Paştele, ca şi Crăciunul, nu se poate concepe fără cozonac, este o tradiţie veche. Există o multitudine de reţete de cozonac, căci vorba aceea, “Câte bordeie, atâtea obiceiuri”. Nimic însă nu se compară cu cozonacul frământat de mână, deşi operaţiunea este obositoare. Dacă are şi nucă suficientă, gustul este perfect. Vă prezentăm o reţetă de cozonac, o rețetă tradiţională de la bunica, transmisă prin viu grai din generaţie în generaţie.
Reţeta este pentru 1 kg de făină din care vor rezulta 4 cozonaci şi o pască.
Ingrediente
Făină 1 kg
Zahăr 300 gr
Unt (topit) 250 gr
Drojdie 3 pacheţele
Lapte aprox jumătate de litru
Ouă 8 bucăţi
Nuci 800 gr
Zahăr vanilat 3 pacheţele
O lămâie bio
Mod de preparare
Se cerne făina într-un vas foarte mare special pentru frământat. Apoi se adaugă un vârf dr cuţit de sare şi 3 pacheţele de drojdie uscată. Se face loc pentru ouă şi se pun 5 ouă întregi şi 3 gălbenuşuri. Apoi se frământă compoziţia şi se adaugă treptat jumătate de litru de lapte călduţ în care s-au dizolvat 300 g zahăr şi 3 pacheţele de zahăr vanilat. Se frământă bine şi se adaugă apoi 250 g de unt lăsat să se înmoaie decuseară. La început se frământă cu un mixer de mână timp de o jumătate de oră. Apoi se frământă timp de o oră cu mâna folosind ulei pe mâini. La final se adaugă stafide şi coajă de lămâie bio şi se lasă la crescut.
Între timp se aleg nucile şi se râşnesc şi apoi se amestecă cu 5 linguri de zahăr, stafide şi două pacheţele de zahăr vanilat.
După ce a crescut cozonacul se ia o porţie de cocă cât cuprind amândouă mâinile, se întinde cu mâna pe un planşeu, uns în prealabil cu untdelemn şi se presară din plin nuca râşnită. Se rulează, se prinde de capete şi se aşează în forma bine umsă cu unt şi presărată cu făină.
Se lasă la crescut în formă şi apoi se pune la cuptor 30 minute cuptor bine încins. Apoi se acoperă cu hârtie de copt şi se lasă la copt încă 20 de minute.
Alături de bucuria oferită de mesele festive ale sărbătorilor de Paști sau Crăciun, o felie de cozonac de casă, realizat după o rețetă păstrată de la bunica, va da note de poveste și simbolistică neprețuite!
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
-
Dyson lansează Chitosan™, prima sa linie de produse cosmetice pentru păr care ajută utilizatorii să obțină rezultate de lungă durată