Trendurile de orice fel în amenajările contemporane au o misiune aparte, ele oferind un puternic sentiment de apartenență și fiind liantul perfect între iubitorii de diverse stiluri, de la clasic la baroc, pasionații de vintage și cei de contemporan. Să nu uităm însă: merită să urmăm doar tendințele care știm că ni se potrivesc cu adevărat!
Noile interioare surprind prin alăturări contradictorii. Catifeaua poate „îndulci“ o structură din beton, un design redus poate face pereche cu textile în tonuri de verde, iar umbrele ultraviolet la modă pot fi incluse într-o ambianţă cu lumină discretă, în stil scandinav. În ciuda acestei diversităţi, identificăm totuși câteva tendinţe.
Ceea ce a fost ani de zile ataşat stilului vintage ia astăzi o formă cu caracteristici speciale. Este vorba despre o manieră mai liberă, mai lipsită de prejudecăţi, mai boemă – practic o revoltă împotriva culturii exhibiţioniste din livinguri – care se adresează spiritelor libere, cu imaginaţie, care nu se ghidează după reguli impuse.
Noul stil permite şi chiar recomandă asocieri de obiecte care la prima vedere nu par posibile. De exemplu, o masă din răchită se poate alătura unui scaun stil, modelele etnice colorate se pot asocia cu designul graphic modern, iar lâna aspră cu pielea fină.
Iată şi alte tendinţe folosite în prezent în decorul de interior.
Nuanţele pamântii . Această paletă, poate fi literalmente tradusă în interioare, pentru ca preia nuanțele care se găsesc în straturile geologice – de la solul colorat de teracota până la nuanțele verzi ale salciei.Este descrisă ca fiind o paletă modestă, întrucât ne încurajează să creăm interioare care sînt atât naturale, cât și confortabile.
Inspiraţia tropicală. Deşi am putea spune că plantele verzi au intrat interioare încă de câţiva ani buni, tendinţa se manifestă şi prin viraje maiaccentuate : tapete şi tapiţerii în culori vii, modele cu flamingo şi frunze de palmieri, îmbracă stilul clasic, elegant, şi nu în ultimul rând, pe cel cu inspiraţie art-deco.
Inspiraţia artizanală. Mobilierul şi corpurile de iluminat supradimensionate din nuiele împletite, rattan şi bambus sunt tot mai des folosite în cele mai contemporane amenajări.
Texturile suprapuse. Trend-urile în design interior au un catalizator comun cu cel din fashion, acum acest lucru fiind foarte vizibil. Textura face un interior mai primitor, iar ideea de ţesături, imprimeuri şi texturi suprapuse este în creştere. Catifeaua şi geometriile artizanale cu inspiraţie nord africană, sunt vedetele momentului.
Marmura şi alama. Este acea combinaţie de ceva foarte natural şi curat, precum marmura albă, şi ceva industrial, greu şi plin de farmec, ca alama. Alama si auriul detronează cuprul, fiind tot mai prezente în decoraţiuni, corpuri de iluminat şi accesoriile metalice ale pieselor de mobilier.
Materialele textile
Acestea joacă un rol esenţial în designul de interior, folosirea lor fiind o tendinţă de bază. În industria textilelor, s-a ajuns într-un punct în care textura e totul. Fibrele și țesăturile naturale sunt la mare căutare și au un rol important în orice amenajare
Vedem aceeași tendință de-a introduce în interioare imprimeurile geometrice, dar și modelele florale, romantice. Abstractul și asimetria câștigă teren, transformând fiecare piesă de design interior într-un statement, cu care ieșim în evidență.
Nuanțele de verde și albastru intens, printre care Greenery, Inky Blue şi Deep Blue, continuă să domine, asociindu-se, în mod natural, cu suprafețe din lemn, alamă și piele de culoare maro. Terracotta e o altă nuanță fără de care nu ne vom putea lipsi, potrivindu-se de minune cu influențele rustice și artizanale, care dau, împreună, tonul întregului decor.
Graţie tehnologiilor digitale actuale care permit o nouă interpretare a transparenţei pot fi realizate reflexii speciale, ţesăturile căpătând astfel caracteristici noi. Se poate vorbi astfel în termeni ca: opalescenţă, perlare blurată şi vibraţie artificială. Structuri precum cele ale organismelor celulare conduc către o nouă înţelegere a proiectării tridimensionale, tehnică ce se utilizează în zilele noastre atât în industrie, cât şi amenajări sau designul de obiect. Materialele textile astfel create oferă inspiraţie şi imprimă flexibilitate şi senzualitate poetică.
Modelele florale extravagante şi culorile vii dau senzaţia fascinantă a mişcării designului, în timp ce mătasea, broderiile şi laseta oferă iluzia mişcării subtile şi reminiscenţe ale reflexiilor de apă.
Suprafeţele lunare servesc, de asemenea, drept inspiraţie pentru noi materiale textile caracterizate prin structuri minerale delicate care capătă astfel o strălucire magică. Paleta de culori joacă cu lumini şi umbre, oscilând între alb luminos şi tonu
Retro şi vintage
Suntem și martorii unei reveniri spectaculoase a anilor ’70. Îndrăzneala se îmbină armonios cu o stare de coziness, lăsând la vedere țesături în stil retro și vintage, cu imprimeuri grafice, OpArt, dungi jucăușe și pattern-uri florale cu care ne-am obișnuit atât de mult. Dintre toate tipurile de țesături, catifeaua e inseparabilă de stilul anilor ’70. Dinamică și rafinată, o regăsim în decoruri prețioase, în drapaje și tapiţerii, creând jocuri de lumini sau efecte metalizate.
