Povestea casei pe care o prezentăm ca exemplu de proiect original reuşit se desfășoară în Tepoztlán, un mic oraș amplasat între stânci, la sud de Mexico City. Distanța de aproximativ 50 de kilometri care desparte acest loc de metropola vibrantă este suficient de mare pentru a-i asigura liniștea, dar nu şi pentru a-l decupla cu totul de civilizație, proprietarii având ocazia să se conecteze la realitatea cotidiană oricând își doresc, parcurgând un drum de numai o jumătate de oră cu mașina.
Cu un centru istoric bine conservat și împrejurimi ce poartă un puternic parfum rural, Tepoztlán este un oraș de legendă, cu rădăcini culturale adânci, apreciat, de-a lungul mai multor decenii, de scriitori, poeți, artiști și muzicieni care fie s-au născut aici, fie au ales să se retragă în locul în care au simțit că și-au găsit inspirația.
În acest context incredibil și înconjurat de un peisaj uimitor a luat naștere Tepoztlán Lounge. Lounge-ul, setat pentru a fi un spațiu destinat petrecerii timpului liber în natură, se găseşte în perimetrul unei peluze incredibile, înconjurată de pădure.
Detalii tehnice
Numele proiectului: Tepoztlán Lounge
Proiectant: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
Localizare: Tepoztlán, Morelos, México
Suprafaţă: 250 mp
Anul proiectării: 2009
Anul construirii: 2012
Concepţia locuirii
În ceea ce priveşte conceptul, există trei spații de locuit separate. Acestea au fost proiectate în conformitate cu activitățile planificate să se desfășoare aici. Fiecare spaţiu are o personalitate bine definită prin utilitatea sa. Prima zonă este reprezentată de un bar deschis, cu o chicinetă, şi de un cuplu de toalete și vestiare. A doua este o zonă de joacă pentru copii. Aceasta poate fi, de asemenea, utilizată ca o sală de lectură, atunci când temperaturile scad. A treia, şi cea mai mare, este zona de living, un spațiu închis și confortabil, alocat conversației, vizionărilor tv, etc.
Proiectantul și-a dorit ca această construcție să nu fie un proiect închis, ci să lase mereu loc unei dezvoltări armonioase. În funcție de dorințele și necesitățile chiriașilor, acest lucru se poate realiza prin adăugarea unor noi spații, atât interioare cât și exterioare. Între cele interioare se numără camere de odihnă iar la exterior, terase deschise sau semideschise.
Casele din containere
Extinderea construcției se poate face extrem de ușor, având în vedere că cele trei zone deja existente nu sunt altceva decât trei containere. Acestora li se poate adăuga cu ușurință încă unul sau mai multe astfel de structuri modulare.
Au fost date multe exemple de case construite dintr-unul sau mai multe containere. În marea majoritate accentul este pus pe ieftinătatea construcţiei care deobicei arată ca o cutie închisă.
Un avantaj important al caselor create din containere îl constituie faptul că participă la menţinerea echilibrului ecologic al planetei. Practic, acestea sunt construite prin refolosirea containerelor de pe navele de transport maritim ieşite din uz, iar majoritatea materialelor utilizate sunt reciclabile. Containerele maritime reprezintă una dintre cele mai rapide şi ieftine soluţii de ridicare a unei case. Tot mai multe nume sonore din domeniul arhitecturii promovează acest tip de construcţie eco „low cost” ca pe o alternativă la casele modulare cu structură din lemn.
Printre avantajele folosirii containerelor maritime în construcţia imobilelor se numără faptul că această tehnică este una dintre cele mai ieftine existente pe piaţă. Preţul unui container de circa 7 metri lungime, la mâna a doua, porneşte de la 1000 de euro. În plus, structura containerelor este durabilă și extrem de rezistentă la cutremure. Practic, o astfel de construcţie poate să reziste la cel mai devastator cutremur care s-ar putea produce în ţara noastră.
Proiectul de arhitectură
Nu trebuie însă subestimată calitatea proiectului în soluţia caselor din containere. În cazul casei pe care o prezentăm s-a reuşit încorporarea unora dintre cele mai importante tendinţe în construcţia caselor. Casa din Tepoztlán este o casă panoramică cu mari deschideri spre exterior, integrată perfect în natură.
Ce ne place
Amplasamentul casei a fost ales cu scopul de a valorifica la maximum priveliștea spre munți și cadrul natural de poveste care îl înconjoară. Clădirea este gândită cu respect față de contextul existent. Arhitectul și-a dorit ca vegetația naturală să fie adevărata vedetă a amenajării. Astfel a ales să proiecteze o construcție care protejează natura, iar pe alocuri tinde să devină una cu ea. Dovadă a acestui fapt sunt copacii care „străpung” acoperișul terasei.
Doi copaci cu dimensiuni impresionante au fost încorporați în structura lounge-ului, ajungând să facă parte din proiectul propriu-zis.
Proiectul este o negociere între interior și exterior. Limitele dintre mediul înconjurător și spațiul locuibil fuzionează, pentru a produce o singură entitate de arhitectură.
Atuuri
Realizată în proporție de 70% în fabrică, o casă cu structură metalică poate fi construită în timp record. De exemplu, ridicarea unei locuinţe de 150 de metri pătrați durează aproximativ 45 de zile. Oțelul din care se realizează structura este zincat și galvanizat. Aceasta înseamnă că are o rezistenţă uluitoare în timp, de peste 50 de ani. Asta în condițiile în care greutatea specifică a structurii este foarte redusă. Anume, este sub jumătate dintr-o structură similară din lemn. Deasemenea, la o treime din cea a unei structuri din beton armat. Placarea ideală se face cu gips-carton sau cu plăci de ciment compresat, caz în care construcția devine complet ignifugă. Termoizolarea se efectuează cu materiale clasice. În acest caz, s-a optat pentru ciment.
Stabilitatea în timp a structurii metalice este remarcabilă. Aceasta datorită oțelului, un material care nu se contractă sau dilată ;i nu se deplasează structural, nu e sensibil la insecte, șoareci, mucegai, umezeală etc.
Pont
Dacă alegeți o casă cu structură din containere, aveți libertatea de a o extinde cu un efort minim. Acest lucru îl faceţi simplu, prin adăugarea unei noi camere (container). Astfel, dacă nevoile familiei voastre se modifică, puteți obține foarte uşor noi spații de locuit sau de relaxare.
Piscina reprezintă punctul forte al amenajării exterioare, aceasta completând cu brio scopul de leasure al proprietății.
Material realizat cu sprijinul Cadaval & Solà-Morales Barcelona
Foto: Diego Berruecos, Sandra Pereznieto, Cadaval & Solà-Morales
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel