Stiluri interioare, materiale și culori la modă în 2021

Datorită evoluției pandemiei globale ediţia de anul acesta a târgului Ambiente a fost anulată în septembrie anul trecut iar Salonul Internațional de Bunuri de Consum în această săptămână. Modul în care cumpărătorii și producătorii se pot pregăti pentru următorul an chiar și în aceste vremuri extraordinare și fără un târg comercial este prezentat de Ambiente Trends 2021. Sunt expuse online tendințele care modelează în prezent sectorul global al bunurilor de larg consum și care sunt nevoile care capătă importanță acasă.

AMBIENTE TRENDS 2021: Trei teme

Sunt decelate trei teme de tendințe, organizate de studioul de design Stilbüro bora.herke.palmisano. Acestea oferă orientare și inspirație valoroase atât pentru designeri cât şi pentru consumatori. Deasemenea oferă informaţii privind modul în care oamenii vor dori să trăiască în viitor, şi ca urmare a pandemiei Coronavirus. Sunt evidenţiate materiale și culori la modă în 2021 în viziunea designerilor de la Stilbüro.

Tendințele au fost cercetate și sunt prezentate de studioul de design Stilbüro bora.herke.palmisano. Cu decenii de experiență, acest birou de designeri este un seismograf subtil pentru ceea ce este și pentru ceea ce urmează să vină în designul de interior şi stilul de viaţă. tendinţele sunt interpretate prin prisma de forme, linii, modele, materiale și culori la modă care predomină la interioare.

 “Tendințele care persistă în timp sunt socioculturale. Anul 2020 ne-a schimbat fundamental comportamentul social și economic. În acest context, tendințele Ambiente oferă un impuls valoros, chiar și fără un eveniment la fața locului”, spune Nicolette Naumann, vicepreședinte Ambiente.

Pentru 2021 au fost selectate trei teme de tendință: “Emoțional. Dragoste de casă”, “ Legat de natură” și “Reînnoire, refacere”.

Emoţional. O casă care să te bucure

În vremuri incerte, casa noastră intră în centrul atenției. Acum mai mult ca oricând,în spațiile interioare se întâlnesc nevoile funcționale și cele emoționale. Cu alte cuvinte, emoția devine o funcție primară. Dragostea de casă transmite siguranță în propriii patru pereți, oferind în același timp și încântare.

Este o temă cu discernământ care curăță tot ceea ce pare de prisos sau prea rece. Se prezintă în culori catifelate și atent selecţionate  obiecte care creează un sentiment de bunăstare pe termen lung: pentru un mediu interior intim și visător unde putem petrece cu bucurie mult timp.

Este de asemenea, clar structurată, cu un sentiment al esențialului care nu are nimic de-a face cu asceza. Experiența interioară este completată de parfumul de cameră preferat care, cu esențele sale selectate, ne amintește continuu că ne aflăm acasă.

Culorile

Culorile vintage catifelate-calde, cum sunt piersica, fardul de obraz, albastru și galbenul nectar creează un mediu de viață familiar și liniștitor, un loc în care oamenilor le place să se retragă pentru o mare varietate de activități – de la munca acasă, la un curs de yoga online până la cină sau sărbătorirea unui eveniment,  într-o atmosferă intimă.

Toate sunt îmbrăcate într-o atmosferă de reâeminiscenţă de vară viu colorată, pajiști înfășurate în aur bogat, lumină solară. Aceste culori liniștitoare cu nostalgicul lor recurs sunt conturate de lemn dulce radiant, alb și negru care aduc prospețime şi claritate.

Materialele, decoraţiunile

Și materialele radiază bunăstare și confort. Decoraţiuni florale şi motivele romantice oferă o invitație la visare, aspectul este confortabil și plăcut. Dar nu prea luxos, pur și simplu potrivit: perne și ornamente cu volane, vaze de sticlă cu suprafețe irizate..

Legat de natură

Această tendinţă se referă la materialele şi culorile alternative care fac ca locuinţa să se simtă aproape de natură. O mai mare atenţie este acordată lucrurilor mici.

Este preferată opţiunea către realitate în locul esteticii lucioase. Totul cât mai natural şi autentic. Dorința de a experimenta lumea naturală înseamnă extinderea în exterior. Terasa, balconul și grădina, precum și parcurile publice, pajiștile și pădurile capătă importanță și sunt văzute ca spații de locuit suplimentare.

Culorile

Paleta de culori  legată de această temă vie variază de la un ton puternic de mușchi verde la maroul  pământesc și gri până la verdele vegetal.

Casele noastre devin literalmente mai verzi. Tonuri desaturate, precum potrivirea albastru şi lavandă, oferă un calm și cadru armonios pentru culori puternice.

Materialele

Țesăturile grosiere, finisajele vitrate artistic sau suprafeţele deliberat imperfecte conferă un aspect natural.

În alte cazuri, tema este mai austeră și fără ornamente. De exemplu, netedul imaculat al suprafețelor din lemn. Recent dezvoltate, materialele biologice fără elemente toxice  şi cu posibilitatea de refolosire, creează sustenabilitate prin inovație.

Reînnoire, refacere

Având în vedere viitorul vag și incert, este propusă reciclarea și reformarea. Noțiunea de refacere se referă la reînnoire. Aceasta înseamnă un start de plecare: reproiectare, modernizare, încercarea ideilor noi.

Cu o atitudine DIY și punerea în scenă a materialelor familiare într-un mod nou sunt create perspective noi. Designerii sunt invitaţi să ofere inspirație pentru casele noastre cu o experiență interesantă, creativitate și privirea lucrurile dintr-o  perspectivă revigorantă nouă. Deasemenea, culori îndrăznețe și materiale noi interesante. Improvizaţia este încurajată şi chiar piesele de designer afișează o atitudine casual.

Culorile

Incitante și revigorante, culorile izbucnesc cu încredere.

Paleta de culori  îndrăzneaţă cuprinde roșu închis, roșu strălucitor, cer violet, roz, portocaliu. Această energie cocktail este completată de freshul algelor albastru-verzui, gri nor și albastru ocean care invită către o schimbarea pozitivă.

Materialele

Deșeuri din lemn și plastic, sticlă viu colorată și materiale textile sunt transformate brusc în colaje incitante într-un contexte nou.

Este permisă lipsa de reguli iar materiale familiare sun expuse într-un mod nemaiîntâlnit până acum.

Următoarea ediţie a târgului Ambiente va avea loc în perioada 11-15 februarie 2022.

Foto: Messe Frankfurt