ale lui George Damian descoperite într-o arhivă”, adaugă arhitect Dan Bușilă, prezent la eveniment

“Cum se pot recunoaște aceste clădiri, care sunt trăsăturile comune?”,  întreb la rândul meu.

“În primul rând eclectismul, cum se poate vedea și în cazul clădirii în care ne aflăm, dar și nelipsita prezență a elementelor proprii de stil mediteranean în cadrul fiecărui proiect” completează arhitectul Dan Bușilă.

Arhitectura

Desigur că toată această discuție m-a făcut curios să mă uit cu mai multă atenție la blocul de apartamente cu 3 etaje. Intrarea în imobil într-o formă ciudată se face printr-un culoar lung.

Foarte bogate sunt decorațiile de pe fațadă, individualizate pe fiecare nivel.  Chiar și balcoanele de pe fiecare nivel au forme diferite iar la etajul întâi se regăsesc niște coloane subțiri. O descriere tehnică detailată a arhitecturii casei o regăsim în lucrarea monumentală “Curentul Mediteranean în arhitectura interbelică românească”, realizată de Mădălin Ghigeanu: “Utilizând elemente ale stilului Mediteranean de factură renascentist-italiană, încununează registrul central la partea superioară cu elementul ce va deveni caracteristic al arhitecturii sale (George Damian, n.r.) – fereastra biforă încadrată de un arc în plin cintru. Aceasta este compusă cu arce simetrice ce sunt susținute de una sau două coloane suple de tip amalfitan. Înserează cu curaj, în zona accesului la parter o intrare cu boltire în ogivă de tip lancelot. Acest gest nu contrastează cu celelalte elemente ale fațadei ansamblului, știind totuși că elemente de tip renascentist nu se combină cu decorație de tip gotic. Este interesant că proiectul inițial propus beneficiarului a fost de factură Modernistă, rectangulară, fără ornamente.”

Designul interior

Apartamentul de 3 camere pe hol este tipic pentru perioada interbelică. Nu este foarte mare dar se poate remarca mici accente de eleganță (stucaturi).

O firidă arc de cerc de dimensiuni mai mari precum și grinzi de lemn pe tavan la una dintre încăperi demonstrează că eclecismul se prelungește și la interiorul imobilului. “Aici putea fi sala de mese sau biroul arhitectului, deși din informațiile noastre, acesta se retrăgea pentru lucru în căsuța cea mică din curte, în spatele blocului, unde putea să lucreze în liniște”, spune arh, Dan Bușilă.

Foto: Ion Diamandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *