Sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei

Pentru a fi cu adevărat confortabilă, casa trebuie amenajată conform personalităţii locatarilor. Pe de altă parte, este necesar ca stilul abordat să se regăsească în toate spaţiile din casă.

Bucătăria a devenit la ora actuală una dintre cele mai importante funcţiuni ale casei. Cu atât mai mult, pentru amenajarea ei trebuie respectate principiile menţionate.

Stilul şi detaliile fac diferenţa

Cele mai întâlnite modele de bucătării la românii care preferă siguranţa şi stilul de viaţă liniştit, în sânul familiei sunt cele clasice. Acestea au marele avantaj că nu se demodează niciodată mai ales dacă sunt bine realizate, din materiale rezistente

Indiferent că este vorba de lemn masiv sau PAL melaminat, seturile clasice pot fi recunoscute uşor, după fronturile în culori calde şi naturale (vanilie, culoarea untului şi diverse esenţe de lemn). În aceste bucătării, spiritul practic este cel care contează. Însă pot fi adoptate şi accesorii şi aparatură modernă fără ca stilul să fie alterat.

Fronturi super-lucioase în culori vii, corpuri cu linii epurate, accesorii din inox şi sticlă, mânere cu design minimalist, toate acestea sunt atributele mobilierului modern destinat bucătăriei. Acesta este preferat de tineri, care nu gătesc frecvent şi doresc să păstreze bucătăria curată şi cu design.

Amenajarea bucătăriei este o etapă deosebit de imortantă deoarece aceasta este unul dintre cele mai importante spaţii din locuinţă. Starea pe care o ai când găteşti influenţează bucatele preparate. Pe de altă parte aici se desfăşoară multiple activităţi, aici se reuneşte deseori familia şi chiar sunt invitaţi prieteni. De aceea, sugerăm să acordaţi atenţie la toate detaliile ce conturează acest loc.

O organizare judicioasă

Pentru amenajarea bucătăriei în mod corect trebuie analizat spaţiul existent. Uşile şi ferestrele vor influenţa aspectul bucătăriei întrucât este foarte important să profitaţi cât mai mult de lumina naturală. Pentru blatul de lucru se foloseşte iluminarea de sub şi de pe dulapurile suspendate. Pentru restul spaţiului, corpurile de iluminat sunt amplasate deasupra punctelor importante: chiuveta, aragazul, insula sau locul de luat masa.

Activitaţile trebuie grupate eficient, astfel încât utilizatorul să parcurgă o distanţa optimă intre frigider, chiuvetă şi aragaz. Aceste trei puncte formează un triunghi ce ar trebui să aibă laturile de 1 -1,2m. Între acestea se vor afla zona de decongelare şi spălare, cea de preparare şi cea de răcire. Zona de depozitare a mâncării uscate va fi lângă frigider pentru a eficientiza procesul de preparare. Este ideal ca şi chiuveta să fie ascunsă faţă de accesul în bucătărie.

Depozitarea, cheia unei bucătăriirii eficiente

Pentru o depozitare eficientă se pot folosi sertare, care sunt utile pentru a vizualiza tot ce se află în ele. Deasemenea şi dulapuri în care sunt mai uşor de amplasat ustensile precum tăvile pentru cuptor, tocătoare şi  vase de gătit.

Deoarece bucătăria este folosită foarte des, alegerea materialelor este un pas foarte important. Acestea trebuie să fie de bună calitate şi durabile. Este vital ca blatul de lucru să fie rezistent la zgârieturi, temperaturi înalte, dar şi soluţii chimice de curăţare. La fel de importantă este şi alegerea materialului pentru pardoseală. Fiind o zonă cu trafic intens şi pericol de şoc, este indicat să fie folosită o pardoseală impermeabilă, trainică şi uşor de întreţinut.

Culoarea joacă un rol imens în viaţa noastra, afecteaza starea de spirit, eficienţa şi relaţiile cu cei din jur. Bucătăria este o parte importantă a casei noastre. Aici petrecem mult timp, deci ar trebui să acordăm multă atenţie alegerii culorilor.

Paleta de culori va fi aleasă în funcţie de tipul de bucătărie pe care o doriţi. Spaţiul poate fi liniştitor sau tonifiant, spectaculos sau calm, luminos sau delicat. În camerele care nu beneficiează de lumină naturală, sunt recomandate culorile luminoase, pastelate, care cresc vizibil spaţiul. Pentru un efect relaxant paleta ideală în amenajarea bucătăriei va utiliza culorile naturii. Chiar şi fără cunostinţe legate de design-ul interior, este suficient sa urmaţi sfaturile de mai sus pentru a face camera de bucătărie caldă, confortabilă şi funcţională.

2 thoughts on “Sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei

Comments are closed.