Mituri reinterpretate într-un stil contemporan

Antichitatea este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Mă preocupă această alăturare modernitate – mituri din antichitate. Apoi imaginile, estetica inspirată de antichitate adusă într-un context sau într-un interior modern. Am construit o lume de imagini bazată pe personajele de legendă, centauri, amazoane, eroi – personaje fantastice, creaturi mitologice”, Paula Craioveanu

Câte lucrări de-ale tale prezinţi în această expoziţie? Care dintre ele sunt inspirate din mitologie?

Sunt 10 lucrări de dimensiuni diferite: o pictură în  ulei „Minotaur în interior”.

Apoi sunt 5 lucrări de grafică, tuş pe hârtie, Meduza, Triton, Centaur, Apollo, şi 4 lucrări colaje foto digitale: Dualitate, Calm, Adam şi Eva, Fereastra.

Lucrările fac parte din proiectul “Neo-Mitologie” pe care l-am iniţiat cu câţiva ani în urmă şi dezvoltat pe parcurs. O abordare fantastică cu caracter sacru asupra lumii. Figurativ, cu o latură fantastică.

Mitologia este o lume imaginară care inspiră şi în care artiştii se regăsesc, o lume care vorbeşte despre experienţele umane, dar care aduce în plus magie si mister. Fiecare compoziţie, precum şi întregul ciclu dedicat acestei tematici au darul de a  provoca privitorului o bucurie.

Ce te-a făcut să abordezi aceasta temă? De unde interesul pentru mitologie?

Mitul este de fapt o legendă. Mituri, poveștiri fabuloase cu caracter sacru, care investesc cu puteri neobişnuite şi supranaturale fapte, oameni, lucruri. Ele reprezintă o sursă de inspiraţie pentru emoţii şi caractere umane. Miturile şi legendele au servit sute de ani drept surse de inspiraţie pentru crearea operelor de artă. Temele antice au fost mereu în centrul atenţiei, până la inceputul secolului XX, care a însemnat ruptura cu tradiţia. Mitologia stă la baza culturii europene.

Inspirați de zei

Anticii ar fi zis: „artiştii sunt inspiraţi de zei”. Temele vin din subconştient. Inspiraţia vine din istorie, literatură, dar şi din viaţă! Sau din educaţia clasică. Până la urmă, lucrările sunt răspunsul căutărilor personale, experienţelor şi etapelor prin care am trecut.

Sunt o admiratoare a Antichităţii şi, în aceeaşi măsură, şi a Renaşterii. Idealul clasic a rămas definiţia acceptată a frumosului până în prezent. De aici recursul la antichitate şi referinţele la idealul clasic. Renaşterea propune un model de umanitate care încearcă să împace valorile antice cu creştinismul.

Postmodernismul, curent artistic în care se pot înscrie şi lucrările din expoziţie, aduce zeii în viaţa de zi cu zi, făcându-i mai accesibili, mai umani, chiar sensibili. Postmodernisul în artă, sau arhitectură, a apărut în anii ’70 – ‘80 şi este o reacţie la modernism şi funcţionalism.

Una din caracteristicile lui în artă sau arhitectură ar fi recursul la istorie. În artă, pictura se întoarce într-o anumită măsură la tradiţie, la pigment şi pânză. Dar curentul include şi tehnologia modernă şi recreerea lumilor în realitatea virtuală, mituri reinterpretate.

Cât este de abordată tema antichităţii în artă, ştiut fiind că ai participat la mai multe expoziţii, în special în Statele Unite?

Dali, este primul care recurge la istoria artei şi la trecut şi se foloseşte de mituri pentru a explora teme personale. Include în scenele sale zeităţi sau eroi şi personaje, precum Narcis, Leda, Icar.

Acest lucru devine evident în perioada târzie, numită clasică, a picturii lui.  În gravurile şi picturile lui Picasso apar Pegas, minotaurul, fauni, zei şi zeiţe, în maniera lui, cubist-expresionistă.

Jeff Koons, celebrul artist contemporan american ale cărui lucrări se vând actualmente la licitaţii cu preţuri record, atingând şi sume de peste 20 de milioane de dolari, se joacă cu personaje mitologice, cum este lucrarea Venus Metalic, realizată în perioada 2010-2012.

Jeff Koons

Nu în ultimul rând şi tatăl meu, Vasile Craioveanu, pictor şi ceramist, avea lucrări inspirate din mitologia greco-romană şi reprezenta personaje mitologice în pictură şi ceramică.

Cum consideri că este apreciată  această temă în România?

Nu aş putea spune că mitologia este o temă folosită  mult de artiştii noştri. În anul 2018, luna decembrie, am avut expoziţia “Perspective mitologice”, găzduită de  Qreator şi care a fost apreciată. Lucrările din expoziţie au făcut parte din acelasi proiect “Neo-Mitologia”,  proiect pe care l-am prezentat şi în expoziţiile din Los Angeles şi New York.

Am propus o interpretare contemporană a miturilor  şi sacralităţii atemporale, o reconstrucţie a miturilor în condiţii existenţiale actuale.

Mitologia este în final un mod de explicare a prezentului printr-o viziune din trecut.