O casă în Pipera pentru o familie cu mulţi copii

Casa se află în cartierul Pipera, mai precis în complexul rezidenţial Lac Pădure şi beneficiază de un teren de 600 metri pătraţi în imediata vecinătăţii pădurii.

A fost construită în anul 2000 iar după mai bine de 15 ani de la achiziţionare, proprietarii  se confruntau cu nevoi cu totul noi. Acum era o familie cu mulţi copii, compusă din şase persoane, între care 4 copii, două fete de 18 şi 16 ani şi doi gemeni de 11 ani.

Renovarea

Decizia de renovare a fost luată, lucrările au început în anul 2017 şi au fost terminate într-un timp record de 7 luni, în anul următor.

Proiectul de renovare a fost încredinţat Violetei Apostol, la care proprietarii au ajuns prin recomandarea făcută de nişte prieteni. Sarcina arhitectei nu a fost deloc uşoară ţinând cont de solicitările, ideile şi personalitatea doamnei casei care a reprezentat practic motorul întregii acţiuni, precum şi de cererile venite din partea celorlalţi membrii ai familiei, între care unele nu puteau fi neglijate.

Casa avea mai multe atuuri. Este bine plasată, în imediata vecinătate a pădurii Băneasa şi în apropierea lacului. În complex sunt numeroase magazine şi utilităţi (inclusiv teren de tenis, unuia dintre gemeni plăcându-i acest sport) însă, desigur, distanţa până în centrul oraşului este apreciabilă.

Terenul a permis o curte şi terase generoase. Casa prezintă la exterior alee şi curte perimetrală cu pavaj, fiind ridicatăla 3 trepte de nivelul solului (60 cm) iar soclul este pietruit. Arhitectura este cu volumetrie jucată, bovindou şi două şarpante, masardă, termosistemul este de bună calitate.

Întreaga familie să fie acasă

Ideea centrală de la care s-a decis renovarea a fost, aşa cum ne-a mărturisit Elena, doamna casei, de a fi acasă întreaga familie, în special copii seara.

Casa era destul de mare pentru acest lucru însă organizarea şi decorul de interior trebuiau modificate major astfel încât să fie modern şi să prezinte atât spaţii intime pentru toţi membrii cât şi posibilitate de relaxare, lucru şi socializare.

Paleta de culori, axată pe portocaliu şi verde, aşa cum era la modă la începutul anilor 2000 trebuia şi ea schimbată, conform vârstei şi personalităţii membrilor familiei

Personalităţi complexe

În aceste condiţii precum şi datorită faptului că Elena are o personalitate complexă, caracterizată pe de o parte de o latură artistică şi spirituală iar, pe de alta, de una pragmatică şi ordonată, decizia privind stilul şi ambianţa de interior nu a fost uşor de luat. Între o variantă neoclasică şi un stil industrial, foarte iubit în prezent de tineri, câştig de cauză a avut cea de-a doua, copii fiind centrul principal de interes.

Toate “cererile” au fost analizate, inclusiv preferinţele de culori şi luată o decizie. Deoarece unul dintre băieţi are aplecare spre muzică, un frumos pian împodobeşte livingul. La cerinţele soţului, acesta a “obţinut” două concesii, şi anume, perdelele şi draperiile (furnizate de Sophia) precum şi soluţia încălzirii prin pardoseală, ceea ce a atras după sine şi cea pentru parchet.

În privinţa mobilierului s-a mers mult pe cel pe comandă precum şi pe producători români. Masa de dining este realizată din lemn vechi reciclat de către o firmă din Suceava

Atenţia la detalii pentru fiecare funcţiune

Bucătăria, achiziţionată de la NOLTE, este din MDF placat cu beton, o soluţie mai nouă care se încadrează bine în stilul industrial ales, la fel ca şi corpurile de iluminat din ţeavă de cupru de la Rovere, din zona de bucătărie şi luat masa

Peretele din dormitorul matrimonial, vopsit cu vopsea decorativă tip rugină pentru a se încadra unitar în stilul industrial, este încadrat de interesante şi elegante corpuri de iluminat de la BoConcept şi se asortează cu canapeaua albastră de la Dalin.

În urma renovării, terasa din spate a fost ridicată pentru a fi la nivelul casei (interiorului) şi s-a placat cu dec.

Bucătăria de vară a fost transformată în terasă astfel încât acum casa beneficiază de două terase, o mică bucătărie fiind amenajată special pentru “lucrările grele” ale soţului la nivelul solului, alături de garaj şi de camera tehnică.

Deoarece polistirenul (de 10 cm) era de foarte bună calitate, nu s-a procedat la schimbarea izolaţiei. În schimb, a fost recondiţionată tâmplăria (termopan pe structură de lemn), parchetul a fost înlocuit cu parchet dublu stratificat de calitate de la Bauwerk Austria, soluţia corectă pentru încălzirea prin pardoseală care a fost adoptată.

Băile au fost amenajate ultramodern cu plăci ceramice în nuanţe de gri şi accente florale precum şi obiecte sanitare de la Disegno. Stilul industrial este îndulcit de prezenţa lemnului (blaturile şi oglinda).

“Am dorit ca fiecare dintre noi să îşi găsească în casă confort şi plăcere. Prefer ca după zile grele de serviciu, seara, să fie toţi copii acasă, mai bine să îşi invite ei prieteni decât să se ducă în vizite”

Scara interioară din beton a fost demolată şi întoarsă, schimbând astfel atât arhitectura interioară cât şi stilul de viaţă al membrilor familiei. Este lucrată din flanşe metalice prinse în perete cu casete din lemn (lucrare Costel Vasiliu). şi balustradă Schnell cu design foarte interesant. Plintele şi treptele, ca şi comodele din hol, au fost realizate de Bogdan Constantinescu.

Casa scării este luminată cu profile decorative cu bandă LED de la Decora House. Balustrada de la Schnell are un design foarte interesant: pe porţiunea de la parter la etaj este din tablă din care au fost decupate cercuri de dimensiuni diferite, acest element geometric reprezentând motivul care se regăseşte des în designul interiorului.

Din camera fetelor scara individuală, cu balustrada din baluştri verticali în culorile care se regăsesc în camera fetelor, urcă spre mansardă.

Scara interioară a fost complet regândită, inclusiv ca poziţionare, uşile de lemn din interior au fost personalizate, inclusiv cu partea de accesorii (lucrare realizată de Ital Style, o mică fabrică din Rădăuţi), a fost refăcută izolaţia şi hidroizolaţia la pod, acesta devenind spaţiu de dormit şi depozitare a garderobei, la solicitarea celor două fete

Stâlpul de susţinere

 O poveste interesantă o are stâlpul de beton de la parter, acesta având câte un picior pe fiecare gindă de susţinere a casei. Fiind plasat în centrul livingului, proprietarii doreau să aibă un volum cât mai mic, să fie cât mai puţin vizibil.

Violeta le-a propus un truc de design: “Când există un element inestetic pe care nu poţi să îl camuflezi, mai bine îl scoţi şi mai mult în evidenţă ca ceva inedit”.

Soluţia dată a constat în adoptarea pentru stâlp a unei forme masive de Y. De altfel, fata cea mică a urmărit cu mare atenţie şi interes soluţiile oferite de Violeta care a devenit astfel pentru ea un adevărat model, Ecaterina hotărându-se să urmeze şi ea cariera de arhitect.

Camera fetelor prezintă spaţii de lucru şi o generoasă bibliotecă de perete dar are şi rol de relaxare, accentuat prin prezenţa pufurilor  şi fotoliului într-o combinaţie specială de culori: roz, mov, galben şi bej.

În amenajarea băii copiilor de la etaj au fost scoase căzile de baie, instalându-se în loc un duş de dimensiuni mari (2,20 x 1,10 m). Sunt două chiuvete şi două vasuri WC iar pentru un perete a fost folosit aceeaşi gresie ca şi la pardoseală, rezultând un efect interesant.

Spaţiu de relaxare al soţului

Hexagonul, spaţiul de relaxare al soţului, prezintă o zonă TV şi un mobilier elegant format din canapea, fotoliu şi măsuţă de cafea de la Rovere.

Nota specială este dată şi de prezenţa grinzilor din tavan. Deoarece tavanul era mai jos, grinzile au fost decopertate şi vopsite ca şi tavanul, într-o nuanţă închisă.

Organizarea casei

Ca organizare a casei, la parter, livingul este un open-space generat de dining, living şi bucătărie, înainte de renovare aceste funcţiuni fiind separate. Tot la parter se găsesc biroul (“hexagonul”), practic spaţiul de relaxare pentru soţ precum şi o bibliotecă spirituală, dominată de numeroase icoane, mama Elenei fiind maică la Mănăstirea Valea Roşie.

La etaj este dormitorul matrimonial cu băile, camera (de lucru şi cu rol de living) a fetelor şi camera băieţilor  iar la mansardă dormitorul fetelor cu spaţiu pentru garderobă. Aici atmosfera cosy este dată de ferestrele de mansardă precum şi de blăniţele de la Jysk folosite în locul covoarelor.

Paleta de culori

Un rol esenţial în definirea stilului (industrial) de la interior l-a avut alegerea paletei de culori, în mare parte realizată cu ajutorul vopselelor decorative.

În living şi dormitorul matrimonial un perete este vopsit cu vopsea decorativă tip rugină iar în cazul blatului de baie de la baia de la parter blatul “ruginit” este dat cu răşină şi “decorat” cu nituri.

În camera fetelor în paleta de culori a fost adăugat roz iar în camera băieţilor verde.