Friptură de miel cu sos de vin roşu

“Fii chef la tine acasă, nu este greu, ai curajul să foloseşti câteva ingrediente mai puţin folosite iar rezultatul va fi spectaculos şi incredibil de gustos” – Chef Marin Cristian

Chef Marin Cristian

Carnea de miel este cumpărată iar idei de mâncăruri sunt destule. Dar ce reţetă de bucătărie să alegem? Cu puţină imaginaţie poţi face friptura clasică de miel să arate ca şi cum ai manca într-un restaurant de lux.

Chef Marin Cristian (instagram cristianmarin_cuisine  www.ohvaz.ro) vă propune o reţetă de friptura de miel cu sos de vin roşu, brandy şi muştar dijon, orez mixt, cartofi mov şi ceapă caramelizată

Ingrediente

pulpă de miel                     medie

orez mixt                             200 gr

ceapă roşie                         3 buc

morcovi                                200 gr

ţelina                                     200 gr

cartofi mov                         200 gr

vin roşu                                300 ml

brandy                                  100 ml

ulei de măsline                  50 ml

muştar boabe dijon        20 gr

sare                                       după gust

piper                                     după  gust

zahăr brun                          după gust

ienibahar boabe               o linguriţă

foi de dafin                         5-6 bucăţi

usturoi                                  5-6 caţei

rozmarin                              după gust

coajă de lămâie                 o linguriţă

cimbru                                  după gust

curry                                      după gust

chili                                        după gust

steluţă de anason            o bucată

ridichi roşii                           o legătură

ceapă verde                       o legătură

Mod de preparare

Începem cu pulpa de miel pentru că necesită un pic mai mult timp de gătire. Într-un vas de teflon sau jena, punem pulpa de miel unsă cu ulei de măsline şi condimenetele menţionate în ingrediente. Deasemenea se adaugă vinul roşu, brandy şi o cană de apă (sau supă de legume), morcov, ceapă şi ţelina tăiate grosier. Vasul se introduce în cuptor, la o temperatură de 170 grade. Pulpa trebuie să stea la cuptor aproximativ două ore, până devine fragedă şi carnea se desface uşoar de pe os.

Între timp pregătim ceapa caramelizată. Se taie rondele subţiri şi se soteaza într-o tigaie cu puţin ulei, zahăr brun, chili şi sare după gust. Orezul se fierbe în apă sau supă de legume clară cu sare şi o steluţă de anason. Fierbeţi orezul până are consistenţa dorită.

Cartoful mov se fierbe în apă cu sare şi 2 căţei de usturoi. Când este gata friptura, din jiul rămas de la pulpă, se face un sos. În el se adaugă un pic de brandy şi  vin roşu precum şi o lingură de muştar boabe dijon. Îngroşaţi sosul cu puţin amidon dizolvat în aăa.

Separat, faceţi o salată din ridichii şi ceapă verde. Pentru prezentare, se pune la bază orezul, pulpa de miel tăiată bucăţi sau felii, sosul, ceapa caramelizată. Apoi cartoful mov sfărâmat şi condimentat în prealabil cu sare şi piper. Puteţi pune deasupra o lingură de salataă de ridichii şi ceapă verde.

Multă inspiraţie în aranjarea farfuriei şi poftă buna!