Chifteluţe de peşte

Suntem în  prim post al Paştelui şi nu se mănâncă de dulce. Dar în acest post se dau multe dezlegări la peşte, acesta fiind şi foarte recomandat de medici pentru alimentaţie. Astfel încât se poate face în această perioadă o adevărată cură de peşte. În acest sens vă propunem o rețetă inedită – chifteluțe de pește.

Există o multitudine de reţete clasice de gătit peştele dar şi reţete mai noi, preluate din diferite culturi.

O reţetă savuroasă de chifteluțe de pește, uşor de pregătit, care te duce cu gândul la frumoasele concedii petrecute în însorita Grecie:  Keftedes (Chifteluţe de cod) cu sos de roşii şi măsline verzi, Skordalia (piure de cartofi cu usturoi) şi salată de pătrunjel.

Incrediente pentru două porţii de chifteluțe de pește:

Chifteluţe

File de cod        300 gr

Ouă              1 buc

Pesmet din Pâine integrală     70 gr

Chimion          1 liguriţă rasă

Ghimbir pudră     1 linguriţă rasă

Sare, piper        dupa gust

Ulei pentru prăjit   100 ml

Sosul de roșii

Roşii decojite        200 gr

Măsline verzi fără sâmburi         50 gr     

Usturoi             1 cățel

Busuioc             1 ligurita sau cateva frunze prospat tocate

Unt                20 gr

Ulei de măsline       10 ml

Vin alb              10 ml

Sare                1gr

Piper               1gr

Zahăr               5 gr

Skordalia

Cartofi               250 gr

Usturoi               1 catel

Ulei de măsline        70 ml

Otet de vin            5 ml

Sare                 2 gr

Piper                 1 gr              

Chilli                 1 gr              

Ridichie               1 buc

Salata de pătrunjel

Pătrunjel               2 legaturi

Ceapă roşie             50 gr

Lămâie                20 ml

Ulei de măsline          10 ml

Sare, piper              dupa gust

Mod de preparare

Punem pesmetul şi condimentele pentru chifteluţe de pește într-un food procesor şi mixăm 10 secunde. Adăugam oul şi fileul de peşte, amestecăm bine totul, apoi transferăm compoziţia într-un bol.

Porţionam în biluţe de aproximativ 5 cm, încălzim ulei într-o tigaie antiaderentă şi prăjim chifteluţele până devin aurii. Le scoatem pe un platou pe care aşezăm şervetele, pentru a absorbi excesul de ulei.

Într-o crăticioară punem ulei de măsline şi sotăm uşor usturoiul împreună cu măslinele tocate mărunt. Adăugam roşii tăiate cubuleţe, busuiocul, zahărul, sarea şi piperul. După 3-4 minute stingem cu vin alb şi adăugăm untul. Lăsăm să fiarbă sosul 5 minute, după care îl blendăm până devine fin. Punem sosul înapoi în crăticioră, adăugăm chifteluţele şi mai fierbem câteva minute.

Cartofii pentru skordalia îi curăţăm, îi tăiem în 4, după care îi fierbem în apă cu sare şi un praf de fulgi de chili. Când se desfac uşor cu vârful unei furculiţe, sunt gata. Se strecoară şi se lasă deoparte câteva minute. Într-un blender mixăm uleiul de măsline cu oţet şi căţelul de usturoi, sare şi piper. Zdrobim cartofii şi amestecăm cu uleiul aromatizat.

Pentru salata de pătrunjel, spălăm bine legăturile de pătrunjel şi le uscăm uşor cu nişte serveţele, după care îl tocăm mărunt, tocăm şi ceapă roşie, apoi le amestecăm şi le aşezonăm cu ulei de măsline, sare, piper şi lămâie, după gust.

Reţetă propusă de: Chef Marin Cristian (Cristian Marin Facebook;  cristianmarin_cuisine Instagram;  www.ohvaz.ro)