Verdele şi natura, la modă în noul clasic
Aranjamentele pot începe de la verdeaţă, în tradiţiile vechi existând credinţa că în casă, aceasta va aduce deopotrivă noroc în anul următor iar primăvara va reveni devreme
În prezent, acestă tendinţă legată de tema naturii la interior s-a extins mult, orice ambientare nemaiputându-se concepe în afara plantelor, florilor şi aranjamentelor florale proaspete, ca o expresie a individualităţii, care necesită o decorare în consecinţă.
Oricum, ca şi tendinţă generală, florile şi aranjamentele florale, cât mai colorate şi cât mai spectaculoase reprezintă un must în orice ocazie.
Design etnic urban, inspiraţie orientală
Pentru astfel de amenajări se apelează din plin atât la împrumuturi şi inspiraţii etnice care vin de peste tot din lume – pernuţe orientale, chilimuri, pături din Peru, ţesături din India –, precum şi obiecte sau mic mobilier din lemn care poartă patina timpului. Accesoriile şi textilele sunt elementele cele mai uzuale cu care se lucrează în acest stil.
O sofa veche sau o canapea stil Recamier poate deveni centrul de atracţie, alături de scaune drapate în ţesături frumoase, în timp ce masa de cafea poate fi înlocuită de o tavă metalică mare plasată pe un puf. Ocazional, pot fi adăugate obiecte lucrate de mână, ratan, împletituri sau obiecte din lână, în timp ce plantele sunt nelipsite şi în număr mare.
Numeroase influenţe culturale conduc designul de interior către un stil multicultural. Prin utilizarea tehnicilor tradiţionale de ţesut modernizate, eleganţa etnică este asociată cu elemente urbane şi astfel noile materialele textile adaugă valoare putându-se vorbi despre un design etnic urban.
O casă perfectă
Funcţionalitatea este esenţială, fără aceasta, confortul real neputând fi atins. Arhitectura unei astfel de case are la bază reţele inteligente care includ instalaţiile de încălzire, ventilare, sanitare, electrice, aerul condiţionat, baia, bucătăria, iluminatul, precum şi comunicaţiile şi securitatea. Casa inteligentă poate fi controlată din interior prin interfeţe specializate sau de la distanţă prin telefoane inteligente sau tablete.
În ceea ce priveşte interiorul, lumea designului este în permanentă schimbare, însă mulţi preferă în prezent claritate, simplitate, un mediu ordonat, o estetică balansată şi sens al ordinii mai mult decât minimalism sau stil.
Casa perfectă poate fi simplă dar în nici un caz neconfortabilă, iar soluţia optimă în acest sens pare a fi mobilierul contemporan cu touch scandinav având în prim-plan piesele discrete dar practice, cu şarm şi în culori plăcute, o reinterpretare proaspătă a tradiţiilor. Mobilierul multifuncţional poate fi deasemenea o soluţie recomandată în multe cazuri, mai ales când vorbim despre spaţii mici.
Rolul de model este dat de clasicul modern, uneori exprimat în forme scandinave. Ca materiale, cel mai des se face apel la lemnul masiv, acompaniat de materiale naturale ca: piatra, marmura, textilele din lână, răchita, pielea, alama. În moda mix&mach nimeni nu mai doreşte să achiziţioneze seturi complete, însă deseori se apelează la o piesă de mobilier specială, foarte modern, care poate fi un fotoliu sau o canapea.
Verdele este încă la modă. De altfel, livingurile „verzi“ în care abundă materialele naturale şi plantele merg foarte bine cu stilul de inspiraţie scandinavă, în care prospeţimea şi naturaleţea pot fi asociate bine cu un look boho insolit.
Lumina, element central de design
În amenajările contemporane se pot deosebi mai mute concepte de iluminat.
Lumina de zi, lumina de seară, lumina naturală, lumina “moale”, controlul culorilor şi intensităţii luminii, efecte fascinante cu ajutorul luminii, cum se poate simula o zi însorită, abordări senzoriale cu ajutorul luminii, integrarea metalului în lumină, invizibilitatea sursei de lumină, reprezintă doar o parte dintre aceste concepte cu care designerii pot realiza adevărate scenarii de locuire.
Scenarii de locuire
Scenariul “Simplitate”, recomandat în anumite cazuri, implică designul onest, clar, necomplicat şi simplu şi este realizat prin intermediul unui iluminat invitaţional, cald, reţinut ce creează o atmosferă cosy şi armonioasă.
În schimb, scenariul “Emoţii” propune crearea unei ambianţe pentru evocarea emoţiilor, impresiilor artistice şi impact, stărilor şi sentimentelor care oferă o stare de bine.
Pentru amenajările festive se pot propune deasemenea scenarii în care tradiţiile, decoraţiile care au în spate frumoase poveşti precum şi combinaţiile de contrast joacă un rol special. Este de remarcat că decorurilor festive ce se propun li se poate imprima atât un caracter elegant cât mai ales sobru şi echilibrat cum se recomandă în conjunctura actuală
Foto: imm cologne, Pinterest
1 thought on “Tendinţe: Un stil mai domolit în amenajările contemporane”
Comments are closed.