Inspiraţie internaţională: casă în San Francisco pentru vacanţe continue

Proiectată de Malcolm Davis Architecture, o casă în San Francisco a fost concepută astfel încât să beneficieze din plin de natura înconjurătoare, de lumină şi de fluxul de aer venit dinspre păduri şi ocean.

HyperFocal: 0

 
Suntem obişnuiţi în special din filme să ne imaginăm orice oraş mai mare din Statele Unite ca o aglomerare de blocuri foarte înalte, după modelul New York-ului. Dar clima din această ţară este umedă şi deseori călduroasă. Este mărginită de oceane, sunt multe râuri, păduri şi lacuri. De aceea natura este foarte bogată. Probabil California este în top având cel mai bun climat şi o natură splendidă.

HyperFocal: 0

Nu de puţine ori întâlnim aici astfel de case cu aspect şi funcţionalitate de case de vacanţă, plasate într-un mediu înconjurător specific zonelor turistice sau rurale chiar în oraşele mari. Aşa este şi în cazul casei pe care o prezentăm.

Povestea casei

O tânără familie a achiziționat această casă situată pe o stradă din San Francisco, cartierul  Noe Valley. Achiziţia s-a produs după ce în prelabil casa fusese amenajată fără succes de foştii proprietari. Avantajul proprietăţii era dimensiunea imensă a parcelei  (166 x 4067 MP)  faţă de celelalte construcţii de pe stadă. Deasemenea şi plasamentul său, situat pe dealuri împădurite şi care deschideau frumoase privelişti.

Pasionați de mediu, proprietarii și-au dorit un contrapunct pentru viața lor urbană extrem de ocupată şi agitată. Dorinţa lor era să beneficieze întru totul de natura înconjurătoare. Deasemenea ca întreaga familie să se simtă acasă ca în vacanţă, într-o tabără. Pentru aceasta au apelat la biroul de arhitectură Malcolm Davis. Acesta era cunoscut datorată interpretării atente și sensibile privind ambianţa împrejurimilor, orientarea, contextul și climatul locului unde realizaseră proiecte de arhitectură.

Deseori rezultatul proiectelor realizate de arhitecţii acestui birou, indiferent dacă era o construcţie nouă sau o renovare, este o  arhitectură modernă. Interioarele realizate de ei cu căldură transmit o înțelegere profundă a luminii. Acestea sunt adesea finisate şi decorate armonios cu materiale naturale. Utilizarea luminii naturale este extrem de importantă, la fel ca și provocările unice ale vecinătăţilor urbane, clădirilor istorice și construcții lor durabile.

Tabără familială

Aceste concepte au fost utilzate şi în cazul proiectului de renovare a casei familiei de tineri din San Francisco. Ideea centrală a fost de a sugera un ranch sau o locuinţă ca într-o tabără familială de vacanţă.

Arhitecţii au reinterpretat casa și a extins-o, restabilindu-i identitatea şi conexiunea cu cartierul.

Cum au reuşit acest lucru? În primul rând  au păstrat conceptele iniţiale ale casei și au maximizat accesul la lumina zilei. Apoi au deschis casa spre grădină  şi au asigurat vederea la priveliştele din exterior. Imobilul cuprinde două construcţii simple și o piscină, așezată într-un peisaj californian cu stejari, pini și dafini, care pare complet rupt de stilul de viaţă urban.

Îmbinare cu exteriorul

Proiectată în jurul unui stejar existent, casa scoate elemente din împrejurimile sale împădurite permițându-i astfel să se îmbine perfect cu peisajul existent.

Exteriorul este finisat cu  plăci de cedru arse și stuc pentru a crea o ambianţă rustică. Interioarele sunt realizate cu idei de design semnificative, inclusiv adăugarea de uși mari de sticlă de la podea la tavan. Deasemenea, un balcon ce iese în afara sălii de mese, profitând astfel din plin de peisaj și de lumina naturală.
 
Organizare şi structură

Organizarea casei este în structuri/volume asemănătoare unui pod. Acestea sunt conectate printr-o intrare plină de lumină. În conformitate cu stilul regional, fiecare volum aminteşte de structurile vernaculare, asemănătoare cu hambarele specifice aceastei localităţi iconice din California. Deasemenea, aceste volume imprimă, în același timp, un touch modern întregii proprietăţi.

Structura casei este din lemn  şi piatră naturală. Lemnul este folosit pe larg şi la interior. Unii pereţi sunt lambrisaţi iar tavanele, cum este cazul bucătăriei, dar nu numai, sunt tot din lemn. În multe încăperi, la tavane sunt folosite grinzi din lemn.

Design

Sunt folosite deschideri vitrate largi, ceea ce permite pătrunderea luminii naturale din abundenţă dar şi bucuria unor privelişti splendide. Din dormitoarele plasate la nivelul superior, vederea Oceanului Pacific este benefică şi relaxantă prin culoarea sa albastră specifică întinderilor mari de apă. La nivelul inferior, al solului, lumina naturală pătrunde printr-un sistem ingenios de fante  vitrate în pereţi şi tavan. Spectaculoase şuvoaie “curg” perfect linear precum mierea.

Terasa, de dimensiuni extrem de generoase, balcoanele, grădina cu plante exotice, piscina cu ponton  legat de terasă, crama (California este renumită şi prin producţia de vinuri de calitate excepţională) precum şi şemineul sunt elementele care nu puteau lipsi din conceptul de viaţă de vacanţă al casei.

Amenajarea interioară este minimalistă. Mobilierul însă asigură un confort special precum şi o pată de culoare, aşa cum este în cazul fotoliilor galbene.

Foto: Joe Fletcher Photography
 
Material realizat cu sprijinul V2COM

2 thoughts on “Inspiraţie internaţională: casă în San Francisco pentru vacanţe continue

Comments are closed.