Vila Vaiman, arhitectură modernă de oraş alb mediteranean

“Proprietarii şi-au dorit mai degrabă un cămin decât o casă, o locuinţă caldă cu arhitectură modernă, în a care viaţa este celebrată în familie şi cu prieteni şi care va fi legată de amintiri memorabile”

DETALII care contează

AMPLASARE: oraşul Tel Aviv în apropierea Mării Mediterane

NIVELURI: 2 (P+E)

NUMĂR CAMERE: 4 dormitoare

SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ: 450 MP

ANUL CONSTRUIRII: 2017

PROIECT: B+K Architecture (Alon Baranowitz, Irene Kronenberg)

Aşa cum declară chiar cei doi arhitecţi care au realizat proiectul, Alon Baranowitz şi Irene Kronenberg, casa Vaiman reprezintă un omagiu adus arhitecturii de oraş alb, cum este Tel Aviv, un joc bogat de lumini de soare şi umbre care îmbrăţişează briza Mediteranei.

Atuuri

Casa păstrează tendinţa de arhitectură modernă cu deschideri vitrate largi. La aceasta se adaugă numeroase inovaţii, între care o organizare în formă de L. Dormitorul principal reprezintă la rândul său o altă inovaţie, fiind gândit ca un apartament separat de restul casei. Acesta este legat printr-un pod şi are piscină şi grădină proprie. Totuşi face parte integrantă din casă.

Casa în arhitectură modernă este formată din mai multe volume. Toate acestea prezintă deschideri vitrate largi şi sunt conectate între ele prin intermediul unei structuri tip pod. Natura este deosebit de importantă, la exterior regăsindu-se o bogată vegetaţie.

Arhitectură modernă

Privită din faţă, casa Vaiman are un aspect de bungalou, este lungă, cu linii drepte  şi foarte geometrică.  Gardul este masiv, perfect paralel cu linia acoperişului. În spatele său şi datorită înălţimii sale mici se poate observa arhitectura casei precum şi bogata vegetaţie.

Atât pentru gard cât şi pentru faţada principală, arhitecţii, realizatorii proiectului de arhitectură modernă, au ales o culoare de nisip gri deschis. Aceasta este specifică arhitecturii mediteraneene precum şi oraşului Tel Aviv unde este plasată casa. Materialele de construcţie care sugerează mai degrabă un aspect industrial precum şi de culorile faţadei şi gardului conferă răcoare. Aceasta este echilibrată de contrastul cu verdele puternic al vegetaţiei, cerul albastru precum şi de maroul uşii de la intrare. Dimensiunile generoase ale acesteia subliniază deasemenea caracterul deschis al proprietăţii.

Inovaţii şi dotări

Piscina, de fapt apa care aduce răcoare,  este la rândul său un must al unei proprietăţi de acest fel. Casa Vaiman beneficiază de două bazine de apă, între care cel mic deserveşte dormitorul principal. Suprafeţe ceramice răcoroase şi generoase din apropierea bazinului, vegetaţia precum şi un mobilier comod de relaxare sunt elementele care caracterizează piscina.

Soarele a reprezentat cheia în definirea designului şi construcţiei casei. În zona în care este construită aceasta soarele este deobicei foarte puternic. Acoperişul prezintă o  prelungire, formându-se în faţa casei o zonă asemănătoare cu prispa unei case tradiţionale de la noi. Se asigură astfel umbra atât de necesară pe terasă.

Holurile largi şi înalte sunt amenajate cu  un mobilier în tonuri de pământ şi nisip. Acestea, precum şi în mod special comodele sofale, sugerează un aer estival.

Luîndu-se în considerare faptul că proprietatea se găseşte în oraş, suprafaţa de teren este relativ mare (1200 MP). Aceasta a permis o configuraţie a construcţiei în formă de L. Astfel se asigură traiul de zi cu zi precum şi programe sociale.

Planul casei

Designerii de la B+K Architecture sunt recunoscuţi  prin faptul că aduc inovaţii spectaculoase care se încadrează în cerinţele proprietarilor. Astfel, dormitorul principal, în care este amenajată şi baia, a fost gândit ca o altă locuinţă. Acesta se află la o oarecare depărtare, fiind conectată de locuinţa “mamă” printr-un pod. Se crează astefel şi o curte interioară, deosebit de intimă. Aceasta are deasupra cerul albastru iar aici locatarii se pot retrage în linişte.

Designul de interior

La nivelul inferior ambianţa se menţine deasemenea foarte intimă şi relaxant. În acest caz mijloacele folosite sunt diferite. Parchetul este din lemn, o blană naturală este aşezată pe pardoseală pe post de covor. Culorile închise, puternice cu rol contrastant imprimă o notă de eleganţă.

O altă inovaţie constă în existenţa unui nivel inferior. Acesta este ascuns iniţial privirii din afară şi urmează aceeaşi formă de L. Aici se regăsesc dormitoarele familiei, camera oaspeţilor, livingul precum şi curtea interioară englezească (joasă).

Spaţiile de aici sunt amenajate mai elegant. În plus, biblioteca şi pianul cu coadă din living invită spre activităţi culturale caracteristice acestei familii de intelectuali. În living este amenajat un home cinema.

Organizare şi funcţionalitate

Scara care face legătura cu acest nivel precum şi podul care leagă casa de dormitorul principal sunt din oţel lustruit şi sticlă. Aceasta diminuează ideea de greutate a construcţiei care traversează curtea. Deasemenea adaugă o dimensiune fantastică atât spaţiilor interioare cât şi celor exterioare. Podul de legătură prezintă pereţi despărţitori, practic nişte panouri de obloane verticale ce au în componenţă senzori speciali. Un sistem inteligent acţionează obloanele care se rotesc treptat în timpul zilei. Astfel se realizează protecţia faţă de razele soarelui, în timp ce lumina este reflectată foarte lin.

Bucătăria şi diningul sunt plasate la nivelul superior. Astfel activităţile specifice acestor funcţiuni pot fi desfăşurate în conexiune directă cu spaţiul exterior şi natura.

Caracteristica principală a casei este cea a uneia cu deshidere largă spre exterior pe mai multe din laturile sale. Astfel legătura cu exteriorul este foarte fluidă. Livingul, diningul şi chiar bucătăria sunt larg deschise spre spaţiile exterioare şi toate au relaxarea ca prim obiectiv al amenajării. În acest scop este utilizat şi un mobilier de tip in-out care asigură continuitatea spaţiilor.

Material realizat cu sprijinul Baranowitz + Kronenberg

Foto: B+K Architecture

2 thoughts on “Vila Vaiman, arhitectură modernă de oraş alb mediteranean

Comments are closed.