Ideea acestui proiect de casă a apărut din dorinţa clientului de a avea o locuinţă cu o formă exterioară extrem de specială dar şi integrând cele mai noi tehnologii care pun accentul pe rezolvări ecologice. Astfel, unicitatea, organicul, independenţa şi consumul redus de energie sunt cuvintele cheie de la care s-a plecat în exprimarea ideilor.
De altfel, pentru arhitecţii autori, acest proiect de casă a reprezentat o adevărată provocare, atât în materie de design cât şi în ceea ce priveşte folosirea unor tehnologii şi finisaje speciale.
Ideea suprimării liniilor şi unghiurilor drepte a părut potrivită pentru o astfel de abordare mai puţin convenţională. Astfel, s-a încercat crearea unui volum exterior fluid. Respectiv o structură curbă, care nu face diferenţa între închiderile verticale şi cele orizontale. Astfel a fost conceput acest proiect de casă cu formă organică.
Tot o provocare a fost deasemenea şi găsirea soluţiilor: materiale şi tehnologi – pentru punerea în operă a proiectului. În acest sens, arhitecţii au explorat posibilităţile de expresie vizuală a tehnologiilor actuale, printr-o colaborare deschisă cu producătorii de avangardă.
Organizarea casei
Funcţiunile interioare sunt cele obişnuite pentru o reşedinţă. Spaţiile create sunt generoase. Cele de la parter gravitează în jurul unei scări interioare bine conturată. Zona de zi, cu living-room-ul şi dining-room-ul sunt orientate către o piscină exterioară, împreună cu bucătăria open space, biroul sau biblioteca şi spaţiile anexe. La etaj se află trei dormitoare cu un confort deosebit prin generozitatea spaţiilor şi prin crearea unor dependinţe individuale fiecăruia în parte. Ultimul etaj apare ca o necesitate a existenţei unui spaţiu de recreere – odihnă sau hobby, multifuncţional.
În ceea ce priveşte culorile, albul este nuanţa predominantă pentru a putea creea un spectacol sculptural, întregit de jocul de lumini şi umbre.
Recomandare
Amplasarea acestei reşedinţe ar fi favorizată în egală măsură de un spaţiu urban sau, dimpotrivă, de existenţa unei scenografii deschise spre natură. Aceasta ar permite o experimentare mai largă în privinţa designului futurist. Un proiect de casă cu formă organică.
Materiale şi tehnologii
Sunt luate în considerare soluţiile care ajută la diminuarea consumului de energie necesar în special pentru încălzirea/răcirea casei. Se preconizează ca pereţii să fie realizaţi din zidării eficiente şi termosistem din vată minerală bazaltică. Acesta poate prelua curbura casei.
Pentru tâmplăriile cu deschideri ample se propun cele compozite din aluminiu şi lemn tratat, cu rupere de punte termică şi geam termoizolant triplu şi barieră UV.
Pe acoperiş se intenţionează amenajarea unei grădini în miniatură (terasă inierbată) cu vedere spre pădurea din apropiere. Se va evita astfel supraîncălzirea încăperilor de la etaj pe parcursul anotimpului rece.
Apa meteorică va fi captată într-un bazin de retenţie de unde va fi folosită pentru irigare. Sistemul de încălzire este cu pompă de căldura sol-aer.
Automatizările instalate vor eficientiza semnificativ consumul de energie prin jaluzele şi brise- soleil cu senzori fotosensibili si crepusculari. Deasemenea se va regla schimbul de aer cu exteriorul. Se va autoregla pompa de căldură în funcţie de temperatura exterioară plus comanda de la distanţă a temperaturilor interioare.
LOCUINŢĂ P+2retras
Parter – Suprafaţa construită a parterului: 170 mp
Suprafaţa construită desfăşurată: 408 mp
Suprafaţa utilă desfăşurată: 324 mp
Înălţime maximă: 9.50m
Se înscrie în: 18 x 14.50m
Învelitoare tip terasă
Suprafeţe utile
Parter
Living Room si Dinning Room – 65.5mp
Bucătărie – 20.00mp
Cămară – 3.00mp
Grup sanitar – 5.00mp
Spălatorie – 3.50mp
Sas – 2.30mp
Hol scară – 5.90mp
Camera Tehnica – 2.70mp
Dressing – 2.30mp
Hol intrare – 17.50mp
Birou/Biblotecă – 13.50mp
Debara – 2.30mp
Piscina – 48.00mp
Etaj 1
Dormitor 1 – 24.10mp
Baie 1 – 8.20mp
Dressing 1 – 5.50mp
Dormitor 2 – 22 mp
Baie 2 – 6.70mp
Dressing 2 – 4.40mp
Dormitor matrimonial – 28.70mp
Dressing – 8.40mp
Baie DM – 10.40mp
Hol etaj – 16.60mp
Etaj 2 retras
Camera hobby – 40mp
Debara – 5.50mp
Proiect: Arh.Ivona Enache, Arh.Bogdan Tulbure (Metropolitan Architecture Studio)
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel