Vila Luminiş – panouri solare, pompă de căldură şi baloţi din paie în Munţii Harghita

Proiect de casă din materiale tradiționale: István Benedek, Norbert Ravasz

Design interior: Kiss Emőke
Foto: Makkai Bence, Dawn S. Black

Casa, ai căror autori sunt István Benedek şi Norbert Ravasz, este aşezată într-o frumoasă zonă montană. Este concepută conform tradiţiilor locale cu materiale tradiţionale, structură din lemn şi acoperiş din şindrilă.

Zona este bogată în păduri şi există numeroşi meseriaşi care lucrează bine cu acest material. De aceea, lemnul a fost folosit cu preponderenţă atât la construcţia casei cât şi la decorul de interior. Materialele de construcţie şi finisajele sunt naturale. Între acestea se pot enumera: baloţii din paie (izolaţie pereţi), lutul (umplutură pereţi şi tencuială), varul (tencuieli şi zugrăveli), celuloza (izolaţie acoperiş). La acestea se adaugă şi acoperişul verde care face ca această clădire să fie încadrată în categoria caselor ecologice.

Conceptului de casă tradiţională şi ecologică i-au fost încorporate numeroase idei şi tehnologii moderne precum şi soluţii alternative de producere a energiei. Acestea fac din casa prezentată una cu consum redus de energie şi care se apropie de standardele unei case pasive în special datorită gradului înalt de izolare. Printre soluţiile folosite se pot aminti: panourile solare, bateriile pentru stocarea energiei electrice, pompă de căldură, încălzirea prin pardoseală, captarea apei pluviale, stropirea automata a grădinii, etc.

Aşezare, volumetrie, soluţii constructive

Terenul generos ales de beneficiari se află într-o așezare rurală din munţii Harghita. Aici gospodăriile sunt răsfirate de-a lungul văilor, drumurilor și pe culmi domoale, peisaj tipic transilvănean.

Volumul principal orizontal, un relief topografic, este parțial mascat de acoperișul verde ondulant şi de faţadele realizate din gabioane. Peste acestea au fost așezate două corpuri de tip șură tradițională. Scopul a fost de a articula, domoli, uriașa masă a gabaritului construit aşa cum a fost solicitat în tema de proiectare, raportat mai ales la casele modeste din gospodăriile locale. Formele și materialele au fost alese pentru a se integra în peisajul deosebit. Calculele energetice, orientarea clădirii s-au subordonat acestui tablou natural oferit de perspectiva spre nord.

Casa parter plus etaj, utilizată temporar de către familia numeroasă care invită deobicei şi  prietenii, are o suprafaţă desfăşurată de 420 metri pătraţi.

Materialele

Casa este realizată din materiale de construcții naturale după principii sustenabile, apropiindu-se de standardele de casă pasivă, autonomă (off the grid). Fundațiile, planșeul peste sol și taluzurile masive de la extremități s-au construit din beton. Structura casei este din cadre de lemn de rășinoase umplute cu cărămizi nestructurale din lut nears. Parțial, acoperișul terasă pe grinzi din lemn încleiat, este învelit cu strat vegetal semi-intensiv din răsaduri locale. În rest, acoperișul este șarpantă din lemn cu înveliș din șindrilă de lemn.

S-au folosit plăci OSB 4 fără formaldehizi, plăci fibrolemnoase de densitate medie, permeabile la vapori. Termoizolațiile sunt din baloți de paie și celuloză la pereți, plăci fibrolemnoase la pardoseli și celuloză la acoperiș. Tencuielile interioare sunt pe bază de var, tencuieli lucioase pe bază de var hidraulic, rezistente la apă în grupurile sanitare. Pardoseala este din beton șlefuit mecanic iar umplutura din lut din pereți (inclusiv la etaj) reprezintă o masă termică consistentă în clădirea din lemn. În exterior baloții de paie compactați sunt acoperiți cu tencuială de lut multistrat și un înveliș de protecție (neexistând streașină) din pietre așezate în gabioane prinse de scheletul din lemn al peretelui. Corpul etajului a primit un înveliș din scânduri cu suprafață arsă. A fost folosită o tehnică japoneză Shoui Sugi Ban care protejează materialul lemnos.

Casa este dotată cu panouri solare iar parterul prezintă un acoperiş verde

Tehnologii şi dotări

Versantul sudic al șarpantei este acoperit aproape integral cu panouri solare fotovoltaice care împreună cu sistemul de stocare cu baterii satisface în proporție de 90% necesarul de energie al clădirii. Casa nu este total autonomă, existând un branșament la rețeaua de electricitate pentru siguranță în zilele foarte reci și înnorate. Încălzirea este prin pardoseală.  Prepararea apei calde menajere se realizează cu o pompă de căldură sol/apă. Pentru irigații automatizate se captează apa pluvială într-un recipient îngropat în dâmbul artficial.

Acoperişul verde pe terasă, învelită cu strat vegetal semi-intensiv din răsaduri locale

Provocarea cea mai mare pentru arhitecţi a fost de a experimenta cu materiale și tehnici alternative de construcție. Deasemenea de a integra elementele tradiționale cu cele moderne pentru niște clienți exigenți care nu renunță la confortul cotidian însă recunosc importanța și investesc în soluții verzi, sustenabile.

Interior rustic

La interior s-a mers tot pe linia rustică dar modernizată printr-un stil mai degrabă minimalist, multe din piesele de mobilier fiind realizate şi concepute la comandă din lemn. Decorul din lemn este completat de tavanele din lemn precum şi de puternice bârne folosite atât la suţinere cât şi pe tavane. Canapelele, fotoliile şi scaunele din lemn sunt tapiţate şi îmbie la relaxare.

Dining şi bucătărie la parter

La parter se găseşte un open space care include livingul, diningul şi o bucătărie dotată cu aparatură foarte modernă. Decorul este îndulcit cu un tablou, pictură contemporană

La etaj se află doar zona privată a beneficiarilor cu dormitorul matrimonial, baie și dressing amplu.

Dormitoarele tinerilor şi copiilor sunt cu paturi din lemn suprapuse. Este ceea ce imprimă un ambient de cabană iar copiilor le sugerează un sentiment de aventură.

Acolo unde s-a putut, la etaj, volumetria tip şură a fost păstrată. Aceastai a permis o deschidere amplă spre frumoasele peisaje montane.

Loft la etaj

O parte a etajului este ambientată tip loft,. Decorul este completat de un şemineu cu horn din metal, vopsit în negru, şi care străbate în mod spectaculos interiorul casei. El reprezintă accentul de design în stil industrial care ne readuce în lumea modernă.