În aglomerările urbane, cum sunt oraşele mari, preţul terenurilor devine din ce în ce mai scump. În această situaţie, extinderea pe verticală este singura soluţie pentru ca preţul casei să nu depăşească limitele normalului.
Apartamente pe mai multe niveluri
Chiar şi în această situaţie, unii viitori proprietari îşi doresc o casă unifamilială, conform tipicului standard, adică parterul open space cu living, dining şi bucătărie iar la etaj, la care se ajunge printr-o scară interioară, dormitoarele şi băile. Pentru o familie mai numeroasă, aceasta este soluţia optimă. Apartamentele întinse pe suprafeţe mari de 5 sau mai multe camere sunt greu de organizat şi de gestionat, stilul de viaţă este complet diferit. O soluţie este apartamentul pe două niveluri sau chiar trei, la care organizarea să fie ca în cazul unei case, chiar dacă nu este pe pământ, ci locată într-un bloc.
Ansambluri rezidențiale, din orașele mari din România, cu o tipologie de locuire alternativă, sunt dovada evoluției pozitive a pieței imobiliare în urma unor cereri specifice de locuire urbană.
“Densitatea zonelor centrale este în creștere, iar clienții sunt în căutarea unui mod de viață mai diversificat și mai intim, care nu se concentrează doar în jurul nevoilor individuale ci caută să construiască și o comunitate.”, spunearh. Bogdan Ciocodeică, autorul proiectului de amenajare al apartamentului pe două niveluri.
Proiectul imobiliar Urban Spaces – Sfinţii Voievozi
Un astfel de exemplu este ce-a de-a doua dezvoltare imobiliară a celor de la Urban Spaces, ce urmează succesului realizării primei micro comunități urbane contemporane, un proiect revoluționar pentru București, acum aproape 10 ani.
“Ca în multe alte locuri din Bucureşti, şi aici apare mai întâi o nevoie de a potrivi cumva împreună mai multe piese dintr-un cartier ale cărui trăsături s-au amestecat şi suprapus de-a lungul timpului.
Acestei nevoi i se adaugă şi o încercare de recuperare a ceva din eleganța uneori mai reţinută, alteori mai capricioasă, a unei arhitecturi bucureştene în care mijloacele folosite au fost, adesea, doar jocul suprafeţelor, texturilor şi nuanţelor diferite de tencuieli, adâncirea pliurilor sau reliefarea cutelor şi muchiilor. Această stratificare a închiderilor, precum şi amestecul de materiale şi nuanţe sunt, la rândul lor, un altfel de fragmentare.
Parterul este mai înalt şi rămâne deschis spre stradă, ceea ce nu este neapărat specific Bucureştiului, sau cel puţin acestei părţi a oraşului. Ceea ce îi este însă specific este regăsirea întâmplătoare, la colţ de stradă, în răspântii, în intrânduri, ganguri sau pur şi simplu la parterul ori în curtea vreunei case mai răsărite, a câte unei prăvălii sau a unui mic local de cartier. În aceeaşi răspândire neordonată prin cartierele bucureştene, mai degrabă la scara caselor, decât a oraşului, ne imaginăm că se va aşeza şi această deschidere spre stradă a curţii şi clădirilor de pe strada Sfinţii Voievozi, de la numerele 20-24.”, arată dezvoltatorii proiectului Urban Spaces, Sfinţii Voievozi.
Acest al doilea proiect este compus dintr-o serie de apartamente ce se întind pe unul, două sau 3 niveluri, fiecare cu o schemă funcțională distinctă, oferind locuitorilor o mai mare flexibilitate.
Concept amenajare apartamentA&A
Proiectul apartamentului A&A a început cu o regândire planimetrică, lucru posibil datorită schemei structurale și de instalații flexibile. Astfel, reorganizând compartimentarea inițială, a luat naștere un apartament dezvoltat pe două niveluri, cu două dormitoare și zonă de zi, care are o legătură directă cu grădina.
Punctul de plecare a proiectului de arhitectură interioară fost dat de plăcile de beton, care au devenit cadrul ce cuprinde elementele verticale.
Tavanul de beton aparent a fost păstrat în întreg apartamentul pentru o imagine de tip soft – loft. În zona de zi, aflată la parterul apartamentului, a fost creată o atmosferă mai industrială, unde în dialog cu tavanul de beton aparent vopsit în negru, pardoseala este realizată din micro-ciment.
Piesele de mobilier vechi și noi formează un colaj împreună cu colecția de artă contemporană expusă. În spiritul acestei imagini de tip galerie, bucătăria este un obiect sculptural, realizat din plăci ceramice clasice albe de 15 x 15 cm. Prin utilizarea pieselor de design iconice și a finisajelor clasice, interiorul are un caracter atemporal.
Organizare apartament
Legătura între zona de zi și zona de noapte, se face printr-o scară interioară, care păstrează finisajul de micro-ciment pe primele trepte. Aliniat cu balustrada plină de lemn, formând un volum comun cu aceasta, se schimbă finisajul treptelor tot în lemn, prevestind intimitatea zonei private a apartamentului.
La etaj se află dormitorul matrimonial și dormitorul copilului foarte tânăr, ambele amenajate ca o prelungire a zonei de zi, păstrând tavanul de beton aparent, echilibrat de draperii folosite atât pentru controlul luminii, cât și pentru compartimentare.
Proiectul apartamentului A&A a fost nominalizat la Anuala de Arhitectură a Ordinului Arhitecţilor ediţia 2020 la secţiunea Amenajări rezidenţiale.
Autor proiect: arh. Bogdan Ciocodeică; Colaboratori: arh. Alexandru Szuz, arh. Attila Kim, arh. Alexandra Popa, arh. Ana Porim
Foto: Kinga Tomos
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
1 thought on “Un alt mod de locuire: apartament pe două niveluri”
Comments are closed.