Linişte şi flori proaspete de Paşte

Evenimentele speciale şi sărbătorile ne motivează să pregătim mai atent decorul precum şi fiecare detaliu, de la preparate până la aranjamentele propriu-zise. Anul acesta sărbătorim Paştele acasă. Putem merge pe ceva mai romantic pentru un cuplu sau ceva vesel dacă sunt şi copii dar, în orice caz, un decor mai special.

Iată câteva idei pentru realizarea decorului de Paşte  

Atenţia deosebită faţă de decor nu înseamnă că trebuie să recurgem neapărat la accesorii preţioase. Timpurile sunt grele şi puteţi alege un aranjament cald şi seren.

Dar şi o temă veselă nu este contraindicată, mai ales dacă sunt şi copii, pentru că trebuie să fim optimişti. Pentru sărbători nu trebuie neapărat să redecoraţi întreg diningul. Trebuie doar să aveţi pregătite câteva elemente care să schimbe atmosfera oricând aveţi nevoie. Fără prea multe implicaţii financiare sau deranj.

Casă tradiţională în Moldova, încondeiată precum ouăle de Paşte

Prospeţime de primăvară

O soluţie la îndemână de a schimba look-ul unui decor sunt accesoriile textile. Pentru masă, poate fi vorba  despre o faţă de masă, un napron sau suporturi individuale pentru farfurii. Ideea este să aveţi un set de astfel de accesorii potrivit pentru orice ocazie.

De pildă, pentru masa de Paşte puteţi alege un model vesel şi dinamic, inspirat din cromatica primăverii. Altă idee este să vă axaţi pe flori de primăvară, multe şi colorate, pentru a decora masa.

Efectul pe care îl au florile proaspete asupra unui interior e binecunoscut. De altfel, ele nu ar trebui să lipsească din niciun aranjament de masă festiv. Nu contează neapărat vaza în care le puneţi. Nu vă trebuie un model special, de sărbătoare. Important este ca florile să fie în ton cu evenimentul şi să creeze starea pe care o urmăriţi. În această situaţie, o faţă de masă albă şi un set de veselă clasic sunt suficiente pentru a contura fundalul.

Important este să alegeţi buchete bogate de flori de sezon, care să „umple” masa de prospeţime. Nu e nevoie să le cumpăraţi de la florărie. Mai ales că multe sunt închise. Le puteţi face singuri, din flori cumpărate de la piaţă.

Huse pentru scaune

Cea mai simplă metodă de a schimba atmosfera generală a unei încăperi este cu ajutorul textilelor. Acestea îi pot oferi culoare şi dinamism, în funcţie de imprimeu, cromatică şi corespondenţele create între ele. E clar că, pentru dining, soluţia o reprezintă husele pentru scaune. Datorită lor, un mobilier banal va primi un nou look, mult mai atractiv. Căutaţi să le coordonaţi cu restul elementelor pe care le aveţi în minte pentru masa de Paşte (accesorii de masă, flori etc.) şi între ele.

Rustic tradiţional sau country chic

Puteţi alege orice temă pentru aranjamentul de masă, dar ideal ar fi să-l „asortaţi” cu decorul încăperii în care organizaţi evenimentul. Porniţi de la stilul mobilierului de dining şi lasaţi-vă inspiraţi. O banchetă pictată şi scaune cu look vintage vă trimit imediat cu gândul la un decor shabby chic, care nu e deloc greu de realizat.

Din contră, acest stil vă oferă posibilitatea să folosiţi vechea veselă a bunicii, fără ca ea să pară ponosită, ci doar retro şic. Secretul este să includeţi alte elemente în ton: decoraţiuni cu iz rustic, accesorii de masă pastelate, flori de grădină şi neapărat prăjiturele de casă proaspăt scoase din cuptor. Fiind o serbare tradiţională,  decorul rustic va implica mult lemn natur şi ceramică.

Accesoriile şi decoraţiile

Dau culoare şi personalitate. Alegeţi-le cu grijă şi „jucaţi-vă” cu ele, însă fără a exagera. În cazul unui aranjament elegant, formal, cel mai indicat este să folosiţi o faţă de masă simplă, albă. În schimb, dacă este vorba despre un set-up vesel, mizaţi pe un model decorat cu motive pascale (iepuraşi, ouă colorate, flori, buline etc.). Reţineţi însă că acest accesoriu trebuie să fie în ton cu vesela şi tacâmurile. De exemplu, dacă faţa de masă are imprimeuri, apelaţi la o veselă cât mai simplă şi invers. Astfel, veţi evita să creaţi un decor încărcat şi obositor.

Nu uitaţi nici de şervete, pe care asortaţi-le cu faţa de masă şi aşezaţi-le în partea stângă sau pe farfuria de serviciu. De Paşte, suporturile pentru ouă sunt vedete, aşa că optaţi pentru modele cât mai atrăgătoare sau pentru soluţii originale. Nu în cele din urmă, desăvârşiţi aranjamentul cu flori de sezon, lumânări şi decoraţiuni specifice acestei sărbători.

Decoraţiuni handmade

Decoraţiunile handmade se pot face în special cu ocazia sărbătorilor, acesta fiind un moment prielnic. Casa şi grădina se pot ornamenta cu astfel de obiecte şi va căpăta un aer fresh şi, în acelaşi timp, festiv. Puteţi să vă confecţionaţi singuri acest tip de decoraţiuni. Deasemenea angrenarea celor mici în astfel de activităţi este binevenită.

Pentru Paşte, recomandarea noastră este să folosiţi culori proaspete, cum sunt verdele, rozul dar şi roşul. Cu imaginaţie şi creativitate  puteţi să concepeţi singuri astfel de decoraţiuni. Un ornament cu vaze din ouă va fi totdeauna binevenit. 

Foto: Pexels, Unsplash, Shutterstock