Nu de puţine ori designul interioarelor contemporane adoptă un stil avangardist sau industrial. Amenajările se fac în spaţii largi, pereţii fiind foarte înalţi. De aceea acoperirea lor se face cu lucrări de dimensiuni mari.
Posterele, operele de artă, colajele, panourile decorative, toate acestea sunt supradimensionate şi bineînţeles extrem de spectaculoase şi emoţionale.
Şi accesoriile în stil industrial, cum sunt oglinzile, pot împodobi cu succes pereţii unei amenajări în stil ultramodern sau industrial.
Postere supradimensionate
Artişti consacraţi şi de renume prezintă colecţii speciale de postere, foarte la modă în prezent, datorită şi stilului în care se realizează.
Se practică suprarealismul şi tuşele puternice care conduc spre opere care produc emoţii. Un astfel de poster se potriveşte de minune pe un perete cu finisaj industrial sau de cărămidă dar şi ca statement într-o amenajare luxoas[.
Tematici retro sau de actualitate de lifestyle revin cu predilecţie în lucrările artiştilor.
Loui Jover este un artist foarte la modă iar lucrările sale sunt deseori preluate în decorările interioare moderniste. Chipul de femeie contemporană în diverse ipostaze este tema sa preferată. Deseori este scos în evidenţă un accesoriu lifestyle, un exemplu fiind ochelarii.
Marilyn Monroe, acest mit retro, se constituie deasemenea într-o colecţie de postere semnate de Loui Jover.
Expoziţia de colaje de la Bucureşti
Amintim că în luna iunie s-a organizat o expoziţie de colaje la Galeriei Occidentului din Bucureşti. Au expus artiştii Paula Craioveanu şi Nicola Darco.
Fie că sunt coloane, ferestre, uşi sau decoraţiuni exterioare, elementele de arhitectură aduse în prim plan de Paula Craioveanu în colajele expuse la această expoziţie dobândesc un statut de artă.
Ferestrele din Bucureşti sunt punctul de pornire al unor lucrări unice şi originale care reprezintă spații imaginare. Acestea sunt realizate prin asocieri neașteptate și explozii de culoare. Interesant este şi faptul că, aşa cum sunt tendinţele actuale nu numai în artă ci şi în design, sunt puse în balanţă două elemente contradictorii. Contrastul dintre arhitectură, ca element solid şi natura efemeră devine sursă de puternică emoţie.
Altă temă abordată de Paula Craioveanu este cea a miturilor din Antichitate.
Nicola Darco foloseşte în colajele pe care le realizează o tehnică specială a decolajului şi stilul vintage specific anilor ’50 -’60.
În lucrările expuse la expoziţie artistul a dezvăluit fragmente din istoria posterului şi afişului de film din perioada de glorie a cinematografiei italiene şi americane. Atunci filmele cu Sophia Loren, Marcello Mastroiani, Marlyn Monroe sau James Dean umpleau până la refuz sălile de cinema.
Foto: Pinterest, Paula Craioveanu (Expoziţia de colaje)
1 thought on “Acoperirile de pereţi în decorurile contemporane”
Comments are closed.