Iluminatul exterior imprimă stil şi ambianţă întregii proprietăţi

Iluminatul exterior este la fel de important precum cadrul natural pe care l-aţi amenajat pentru că permite crearea şi definirea spaţiului şi a atmosferei de la apusul soarelui.

Iuminatul arhitectural

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că spaţiul exterior reflectă proprietatea în egală măsură cu cel interior, întrucât este primul cu care intră în contact vizitatorii înainte să intre în casă şi, automat, le determinaă o primă impresie pozitivă sau negativă.

Casa Mosi din Africa de Sud, una dintre cele mai reuşite construcţii rezidenţiale moderne, se bucură de un iluminat exterior profesional

Iluminatul arhitectural se află la confluenţa unor discipline precum arhitectură, design, instalaţii electrice. Prin urmare, iluminatul va lua în considerare atât funcţionalitatea luminii, cât şi consumul de energie şi efectul estetic .

În cazul clădirilor ce se remarcă prin detalii arhitecturale impunătoare, cum sunt multe din clădirile vechi, un iluminat exterior bine gândit va potenţa aceste elemente, va urmări să crească atractivitatea ochiului faţă de designul exterior şi va crea emoţie.

Spaţiile largi, de care beneficiază deseori clădirile vechi, necesită să fie definite iar în acest scop este nevoie de un contrast între întuneric şi grădină.

La casa din Ştefăneşti – Argeş având o grădină de dimensiuni mari, iluminatul exterior se integrează armonios în mediul înconjurător

De asemenea, iluminatul exterior trebuie să se integreze armonios în mediul înconjurător şi să nu creeze poluare luminică.

Ce lămpi folosim

În funcţie de necesităţi se folosesc corpuri cu distribuţia luminii simetrică sau asimetrică. Există şi corpuri de iluminat RGB, care permit diverse culori, reglabile din telecomandă. Se pot realiza astfel mai multe ambiente nocturne la diverse ocazii speciale.

În general sunt folosite combinaţii de corpuri de iluminat, ce pot fi montate diferit, cu montaj aparent sau încastrat, în sol sau în perete, proiectoare de exterior, coloane, balize, stâlpişori sau stâlpi. Trebuie să se evite erori precum orbirea celor care trec prin zonă. Deasemenea, umbre pe clădire. De exemplu atunci când se montează proiectoare la sol, la o anumită distanţă de clădire.

La exterior, unde avem condiţii meteorologice din cele mai diverse (caniculă, îngheţ, ploaie, praf) este recomandat să alegem corpuri de iluminat cu un factor de protecţie de minim IP65.

Iluminat ecologic

Consumul nu este nici el de neglijat, iluminatul cu LED presupunând un cost iniţial mai mare dar un consum ulterior foarte mic.

Trebuie ştiut că există corpuri cu LED integrat, care se înlocuiesc complet atunci când se consumă LED-ul, mai accesibile, şi cele în care becul este cu LED şi poate fi schimbat doar acesta când se arde, folosind în continuare acelaşi corp de iluminat. Acestea din urmă sunt însă mai scumpe.

Sugestii şi recomandări

Iată câteva sugestii care vor ajuta crearea unui ambient exterior cosy şi plin de stil, o extensie a spaţiului interior. Acestea vă vor convinge că iluminatul exterior reprezintă altceva decât amplasarea de lămpi solare în curte.

Noapte de Crăciun feerică în grădină

Chiar dacă este frig şi zăpadă, unii proprietari peferă să amenajeze bradul de Crăciun în gădina casei. Este mai comod şi cu mai puţin deranj.

În plus, acestă noapte va putea căpăta accente mai puternice de magie şi feerie. Iluminatul exterior va fi însă cheia succesului unei astfel de amenajări. Desigur că se poate apela mai mult la ghirlande luminoase iar globurile pot fi de culori diferite. Dacă se petrece mai mult timp şi vremea este potrivită, nu uitaţi să aveţi pregătite corpuri de încălzit de exterior.

