Albastru, culoarea anului 2020, ne ajută să trecem cu bine criza

“Albastru în toate variantele sale, de la albastru cobalt, de Prusia, la ultramarin şi turcoaz este culoarea mea preferată. Nu am o atracţie specială spre culorile reci, dar este o culoare care atinge o coardă sensibilă”, arh. Paula Craioveanu, pictor.

Paula Craioveanu, artist plastic, are ca primă preferinţă de culoare albastrul

Institutul PANTONE

Institutul PANTONE, recunoscut internaţional de designeri ca fiind trendsetterul în materie de culori,  a stabilit încă de la sfârşitul anului trecut culoarea anului 2020. Dacă în 2017 culoarea anului a fost verde (Greenery), în 2018 ultraviolet iar anul acesta roz coral, pentru anul în curs culoarea este clasic blue. Pentru designeri şi pictori, această nuanţă este cunoscută ca având codul 19-4052.

Albastru în decorul de interior

Anul trecut am avut “la vie en rose” şi ne-am bucurat de bunăstare şi veselie. Anul acesta avem “La vie en bleu”, un slogan care sugerează o ambianţă şi o viaţă calmă, relaxantă şi în pace. Intuiţia institutului a fost maximă. Întrucât cu actuala epidemie de Coronavirus, când suntem obligaţi să stăm în casă avem nevoie dacă nu de relaxare dar în orice caz de calm şi pace, de gânduri pozitive pentru viitor.

Bluejeans, o modă extrem de longevivă în fashion care durează de peste jumătate de secol

Personal, când mă gândesc la albastru îmi vin imediat în minte câteva lucruri – bluejeans, Marea Mediterană, uşile şi ferestrele albastre la casele văruite din Deltă sau din Tunisia. Imediat mă cuprinde o stare de bine, îmi crează o senzaţie estivală, de libertate.

Casă de pescari în Delta Dunării
Case în Tunis
Colecţia LAN pentru decorul de interior, designeri Hu şi Neri
Decor de interior – living – propus la târgul de mobilă imm, ediţia 2020
Colecţia de covoare Miraj, designer Patricia Urquiola
Pachet de nuanţe de albastru propuse de Institutul Pantone
Cu ce nuanţe se poate combina optim culoarea anului

Tendințe, modă, concepte

Se ştie că pentru a-ţi îmbunătăţi şansele de succes este indicat să te aliniezi tendinţelor şi modei. De aceea, designerii de interior, fashioniştii, artiştii sunt influenţaţi de această alegere. Ei îşi orientează creaţiile având în vedere această nuanţă.

Deasemenea producătorii îşi orientează şi ei producţia astfel. Deja unii dintre aceştia au venit cu propuneri şi proiecte de produse din care albastru, ca şi culoare principală sau de accent, este nelipsită. Asta s-a şi putut observa la târgurile de home&deco care, desfăşurându-se la începutul anului, nu au fost amânate sau anulate. Heimtextil şi AMBIENTE  la Frankfurt, Maison&Objet la Paris şi imm la Koeln.

La vie en blue
Decoraţiuni festive

Albastrul în design

Albastru clasic este elegant prin simplitatea sa. Deşi este considerată a face parte din categoria culorilor reci, albastru este o culoare neagresivă. Este o culoare pe care te poţi baza, cu rezonanţe adânci, evocând cerul infinit şi marea. Induce o atmosferă de linişte dar şi încredere şi invitare la interconectare. Psihologii susţin deasemenea că  ambientările în albastru limpezesc gândurile, îmbunătăţesc perspectiva şi deschide căi de comunicare

Logoul la târgul Heimtextil a folosit cu preponderenţă culoarea albastru

Pentru designeri, fashionişti şi artişti, albastru clasic este emblematic ca moştenire dar, în acelaşi timp, contemporan. Este deosebit de versatil, având o aparenţă distinctă la aplicarea pe diferite materiale, finisări şi texturi. Se poate folosi la materiale high tech. În interioare şi în fashion adaugă glam dar şi îndrăzneală.

Faimoşi designeri, cum sunt Patricia Urquiola, Rosana Hu şi Lyndon Neri au intuit încă de anul trecut care va fi culoarea la modă. Acum conceptele lor de covoare şi piese de mobilier, create pe baza nuanţelor de albastru se folosesc în multe proiecte de design interior.

Stradă în Tunis
Stradă într-un oraş din Spania

Şi în decorul de exterior, albastrul poate fi folosit cu succes. Aceasta în special pentru detalii şi accesorii (ferestre, uşi) în asociaţie cu albul faţadelor. Este de fapt cheia decorurilor mediteraneene, iar combinaţia alb-albastru poate fi întâlnită în cazul caselor din Grecia, Spania, Tunisia, etc.

Albastru de Voroneţ

În ceea ce priveşte faţadele, folosirea culorii albastru, mai ales în cazul nuanţelor puternice, nu este exclusă, însă este dificilă.

Albastru de Voroneţ

Nu putem să nu menţionăm nuanţa care a rămas cel mai bine păstrat secret al culorilor: albastrul de Voroneţ. Mănăstirea cu acelaşi nume, acum parte din patrimoniul cultural UNESCO, este cunoscută din mai multe motive. Însă cu siguranţă cel mai interesant este pigmentul acestei nuanţe de albastru, care nu a mai putut fi reprodus nici până în ziua de astăzi. Unicitatea acestei nuanţe este reflectată şi în designul de interior al caselor. Iar recomandarea noastră este să ne gândim la ea atunci când simţim că suntem cel mai mult afectaţi de conjunctura actuală.

Cum arată interioarele în anul acesta

Recomandările de decor ale designerilor văzute prin prisma culorii anului se îndreaptă spre o ambianţă în stil delicat.  Look-ul recomandat este mai degrabă minimalist modern. Dar, aşa cum a fost arătat, nu se exclud îmbinările sau accentele provenite din alte stiluri, ca tradiţional sau baroc. Schema de culori este restrânsă, ca şi volumul de decoraţiuni. Nuanţele pot fi variate dar pastelate, totul îndemnând la calm, pace şi relaxare.

Heimtextil

În centru se află formele şi suprafeţele neutre în combinaţii cu finisări mate, efecte de piatră dar şi texturi mai luxoase. Specialiştii mai recomandă ca acest stil delicat şi minimalist să fie “încălzit” cu accente şi detalii speciale, printre care efecte spumoase, de oglindă, de gheaţă (de exemplu flori, iarbă şi plante îngheţate) şi decoraţii glamur. Alături  de  delicata nuanţă roz se poate folosi cu succes violet şi galben pai.

Decor propus la târgul imm cologne, ediţia 2020

Alte nuanţe acceptate sunt cele calme specifice vegetaţiei naturale. Oricum ar fi, aranjamentele florale sau pur şi simplu florile naturale nu trebuie să lipsească din décor. Acestea ne apropie de natură şi adaugă, prin culori, design şi arome, o notă specială.

Sunt la modă draperiile şi perdelele care folosesc culoarea albastru.
Colecţie Sophia Decoration

Toate aceste recomandări se referă şi la apropiatele sărbători pascale, având ca motto “Familia şi sănătatea sunt cele care contează”. A împărtăşi sentimentele frumoase chiar dacă nu suntem împreună sunt lucrurile care contează cel mai mult.