Inspiraţie internaţională: Casă confortabilă la Paris după reabilitarea unui imobil cu apartamente insalubre

“Principalul  nostru obiectiv a fost de a lăsa să pătrundă la interior cât mai multă lumină naturală dar, în acelaşi timp, de a se menţine intimitatea proprietarilor și a crea o casă confortabilă” – Arhitecţii Alia Bengana şi Capucine de Cointet, autori ai proiectului.

DETALII care contează

AMPLASARE: Paris

TIPUL LOCUINŢEI: casă pe 4 niveluri

NUMĂR CAMERE: 3

SUPRAFAŢĂ:  120 MP

ANUL AMENAJĂRII: 2016

Clădirea de dimensiuni mici ascunsă în spatele unei curţi, având la nivelurile 2 şi 3 apartamente înghesuite şi insalubre nepotrivite locuirii, a fost renovată complet în urma proiectului realizat de arhitecţii Alia Bengana şi Capucine de Cointet, fiind transformată într-o locuinţă confortabilă şi luminoasă pentru o familie.

Contextul

Imobilul vechi era tipic pentru o anumită perioadă a dezvoltării Parisului. O curte interioară gen gang astfel încât locuinţele vecinilor erau foarte apropiate, structură portantă, apartamente de dimensiuni reduse, conţinând două încăperi (holul şi dormitorul), o chicinetă şi o baie minusculă.  

“Am recreat întreaga clădire deoarece structura acesteia din lemn fusese atacată de fungii. Am păstrat însă anvelopa exterioară care a necesitat şi ea o remodelare”, spun autorii proiectului. Dorinţa proprietarilor a fost de a avea o casă confortabilă pentru întreaga famiie (un cuplu cu doi copii). Iar construcţia să fie cât mai prietenoasă şi integrată în mediul înconjurător.

O amenajare spectaculoasă

Vederea livingului dinspre bucătărie (la parterul casei) denotă o amenajare spectaculoasă. Aici scara interioară, aspectul antic al pereţilor şi prezenţa metalului indică un stil industrial.  Interesant este faptul că tavanul  acoperă doar jumătate din suprafaţa corespondentă a parterului. Restul este lăsat liber iar livingul capătă astfel un volum sporit precum şi lumină naturală de sus.

Realizarea proiectului a durat 8 luni, costurile renovării  ridicându-se în anul 2016 la 400.000 de euro.  Vechiul imobil a fost transformat într-o casă confortabilă şi luminoasă având o suprafaţă locuibilă de 120 MP. Casa este repartizată pe 3 niveluri: parter şi două etaje. În plus faţă de suprafaţa locuibilă, de la parter, etajul 1 şi etajul 2, la subsolul boltit a fost amenajat un spaţiu suplimentar şi multifunctional de 38 MP unde îşi are loc spălătoria dar poate fi folosit ca şi camera de jocuri sau home cinema.

Dormitorul matrimonial de la etajul 1 are peretele spre interior din sticlă. Ceea ce oferă mai multă lumină şi fluiditate a spaţiilor precum şi posibilitatea supravegherii copiilor.

Soluții inovatoare

Printre soluţiile inovatoare folosite se numără şi faptul că arhitecţii au deschis nivelul parterului şi al etajului 1 la jumătatea suprafeţei. Tocmai pentru a permite captarea a cât mai multă lumină venind dinspre sud. Scara interioară a fost poziţionată în partea opusă faţadei. Este încoronată cu un acoperiş de sticlă, ceea ce permite ca întreaga scară să fie luminată  iar lumina să pătrundă până la parter.  Deoarece  spaţiile interioare erau expuse luminii numai pe o latură,, arhitecţii au utilizat la interior numai pereţi de sticlă. Aceştia oferă o lumină difuză iar în cazul dormotorului matrimonial prezintă avantajul că părinţii pot supraveghea discret copii.

La amenajare, fiecare încăpere a fost imaginată cu o schema proprie de culori. Pentru exterior şi balustradă s-a folosit un material special de protecţie precum şi linii diagonale având ca scop diminuarea monotoniei dată de de cele orizontale şi verticale.

Pardoselile au fosr recreate în întregime, ceea ce a permis instalarea unor soluţii de ventilare şi de recuperare a căldurii.  La exterior a fost montat  un sistem  ce permite creşterea plantelor ce acoperă faţada.

Pardoseli cu plăci hexagonale

Ca materiale au fost folosite mai mult cele simple şi brute, ceea ce conferă casei un stil industrial. Ferestrele au o tâmplărie din larice,  scara este din stejar  solid iar balustradele din  metal. Arhitecţii au mers deasemenea pe păstrarea unor elemente de arhitectură tipice perioadei când a fost realizată construcţia iniţială, drept mărturie a istoriei clădirii.

Sala de baie

Astfel, în bucătărie şi baie au fost folosite plăci ceramice hexagonale. În timp ce unii pereţi au fost păstraţi peticiţi, ca în starea lor iniţială. Pentru îmbunătăţirea performanţei energetice, clădirea a fost izolată la exterior.

Foto: David Cousin-Marry, Benjmin Chelly  

Video: Eugen Simion

Material realizat cu ajutorul V2com