Pentru început, încearcaţi să vă imaginaţi cum veţi folosi spaţiul exterior. Astfel, puteţi face o plimbare nocturnă şi incearcaţi să identificaţi unde este nevoie de lumină, ce tip şi cât de puternic trebuie să fie fluxul luminos. Ţineţi cont de faptul că lumina nu trebuie să fie foarte strălucitoare încât să te orbească. Noaptea, ochii au nevoie de mai puţină lumină în exterior decât în interior, pentru a se putea adapta mai bine mediului înconjurător.

Dacă veţi apela la un lighting designer veţi vedea că va urma aceiaşi paşi pentru a găsi cele mai bune soluţii.

Cum ambientezi terasa şi grădina

Amenajările de succes sunt foarte bine gândite şi reuşesc să ambienteze foarte bine spaţiul exterior. Se apelează la soluţiile cele mai potrivite din arsenalul foarte variat de corpuri de iluminat.

O terasă exterioară nu are nevoie de foarte multă lumină. Câteva corpuri de iluminat încastrate în pardoseala din deck împreună cu câteva balize pot fi suficiente pentru a crea o atmosferă placută şi intimă într-un mod subtil.

În grădinile moderne, prin iluminarea gardului în partea inferioară şi a aleilor poate fi evidenţiată o anumită geometrie minimalistă, care reprezintă o extensie arhitecturală a casei.

Folosind luminile de accent în mod ingenios, printr-o amplasare strategică, pot fi accentuate elementele din grădină care îi conferă caracter. Deasemenea, acestea adaugă culoare, textură şi volumetrie zonelor întunecate.

Fiecare spaţiu exterior are nevoie de un punct ce focalizează atenţia. Acesta poate fi un decor creat artificial din stânci şi plante interesante, un copac deosebit, aleea pavată cu piatră sau structura arhitecturală deosebită a unei pergole.

Cu cât sursa de lumină este mai ascunsă, cu atât efectul este mai interesant. Spre exemplu, pentru un efect feeric, puteţi ilumina cărarea indirect, atrăgând în mod natural privirea în jos, prin evidenţierea  elementelor de vegetaţie din vecinătate. Este nevoie de un contrast între întuneric şi lumină şi trebuie definite spaţiile largi. În grădinile mici trebuie creată iluzia unui spaţiu mai mare, apelând la elementele care pot reflecta lumina.

Cum puteţi transforma un spaţiu mic într-un ambient cald şi primitor

În primul rând, trebuie să valorificaţi la maxim finisajele exterioare de pe faţada clădirii precum lemnul, piatra naturală sau cărămida. Pentru aceasta, se vor utiliza corpuri de iluminat cu forme simple şi cu lumină caldă. În acest caz, mobilierul exterior trebuie să fie în linii simple.

Dacă aţi investit într-un mobilier luxos pentru terasa pe care obişnuiţi să vă relaxaţi cu muzică chill out sau jazz, veţi avea nevoie de lumină indirectă. O puteţi obţine prin spoturi încastrate pentru a evita efectul de orbire creat atunci când becurile sunt la nivelul ochilor.

Totodată, veţi putea adauga corpuri de iluminat decorative. Pe lângă faptul că sunt spectaculoase, acestea vor completa lumina subtilă, în cazul în care mai este nevoie. Deasemenea, menţin ambianţa minimalistă contemporană.

Iluminatul piscinei

Dacă aveţi o piscină exterioară, aceasta trebuie să fie un spectacol în sine pe parcursul nopţii. Pentru aceasta, puteţi folosi corpuri submersibile care îşi pot schimba culoarea.

Astfel, apa poate fi făcută să strălucească într-o nuanţă de albastru sau verde. Deasemenea, există posibilitatea  programării unei succesiuni de culori pentru a oferi senzaţia mai multor ambiente diferite.

Atmosfera degajată de o clădire prin iluminatul artificial este diferită de cea pe care o  percepem în lumina naturală. Prin iluminat arhitectural este creat un ambient nocturn ce pune în valoare clădiri cu arhitectură deosebită. Astfel oraşul în care locuim va fi şi el înfrumuseţat.

Foto: Archilovers, Vibia, Grupo Novolux, Light&Building