Proiecte valoroase la Anuala de Arhitectură OAR Bucureşti, a XVIII-a ediţie

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România a organizat Anuala de Arhitectură București, ediția a XVIII-a

Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locunţei individuale”
Locuință unifamilială în Dumbrava Vlăsiei
Autori: arh. Radu Teacă, arh. Andrei Teacă
Birou de proiectare: Artline

Peste 400 de proiecte au participat la Anuala de Arhitectură OAR Bucureşti astfel încât juriul a avut mult de lucru pentru a evidenţia şi desemna premianţii. Jurizarea s-a realizat în luna octombrie, premierea în noiembrie iar întregul eveniment se va încheia în luna decembrie.

Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale”
Apartment PS60
Autori: arh. Bogdan Rusu, arh. Andrei Patriche, arh. Anamaria Pircu
Birou de proiectare: VATRAA


Acţiuni şi programe

Anul 2020, afectat de COVID19, a însemnat o perioadă de investigare, regândire și redefinire a multor din obișnuințele noastre spațial-urbane. În acest sens, cei doi curatori danezi ai Anualei, Marc Jay și Kristoffer Lindhart Weiss au propus la Anuala de Arhitectură OAR Bucureşti o temă de dezbatere internațională: “Never waste a good crisis. Prin aceasta s-a discutat cum diferitele orașe europene fac față acestei perioade, ce schimbări pot apărea și cum putem transforma creativ situațiile de criză

Proiect de arhitectură: Casa MC (Secţiunea Arhitectura de portofoliu)
Autori: arh. Ștefan Suciu, arh. Irina Barbu
Birou de proiectare: Medievalum Retail S.R.L

În cadrul programelor de la Anuala de Arhitectură OAR Bucureşt au fost dezvoltate câteva acțiuni cu totul noi: Forumul Internațional Arhitect Antreprenor, Programul Profesional Glosarul de Termeni din Legislația de Construcții și Proiectare, Programul de dezbateri Raportul pentru București 2020, Manifestul pentru Design inclusiv și Ghidul de Accesibilizare Urbană

Nominalizare Secţiunea Arhitectura spaţiului interior: Amenajări rezidențiale
Apartament A&A, arh. Bogdab Ciocodeică

Prin programul “Explore Bucharest”, Anuala va dezvolta tururi de arhitectură contemporană în Capitală, cu scopul de a încuraja și a scoate în evidență eforturile contemporane ale arhitecților bucureșteni. Acest program va fi realizat împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, precum și cu Uniunea Arhitecților din România.

Proiecte evidenţiate

Competiția de proiecte, Anuala 2020, prin juriile internaţionale, a premiat cele mai bune proiecte realizate în capitală, cele mai bune proiecte de portofoliu ale arhitectilor bucureşteni şi a inițiat un premiu nou orientat către mediul de arhitectură și antreprenoriat international. Proiectele au fost distribuite pe următoarele secţiuni:

O casa de om (Proiect prezentat la Secţiunea Arhitectură rezidenţială), autor: Dr. arh. Marian Moiceanu

Secţiuni şi categorii

Arhitectura construită: Arhitectura locuinței individuale (sponsor Wienerberger), Arhitectura locuinței colective (sponsor Wienerberger), Arhitectură publică (sponsor Alumil), Arhitectură și patrimoniu, Arhitectură și spațiul public (sponsor Semmelrock).

Nominalizare Secţiune Patrimoniu
Renovarea unei vile neoromânești
Autori: arh. Mihai Duțescu

Arhitectura spaţiului interior: Amenajări rezidențiale (sponsor Delta Studio), Amenajări HoReCa (sponsor Delta Studio),  Amenajări corporate și retail (sponsor Greentek), Expoziții, standuri și scenografie (sponsor Greentek), Design de obiect (sponsor Greentek).

Cercetare prin arhitectură: Carte de arhitectură sponsor Tondach), Arhitectură și experiment (sponsor Terca), Diplome de arhitectură.

Arhitectură de portofoliu: Arhitectura locuinței (sponsor Wienerberger), Arhitectură publică (sponsor Alumil), Amenajări de interior (sponsor Delta Studio).

Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective” și Premiul „Cel mai bun dezvoltator al anului 2020”
Mumuleanu 14 / Urban Spaces 2
Autori: Arh. Andrei Șerbescu, Arh. Adrian Untaru, Arh. Petra Bodea, Arh. Bogdan Brădățeanu, Arh. Mihail Filipenco
Birou de proiectare: ADNBA

Agenda urbană

Agenda Urbană este un proiect al Ordinului Arhitecților din România filiala București, în cadrul Anualei de Arhitectură București 2020, care își propune să aducă în discuție 10 teme importante pentru bucureșteni.

Temele sunt intrinsec legate de profesia de arhitect și de sensul ei pentru oraș. Ele se referă la calitatea vieții în oraș în relație cu calitatea spațiului construit, la felul în care trăim orașul, la modul în care putem contribui împreună — arhitecți, locuitori, edili, investitori — în a-l trăi mai bine.

Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti îşi propune ca această platformă să rămână un loc de întâlnire între bucureșteni și arhitecții din București, pentru că numai prin dialog pot fi cu adevărat înțelese situațiile actuale, iar schimbările de care avem nevoie pot fi dezbătute, amendate și însușite atât de de locuitori, cât și de administrațiile care le vor putea apoi implementa în beneficiul real al  întregului oraș.

Conform OAR Bucureşti, în perspectivă, Agenda Urbană va continua să se schimbe și să crească, inclusiv cu contribuții primite de la locuitorii Bucureştiului.

Proiectul este coordonat de arh. Irina Meliță – vicepreședinte OAR București şi implementat de RIZI.

1 thought on “Proiecte valoroase la Anuala de Arhitectură OAR Bucureşti, a XVIII-a ediţie

Comments are closed.