Perfect integrată în spaţiu by Irina Filofi şi Cătălin Trandafir

“Casa a fost proiectată în așa fel încât să ne servească fidel și real nevoilor noastre, nimic lipsă, nimic în plus. Este o casă perfect integrată în spațiu, astfel încât prin geamurile largi să poți beneficia de belvedere în oricare moment al zilei și al nopții. Rezultatul a fost unul contrastant, copleșitor, armonios, în care natura și casa se respectă deopotrivă. Ambele vorbesc deodată și împreună, mesajul rezultat este unul extrem de plăcut, înviorător, relaxant” (Minodora Timiş, proprietar)

AMPLASARE: Popești, Cluj

TIPUL LOCUINŢEI: Vilă

NIVELURI: Parter

NUMĂR CAMERE: un dormitor

SUPRAFAŢĂ TEREN: 6000 MP

SUPRAFAŢĂ UTILĂ LOCUINŢĂ: 190 MP (fără terase)

SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 280 MP

ANUL ÎNCEPERII LUCRĂRILOR: 2015 (autorizarea)

ANUL FINALIZĂRII: 2017

PROIECTANT GENERAL ŞI DE ARHITECTURĂ, DESIGN INTERIOR: Filofi și Trandafir Arhitectură, arh. Irina Filofi, arh. Cătălin Trandafir

Situată în apropierea orașului Cluj-Napoca, într-o zona parțial urbanizată, casa ce îşi propune să nu disturbe cadrul natural, adică să fie perfect integrată în natură, se desfășoară pe un singur nivel şi răspunde cerințelor unei familii formată din două persoane.

Proiectul a fost nominalizat la concursul Life Challenge, Madrid 2016, Bienala de Arhitectură ediţia 2017 şi ediţia 2018 la secţiunea Arhitectură rezidenţială.

Atuuri

  • Încadrare perfectă în mediul înconjurător, casa pare să se “nască” din deal
  • Acoperiş verde plantat cu specii locale ce continuă solul din vecinătate
  • Volumetrie simplă cu suprafeţe transparente
  • Faţade ventilate, din şipci de lemn tratat
  • Deschiderea pereţilor exteriori la zona de zi precum şi la baie
  • Sistem de încălzire în pardoseală şi, parţial, pereţi, cu două variante de combustibil (gaz şi lemne)
  • Integrare soluţii pentru case pasive

Aşa cum cere meseria, pentru proiectarea casei, arhitecţii Irina Filofi şi Cătălin Trandafir au cercetat personalitatea şi dorinţele membrilor familiei compuse din două persoane. Doamna, pasionată de sport, natură, lectură și domnul, pasionat de lectură, cu un puternic spirit de socializare. Firi opuse – ea introvertită, el extrovertit – au solicitat pentru viitoarea lor casă să fie atât veselă, cât și sobră, sensibilă dar și puternică. Proprietarii s-au implicat emoţional în proiect într-o colaborare fructuoasă cu arhitecţii cu care au rămas într-o frumoasă relaţie de amiciţie.  

Acoperiş verde

“La prima vizită, am găsit o zonă deschisă, de observație, un teren în pantă, cu vegetație joasă. La baza unui mic dâmb, o cadă cu plante aromatice servea ca loc de lectură pentru weekend. Locul privea spre o coamă de pădure. De aceea, am propus să nu disturbăm cadrul natural cu noua construcţie, să construim senzația unui obiect peren care să se închidă printr-o plutire discretă”, spun cei doi arhitecţi.

Astfel volumetria casei e simplă și compactă, cu suprafețe transparente amplasate în decupaje adânci, create și dimensionate pe baza studiilor de însorire. Suprafața verde pe care a ocupat-o este restituită printr-un acoperiș înierbat, inundat cu specii găsite pe teren. Volumetria se substituie terenului, soarelui și interacţiunilor dintre spații și context. Continuând abordarea omogenă a exteriorului, accesurile în casă sunt integrate într-un placaj continuu de lemn.

Planul casei

Construcţia  oferă senzația unui obiect peren, care intervine minimal în formele blânde ale terenului Vedere de pe dealul de vizavi . Liniile terenului și liniile casei contrastează, potențându-se reciproc.

Zona nocturnă este legată de zonele de zi printr-un coridor cu funcțiune de depozitare, care caută, prin desen și iluminat, să diminueze cantitatea de informație vizuală

Planul casei

Casa se desfășoară pe un nivel, fiind compusă din două zone funcționale. Spațiile tehnice și complementare se așează în zonele îngropate. Spațiile locuibile urmăresc curbele de nivel, traseul soarelui și peisajul.

Un frumos covor clasic încălzeşte decorul minimalist în living

Dormitorul principal privește soarele de dimineață și comunică cu terenul printr-o terasă buzunar, intimă. Deschis complet, acesta dialoghează cu dealurile estice, având ca bază vizuală un parapet exterior din beton, care caută să protejeze, prin poziționare și prin funcțiune. Tot în terasa-buzunar se deschide și baia principală. Pereții acesteia glisează complet vara, dând senzația unui băi dezinhibate, libere, în natură.

Zona nocturnă este legată de zonele de zi printr-un coridor cu depozitare care realizează un pasaj subtil între activitățile de zi și de noapte.

Spațiile de zi se distribuie spre sud, spre pădure. În cadrul acestora, zona de lucru se sustrage vederii. În spatele biroului, într-un buzunar, se naște un spațiu de relaxare, biblioteca-pat de zi, care permite cuplului să se cufunde în lectură. Peretele exterior se deschide complet, transformând spațiul intr-o entitate proprie în cadrul conceptului de casă integrată în natură.

Locul de luat masa. Spațiile de zi se distribuie spre sud, orientându-se către padurea de vizavi. Iluminatul poate fi direcţionat atât pe masă cât şi spre zona de bucătărie.

Deschiderea către natură

Vedere către exterior. În spatele biroului, într-un buzunar detașat, opac, se naște un spațiu de relaxare, un soi de bibliotecă-pat de zi, care va permite cuplului să se cufunde, în tihnă, în lectură. Covorul clasic, micile măsuţe de cafea şi pernuţele induc o ambianţă cozy.

Baia are funcţiune clară de wellness, aici găsindu-şi locul şi un divan. Cada este poziţionată în faţa deschiderii vitrate astel încât de aici să ai o privelişte superbă a împrejurimilor

Bucătăria şi zona de zi se desfac către peisaj, mizând pe o transparență desăvârșită. O terasă acoperită învăluie spațiile de zi, preluând secvențial caracterul acestora.

Senzația interioară rămâne cea inițială, de punct de observaţie. Pe prelungirea acoperișului casei, la baza unui mic dâmb, se așează cada de pe teren, în poziția inițială; băile în natură, vor continua, terenul în pantă, natural, acoperit de vegetație joasă.

Spațiile tehnice și spațiile complementare se așează în zonele îngropate și caută, prin textura interioară, să intensifice senzația de subteran, de îngropat. În contrast, spațiile locuibile se desfășoară de-a lungul curbelor de nivel, urmărind atât traseul soarelui cât și cadrele peisajului natural pe care împrejurimile le oferă.

Structura de rezistență

Structura de rezistenţă este realizată în sistem mixt, zidărie portantă şi stâlpi cu planşeu dală iar zidăria este realizată din ytong a+. Închiderile de sticlă exterioare sunt realizate din tâmplărie de aluminiu, cu panouri triple de sticlă neutral. Pardoselile şi placajele de pereţi au fost realizate din plăci de calcar şi marmură. Majoritatea închiderilor sunt realizate din mobilier sau pereţi de gipscarton placaţi cu mdf. Pentru realizarea apei calde menajere a fost montat un sistem cu panouri solare.

Terasa sudică. Peretele exterior se deschide complet, transformând spațiul într-o entitate proprie, distinctă de casă integrată. Cada caută să realizeze o trimitere subtilă la cada exterioară, punctul de început și de naștere a ideii de casă.

Pentru amenajarea interioară au fost folosite cu predilecţie materiale naturale: lemn, lână, marmură (la baie). Bucătaria este închisă, dar luminoasă, spațioasă, minimalistă, uşor de curățat, însă în culori deschise, doar pentru două persoane, însă cu posibilitatea unor ajustări funcție de numărul vizitatorilor.

(c) 2017 cosmindragomir.info | all rights reserved

Sufrageria este expusă total către natură, aspect ce ține de conceptul inițial de casă integrată, tocmai “pentru a nu pierde nici un moment al anului contactul cu dinamica vegetală”. TV-ul poate fi urmărit chiar și în timp ce te afli în bucătărie sau pe terasa exterioară.

Foto: Cosmin Dragomir

Video: Eugen Simion