Stiluri şi tendinţe în designul de interior

“Sunt multe idei şi experimente în designul de interior dar, practic, nu este ceva absolut nou de ani şi ani de zile. Poţi să vorbeşti despre stiluri, despre anumite accente dar nu despre tendinţe. Eu concluzionez şi zic că acum nu este nici o tendinţă.” – Paula Navone, renumit designer şi arhitect.

Nimic nou pe frontul de vest

Tendinţele sunt cam aceleaşi de mulţi ani. Se adaugă cîteva detalii, se reeşapează anumite ornamente şi, pentru că lumea doreşte ceva nou, se spune că a apărut un stil nou în designul de interior, o nouă modă.

Mobilierul este cea mai importantă decoraţiune. De aceea designul de interior este influenţat major de tendinţele care se manifestă pe acest segment.

Târgul imm cologne este considerat unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul mobilierului. Această manifestare îşi prezintă viziunea proprie privind tendinţele majore în domeniul interiorului.

Stilul Boho

 Ceea ce a fost ani de zile ataşat stilului vintage ia astăzi o formă cu caracteristici speciale, denumită stilul boho.  Aşa cum îi arată numele, este vorba despre o manieră mai liberă, mai lipsită de prejudecăţi. Noul stil permite şi chiar recomandă asocieri de obiecte care, la prima vedere,  nu par posibile. Astfel o masă din răchită se poate alătura unui scaun Eames. Modelele etnice colorate se pot asocia cu designul graphic modern iar lâna aspră cu pielea fină.

Pentru astfel de amenajări  se apelează din plin atât la împrumuturi şi inspiraţii etnice de pretutindeni. Între acestea, pernuţe orientale, chilimuri, pături din Peru,  ţesături din India. Deasemenea, la obiecte sau mic mobilier din lemn care poartă patina timpului.

Accesoriile şi textilele sunt elementele cele mai uzuale cu care se lucrează în stilul Boho. O sofa veche sau o canapea stil Recamier poate deveni  centrul de atracţie, alături de scaune drapate în ţesături frumoase. În acelaşi timp ce masa de cafea poate fi înlocuită de o tavă metalică mare plasată pe un puf. Ocazional, pot fi adăugate obiecte lucrate de mână, ratan, împletituri sau obiecte din lână. Deasemenea, plantele sunt  nelipsite şi în număr mare.

Stilul fusion

Se spune că una dintre cele mai noi tendinţe în modă, muzică şi design este stilul fusion. Aceasta direcţie defineşte conexiuni neaşteptate între culturi, stiluri şi tehnologii diferite.

Însuşi cuvântul fusion (care înseamnă contopire, amestec) anunţă cea mai importantă trăsătură a acestui stil: aceea de amesteca elemente diferite. Se afirmă că stilul fusion acceptă orice. Se pot combină elemente în diverse stiluri şi cu diferite caracteristici. De exemplu, clasice şi moderne, vechi şi noi, scumpe şi ieftine. Pentru a obţine un decor unic, personal şi elegant, stilul permite să amesteci nu doar culori, ci şi elemente moderne, etno, retro, materiale tradiţionale, obiecte artizanale, clasice, etc. Sună cunoscut? Tot cam aşa se spune şi despre stilul boho.

Totuşi, la fusion sunt puse la un loc elemente care aparent nu se potrivesc. Dar şi care într-un anumit context creat oferă personalitate unui ambient. De exemplu, un fotoliu în stil baroc într-un decor foarte minimalist poate deveni punctul de atracţie al încăperii.

Deasemenea, stilul fusion nu este pentru oricine. O condiţie importantă este aceea de a avea curajul să experimentezi lucruri noi, să faci asocieri ieşite din tipare, să fii creativ.

Stilul fusion este considerat un stil personal, individual. Prin acesta decoratorul/proprietarul aduce un element nou şi original şi îşi pune amprenta personală. În acest scop ajută şi tehnologiile actuale care permit materializarea celor mai creative idei. Stilul fusion nu este pentru oricine. O condiţie importantă este aceea de a avea curajul să experimentezi lucruri noi. Deasemenea să faci asocieri ieşite din tipare, să fii creativ.

Deşi pare cel mai abordabil stil de amenajare, doar un bun profesionist sau o persoană cu un ochi foarte bine format poate obţine un decor original şi cu bun-gust. În caz contrar, se poate aluneca foarte uşor în kitsch.

Foto: Koelnmesse