Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2020. Au început înscrierile

Specialiștii din domeniul arhitecturii, dar nu numai, sunt invitați să se înscrie la Bienala Timișoreană de Arhitectură. Evenimentul este programat a se desfăşur în perioada 25 septembrie – 25 octombrie.

Tematica celei de-a treia ediții a evenimentului este sustenabilitatea, responsabilitatea față de mediu. Deasemenea, responsabilitatea față de ceea ce nu am construit încă, în scopul final de îmbunătăți modul în care construim orașele.

Evenimentul central al bienalei va fi expoziția-concurs Beta 2020, deschis pentru participanţi din  România, dar și Ungaria și Serbia. Competiția este adresată unei palete largi de public. Între aceştia, arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură, arhitectură de interior, urbanism, arte vizuale, design, ingineri, IT-ști, administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi și celor care susțin responsabilitatea pentru soarta planetei noastre.

În concurs pot fi înscrise lucrări realizate în ultimii doi ani, adică proiecte finalizate, propuneri. Dar și proiecte care reinterpretează rolul arhitecturii, dar și eseuri sau fotografii.

Secţiuni concurs

Există șapte categorii competiționale: 1. Spațiu construit, 2. Interior, 3. Spațiu public, 4. Lucrări de licență, 5. Inițiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu și 7. Fotografie.. Termenul de înscriere este 30 iulie. În total, se oferă premii de 140.000 de euro. Vor fi șapte premii de 1000 de euro fiecare, pentru fiecare categorie. De asemenea, se oferă și două mențiuni, de 500 de euro ca valoare, la foecare categorie.

Mai jos se prezintă componenața juriului de la Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA 2020. Anna Puigjaner Barberá (ES), René Boer (NL) și James Taylor-Foster (UK/SE) – pentru categoria 6. Eseu, Laurian Ghinițoiu (RO), Relja Ivanic (SRB) și Norbert Juhasz (HU) – pentru categoria 7. Fotografie. Respectiv Vlad Sebastian Rusu (RO), Maja Lalić (SRB), Péter Klobusovszki (HU), Matevz Celik (SLO) și Diana Dina (UK) pentru celelalte categorii. Concursul este organizat de Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România.

Interes chiar şi în timpul nopţii pentru expoziţia BETA 5 de la Timişoara

Expoziţia-concurs “Beta 2020”

Expoziţia susţine şi promovează arhitectura de calitate. Aceasta în toate formele şi manifestările sale, fiind concepută ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul socio-cultural în care aceasta activează.

Organizatorul “Beta 2020” îşi propune să comunice societăţii că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate în toate formele şi manifestările sale. Deasemenea crearea şi susţinerea unui mediu propice interacţiunii dintre corpul profesional, administraţie, societate civilă şi diverşi stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum şi promovarea identităţii culturale euroregionale în context naţional şi internaţional.

Tot în cadrul bienalei va avea loc și expoziția principală „Enough is enough”. În cadrul acesteia se propun lucrări și proiecte internaționale ale unor arhitecți, preocupați de impactul asupra mediului. Echipa de curatori este formată din Ilka Ruby, Brîndușa Tudor și Anca Cioarec, AGERPRESS.

1 thought on “Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2020. Au început înscrierile

Comments are closed.