Suntem în prim post al Paştelui şi nu se mănâncă de dulce. Dar în acest post se dau multe dezlegări la peşte, acesta fiind şi foarte recomandat de medici pentru alimentaţie. Astfel încât se poate face în această perioadă o adevărată cură de peşte. În acest sens vă propunem o rețetă inedită – chifteluțe de pește.
Există o multitudine de reţete clasice de gătit peştele dar şi reţete mai noi, preluate din diferite culturi.
O reţetă savuroasă de chifteluțe de pește, uşor de pregătit, care te duce cu gândul la frumoasele concedii petrecute în însorita Grecie: Keftedes (Chifteluţe de cod) cu sos de roşii şi măsline verzi, Skordalia (piure de cartofi cu usturoi) şi salată de pătrunjel.
Incrediente pentru două porţii de chifteluțe de pește:
Chifteluţe
File de cod 300 gr
Ouă 1 buc
Pesmet din Pâine integrală 70 gr
Chimion 1 liguriţă rasă
Ghimbir pudră 1 linguriţă rasă
Sare, piper dupa gust
Ulei pentru prăjit 100 ml
Sosul de roșii
Roşii decojite 200 gr
Măsline verzi fără sâmburi 50 gr
Usturoi 1 cățel
Busuioc 1 ligurita sau cateva frunze prospat tocate
Unt 20 gr
Ulei de măsline 10 ml
Vin alb 10 ml
Sare 1gr
Piper 1gr
Zahăr 5 gr
Skordalia
Cartofi 250 gr
Usturoi 1 catel
Ulei de măsline 70 ml
Otet de vin 5 ml
Sare 2 gr
Piper 1 gr
Chilli 1 gr
Ridichie 1 buc
Salata de pătrunjel
Pătrunjel 2 legaturi
Ceapă roşie 50 gr
Lămâie 20 ml
Ulei de măsline 10 ml
Sare, piper dupa gust
Mod de preparare
Punem pesmetul şi condimentele pentru chifteluţe de pește într-un food procesor şi mixăm 10 secunde. Adăugam oul şi fileul de peşte, amestecăm bine totul, apoi transferăm compoziţia într-un bol.
Porţionam în biluţe de aproximativ 5 cm, încălzim ulei într-o tigaie antiaderentă şi prăjim chifteluţele până devin aurii. Le scoatem pe un platou pe care aşezăm şervetele, pentru a absorbi excesul de ulei.
Într-o crăticioară punem ulei de măsline şi sotăm uşor usturoiul împreună cu măslinele tocate mărunt. Adăugam roşii tăiate cubuleţe, busuiocul, zahărul, sarea şi piperul. După 3-4 minute stingem cu vin alb şi adăugăm untul. Lăsăm să fiarbă sosul 5 minute, după care îl blendăm până devine fin. Punem sosul înapoi în crăticioră, adăugăm chifteluţele şi mai fierbem câteva minute.
Cartofii pentru skordalia îi curăţăm, îi tăiem în 4, după care îi fierbem în apă cu sare şi un praf de fulgi de chili. Când se desfac uşor cu vârful unei furculiţe, sunt gata. Se strecoară şi se lasă deoparte câteva minute. Într-un blender mixăm uleiul de măsline cu oţet şi căţelul de usturoi, sare şi piper. Zdrobim cartofii şi amestecăm cu uleiul aromatizat.
Pentru salata de pătrunjel, spălăm bine legăturile de pătrunjel şi le uscăm uşor cu nişte serveţele, după care îl tocăm mărunt, tocăm şi ceapă roşie, apoi le amestecăm şi le aşezonăm cu ulei de măsline, sare, piper şi lămâie, după gust.
Reţetă propusă de: Chef Marin Cristian (Cristian Marin Facebook; cristianmarin_cuisine Instagram; www.ohvaz.ro)
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050