Reţetă de cozonac de la bunica

Paştele, ca şi Crăciunul, nu se poate concepe fără cozonac, este o tradiţie veche. Există o multitudine de reţete de cozonac, căci vorba aceea, “Câte bordeie, atâtea obiceiuri”. Nimic însă nu se compară cu cozonacul frământat de mână, deşi operaţiunea este obositoare. Dacă are şi nucă suficientă, gustul este perfect. Vă prezentăm o reţetă de cozonac, o rețetă tradiţională de la bunica, transmisă prin viu grai din generaţie în generaţie.

Reţeta este pentru 1 kg de făină din care vor rezulta 4 cozonaci şi o pască.

Ingrediente

Făină            1 kg

Zahăr             300 gr

Unt (topit)    250 gr

Drojdie          3 pacheţele

Lapte aprox jumătate de litru

Ouă               8 bucăţi

Nuci              800 gr

Zahăr vanilat 3 pacheţele

O lămâie bio

Mod de preparare

Se cerne făina într-un vas foarte mare special pentru frământat. Apoi se adaugă un vârf dr cuţit de sare şi 3 pacheţele de drojdie uscată. Se face loc pentru ouă şi se pun 5 ouă întregi şi 3 gălbenuşuri. Apoi se frământă compoziţia şi se adaugă treptat jumătate de litru de lapte călduţ în care s-au dizolvat 300 g zahăr şi 3 pacheţele de zahăr vanilat. Se frământă bine şi se adaugă apoi 250 g de unt lăsat să se înmoaie decuseară. La început se frământă cu un mixer de mână timp de o jumătate de oră. Apoi se frământă timp de o oră cu mâna folosind ulei pe mâini. La final se adaugă stafide şi coajă de lămâie bio şi se lasă la crescut.

Între timp se aleg nucile şi se râşnesc şi apoi se amestecă cu 5 linguri de zahăr, stafide şi două pacheţele de zahăr vanilat.

După ce a crescut cozonacul se ia o porţie de cocă cât cuprind amândouă mâinile, se întinde cu mâna pe un planşeu, uns în prealabil cu untdelemn şi se presară din plin nuca râşnită. Se rulează, se prinde de capete şi se aşează în forma  bine umsă cu unt şi presărată cu făină.

Se lasă la crescut în formă şi apoi se pune la cuptor 30 minute cuptor bine încins. Apoi se acoperă cu hârtie de copt şi se lasă la copt încă 20 de minute.

Alături de bucuria oferită de mesele festive ale sărbătorilor de Paști sau Crăciun, o felie de cozonac de casă, realizat după o rețetă păstrată de la bunica, va da note de poveste și simbolistică neprețuite!