Cele mai valoroase capodopere ale artei românești se reunesc în cel mai grandios eveniment al pieței de artă din această toamnă, Licitaţia de toamnă 2020 – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, licitaţie online din 22 octombrie.
Sunt întrunite toate condiţiile pentru ca vechile recorduri de piaţă să fie doborâte
Maeștrii clasici Tonitza, Grigorescu, Luchian, Pallady, Petrașcu alături de modernii Baba, Țuculescu, Piliuță, Ciucurencu, completați de contemporanii Câlția sau Damian, semnează cu aleasă măiestrie opere unice prin viziune și limbaj plastic.
Figuri ale frumoaselor țărăncuțe, peisaje rurale românești pictate în culori îmbelșugate, compoziții complexe, naturi statice vibrante sau nuduri îndrăznețe – sunt principalele tematici din Licitația de Toamnă, redate perfect de cel mai bine vânduți pictori români din toate timpurile și atât de îndrăgite de colecţionari şi iubitori ai artei.
Nu mai puţin de 11 lucrări semnate de Theodor Pallady, 8 de Gheorghe Petraşcu şi 4 de Nicolae Grigorescu se vor licita la Licitaţia de Toamnă, în timp ce Constantin Piliuţă va fi prezent cu 7 lucrări.
Un grup special de lucrări va fi reprezetat de cele ale lui Max Arnold, Marcel Iancu şi Max Herman Maxy.
Obişnuindu-ne încă de anul trecut, Adrian Ghenie va fi prezent şi la acest eveniment cu o Marină.
Neîndoielnic, pe data de 22 octobrie iubitorii de artă şi colecţionarii vor avea o misiune grea în alegerile lor.
Dintre toate picturile se remarcă capodopera Irina, Nicolae Tonitza, cu acei ochi de femeie pe care numai marele maestru i-a putut surprinde cu inegalabilă originalitate şi măiestrie
Pe lângă picturi este de remarcat şi prezenţa statuilor, ce poartă semnăturile a nu mai puţin cunoscuţilor George Apostu şi Ion Irimescu.
Picturi românești de 200 de ani, scoase la licitație
Două capodopere ale picturii vechi românești sunt scoase la licitație în cel mai mare eveniment al pieței românești de artă din această toamnă. Operele care înnobilează Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, din 22 octombrie, sunt realizate acum 200 de ani de către cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler.
Portretele Vorniceasca Saranda Manu şi Marea visterniceasă Smaranda Sturdza-Balş impresionează prin traseul pe care l-au avut, proveniența completă de la artist la zi, vreme de peste două secole. Colecția de pictură veche a familiei Manu reprezintă cea mai importantă colecție de pictură veche românească, alcătuită de-a lungul unui secol, înglobând în evoluția ei întreaga durată a secolului XIX.
Mihail Töpler este cunoscut mai ales prin seria de portrete feminine realizate în primii ani ai secolului XIX, mare parte dintre acestea reprezintând membri sau rude ale familiei Manu, din diverse ramuri. Portretul în peisaj Vorniceasca Saranda Manu, de dimensiuni remarcabile, cel mai mare din seria portretelor feminine ale lui Töpler, a fost realizat în 1809 și surprinde imaginea vornicesei alături de fiul ei Grigore. Evidente sunt îmbinarea armonioasă a elementelor tipice orientului – bijuteriile, semiluna însoțită de soare – cu cele ale modei vestice – rochia Empire sau maniera în care a fost realizată coafura. Portretul are un preț de pornire de 10.000 de euro.
Opera remarcabilă a urmat un destin aparte, provenind din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, fost ambasador la Londra și Istanbul. Aceasta a fost confiscată de regimul comunist, depozitată la Muzeul Național de Artă al României, de unde a fost transferată în 1966 la Muzeul de Artă din Bacău, pentru ca ulterior, după un proces de retrocedare de lungă durată, să fie restituită moștenitorilor de drept din familia Manu.
Portretul Smarandei Manu a fost dublat, la vremea realizării sale, de cel al soțului Smarandei, vornicul Mihail Manu, ce pozează alături de fiica Ecaterina. Portretul-pereche, realizat tot de Mihail Töpler, de asemenea confiscat din mâinile boierești, a fost și acesta retrocedat de Muzeul Național de Artă al României, pus în vânzare și adjudecat în noiembrie 2016.
Și portretul Marii visternicese Smaranda Sturdza-Balş, fiica marelui logofăt Alexandru Sturdza, beneficiază de măiestria aceluiași înzestrat portretist al boierimii pământene de la 1800. Opera, având un preț de pornire de 10.000 de euro, provine din prestigioasa colecție de pictură românească Smaranda Balș, transmisă ulterior, prin căsătoria Ecaterinei Balș (nepoata Smarandei) cu Leon Gheoca, în colecția familiei Ghika.
Expoziția Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești a fost deschisă publicului larg, astăzi, 8 octombrie, și poate fi vizitată gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță în intervalul orar 10:00-20:00. Expoziția cuprinde aproximativ 200 de capodopere semnate de cei mai valoroși pictori români din toate timpurile – Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrașcu etc. (după criteriul dezirabilității acestora în piața de artă), toate urmând a fi vândute prin licitația de joi, 22 octombrie, care se va desfășura online pe platforma Artmark Live.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor
-
O nouă expoziție de pictură Paula Craioveanu la Pelișor, Sinaia
-
Veneţia – un reportaj cromatic semnat de Luminiţa Gliga
-
Nicole Jutka şi-a prezintat operele „TRIO” și „FLOWER BRIDGE” la Bienala de la Veneția 2024
1 thought on “Un eveniment grandios: Licitaţia de Toamnă 2020 – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”
Comments are closed.