Casă adaptată pentru o colecţie de artă în Beverly Hills

“Clientul a avut o dilemă: fan de mult timp al modernismului de la mijlocul secolului trecut, el a avut dificultăți să concilieze proporțiile reduse ale acelui stil cu nevoia de a adăposti o colecţie de artă contemporană, inclusiv mai multe lucrări de dimensiuni mari”, arhitecţii de la Studioul William Hefner

Arhitectura modernă în Beverly Hills

California şi în special Beverly Hills au o legătură istorică puternică cu modernismul și găzduiesc experimentări arhitecturale realizate de către pionierii recunoscuți ai mișcării. Între aceştia se numără Charles și Ray Eames, Richard Neutra și Rudolf Schindler.

Interior modern de casă propus de Charles şi Ray Eames la mijlocul secolului XX, Foto: Edward Stojakovic
Scaunele din lemn curbate realizate de Charles şi Ray Eames au revoluţionat designul de obiect şi au impus noi standarde de design la mijlocul secolului XX. Foto: Petri Krohn

Charles Ormond Eames și Bernice Alexandra ”Ray” (Kaiser) Eames au fost printre cei mai importanți designeri ai secolului al XX-lea. Au creat modele emblematice și au fost primii care au reușit să producă în serie mobilier din placaj de lemn curbat. De asemenea, au influențat arhitectura modernă. Au fost în egală măsură designeri grafici și industriali și au cochetat inclusiv cu industria filmului.

Miller House, Palm Springs, California. Arh. Richard Neutra. Acest concept de casă propus de Neutra cu linii drepte, din metal şi stclă, cu deschideri vitrate mari, a revoluţionat arhitectuctura de la mijocul secolului XX iar stilul de arhitectură a fost numit Desert Modernisation. Credit foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Un proiect rezidenţial pentru o colecţie de artă

Un client bogat având o impresionantă colecţie de artă contemporană a vrut cu tot dinadinsul să se mute în Beverly Hills, dar nu în orice casă, ci în una mai modernă din secolul XX care să se potrivească cu operele din colecţia sa care datau cam din aceeaşi perioadă.

A căutat o casă de vânzare în acest loc, preţul nefiind pentru el o problemă. După cum am văzut din articole precedente, în Beverly Hills predomină casele în stil mediteranean şi colonial. Tablourile din colecţia proprietarului, în special cele moderne, sunt de dimensiuni mari. Ele necesitau a fi puse fiecare pe un singur perete gol, fără altele lângă ele. Era astfel greu de găsit, chiar în Beverly Hills, o astfel de casă care să prezinte numeroşi pereţi înalţi şi liberi.

În urma căutărilor nereușite ale clientului pentru o casă modernă de la mijlocul secolului, cu un spațiu suficient de mare pentru a atârna operele de artă mai mari din colecția sa, a găsit totuşi o casă, poziţionată bine pe un deal, cu vedere spre Beverly Hills. Aceasta necesita însă modificări majore pentru a-i satisface nevoile amintite. În acest scop a solicitat firma specializată de arhitecţi Studio William Hefner din Los Angeles. Aceasta a luat notă de modernismul californian pentru a completa şi renova casa.

O serie de proiecte recente din Los Angeles realizate de Studio William Hefner fac referire la istoria modernă a arhitecturii din California. Printre acestea se numără o casă hollywoodiană cu spații interioare care se extind până la exterior. Deasemenea o cafenea deținută de muzicianul Moby. Între alte proiecte ale acestui studio de arhitectură se numără şi o altă casă din Los Angeles, care prezintă multe ferestre și un etaj superior înălțat ce nuanțează interesant terasele de dedesubt.

Soluţia: o casă cu arhitectură modernă

Pentru a remedia acest lucru la casa găsită de client, arhitecții de la Studioul William Hefner au creat o sală de intrare în inima casei Trousdale, cu un luminator lung și îngust și pereți albi înalți pentru afișarea pieselor. Restul reședinței, care are un singur etaj este amenajat în jurul acestui spațiu. Aici se găseşte o zonă de living și de luat masa deschisă amplasată în spatele holului.

Aripile sunt poziționate de o parte și de alta, dormitoarele ocupând una și un open space  în cealaltă. Prima aripă este o extensie a casei, practic o construcţie foarte deschisă, semănând mai degrabă cu o pergolă). Aici se găsesc un open space cu living tip lounge şi o bucătărie exterioară. Bineînţeles, bucătăria este prevăzută cu aparatură modernă tip grill.

Un atu foarte important: privelişte unică

Întreaga construcţie a casei profită la maxim de priveliştea spre oraş, care poate fi vizualizată şi din interior. Plecând de la acest concept, casa este extrem de deschisă spre vale prin vitraje de dimensiuni mari. Spaţiul central care cuprinde livingul şi diningul se prelungeşte cu terasa de mari proporţii. În continuare se găseşte nelipsita peluză americană şi piscina . Proiectarea acesteia, fără o margine spre vale, oferă senzaţia apei care se revarsă spre vale ca în cazul unei cascade. Astfel priveliştea spelndidă spre oraş devine extrem de spectaculoasă prin însoţirea  cu această senzaţie de cădere a apei în gol.

Multe caracteristici ale casei amintesc de cele găsite în casele moderne ale secolului XX. Ahitecții au creat linii orizontale puternice prin extinderea parțială a acoperișurilor plate pentru fiecare dintre volume. Unele dintre acestea sunt sprijinite pe coloane.
Ușile glisante din sticlă din spatele reședinței oferă vedere asupra orașului. Panourile vitrate se deschid complet și către terasa-grădină. Aceasta are o piscină și o zonă de luat masa în aer liber.

Interior minimalist, tocmai bun pentru opere de artă

Aripa dormitorului se proiectează mai departe în grădină. Dormitorul principal are uși care deschid întregul colț către o terasă. Balustradele acesteia sunt de sticlă astfel încât să nu întunece vederea.

Un pavilion construit pe cealaltă parte a piscinei acoperă un salon în aer liber. Un volum cu o deschidere imensă încadrează intrarea din fața reședinței orientată spre terasa de dimensiuni deasemenea foarte mari. Aici o bancă albă fără spate se alătură unei alei înconjurate de apă. Pereții sunt acoperiţi cu calcar, ceea ce este compensat de ușa din lemn și partea inferioară a acoperișului.

Paleta simplă de materiale este continuată în întreaga reședință. Ea a fost aleasă de arhitecți „pentru a împlini căldură liniștilor moderne și curate ale casei”.

Interioarele prezintă o paletă la fel de simplă. Amenajarea este minimalistă dar piesele de artă sunt folosite ca accent oferă o eleganţă stilată. Această eleganţă este întregită şi de finisaje glam. Acesta este cazul pardoselii din terrazzo și stejar alb iar precum şi a pereților din băi care sunt din marmură. O contrapondere spectaculoasă a culorii albe predominante este dată de lambrisarea tavanelor cu lemn exotic de culoare maro roşcat. Decorul este amplificat de folosirea de plante exotice şi de deşert de dimeniuni mari. Acestea se regăsesc atât la interior cât şi în grădină şi pe terasă. Pentru dezvoltarea unui copac spectaculos situat

Atmosfera feerică a casei pe timp de noapte se datorează unui sistem de iluminat modern ambiental, realizat atât la interior cât şi la exterior.

1 thought on “Casă adaptată pentru o colecţie de artă în Beverly Hills

Comments are closed.