Deşi ediţia din acest an a fost anulată, Salonul de Mobilă de la Milano stabileşte tendințele în designul interior

Fiind programat să se desfăşoare ca întotdeauna în luna aprilie, Ediţia 2020 pentru  Salonul de Mobilă de la Milano a fost anulată din cauza pandemiei. Credem însă că, deşi a trecut chiar mai mult decât un an de la ultima ediţie, încă mai este oportun să prezentăm tendinţele remarcate, acestea fiind valabile şi în viitorul apropiat.

Ca la fiecare ediţie, Salonul de Mobilă de la Milano 2019, cel mai important târg internațional de design interiora găzduit cele mai prestigioase branduri internaționale care și-au prezentat noile colecții și soluții inovatoare în ceea ce privește designul, materialele și funcționalitatea elementelor de décor. Astfel, s-au putut desprinde câteva tendinţe  esențiale.  

De ce prezentăm acum aceste tendinţe deşi a trecut mai bine de un an de la evenimentul care a avut un record de vizitatori pentru un târg de design (370 000 din 190 de ţări)? Prin simplul fapt că aceste tendinţe au rămas valabile şi acum şi în viitorul apropiat. Fiind programat în luna aprilie şi în Italia, unde Pandemia a atins cele mai înalte cote, ediţia din acest an a fost anulată. Unii dintre marii designeri care îşi programaseră lansările ultimelor noutăţi au făcut acest lucru sau le-au programat în cadrul unor evenimente singulare, ceea ce nu este totuna. La Milano era prezentă totdeauna floarea designului internaţional: designeri celebri (între care Patricia Urquiola, Philippe Starck, Sebastian Herkner, Hu şi Neri, etc),  branduri internaţionale (enumerând câteva la întâmplare, Giorgio Collection, Visionnaire Home, Bentley, Fendi Casa, Daytona, Luigi Volpi, Phillip Selva, Porada, Moroso), specialişti, critici, toată media. De aceea, precum şi în lipsa altor oprtunităţi, designerii şi brandurile şi-au amânat lansările pentru mai târziu,

Tendinţele în decoraţiuni

Ca şi tendinţă generală, specialiştii sunt de accord că eclectismul, mixul de elemente, reprezintă cea mai importantă tendinţă.

Panourile decorative, decoraţiile pentru pereţi şi figurile geometrice au reprezentat deasemenea o constantă în cadrul târgului, Accesoriile încorporează din ce în ce mai mult design, metalul este  integrat în compoziția multor decoraţiuni, dar mai ales la piesele de mobilier care se realizează într-o interesantă combinaţie de materiale.

Deasemenea piatra naturală şi plantele sunt omniprezente în decorul de interior, multe forme geometrice, atât la obiecte cât şi la motive, culorile calde sunt folosite în extenso iar cele tari ca şi accent. Acestea sunt principalele tendinţe dar bineînţeles că se mai pot observa şi multe altele secundare.  

Corpuri de iluminat

De la simple obiecte funcționale, așa cum erau folosite în trecut, corpurile de iluminat sunt tratate acum ca adevărate obiecte de design, uneori chiar şi ca obiecte de artă. Creativitatea designerilor de obiect pare să n-aibă limite în ceea ce privește designul și formele tot mai surprinzătoare ale corpurilor de iluminat. Locul modelelor clasice este luat de cele cu forme sinuoase și mai ales cu forme geometrice. De fapt, geometriile au fost o constantă a târgului din acest an, formele geometrice regăsindu-se nu doar la corpurile de iluminat, ci și la alte elemente de decor, cum ar fi oglinzi sau piese de mobilier.

Pe lângă materialele cunoscute precum sticlă, cristale, metal, descoperim anul acesta combinații surprinzătoare de materiale, cum ar fi onix, piele și lemn în diferite esențe exotice.   

Sistemele de iluminat au și rolul de a crea efecte speciale în decor. Jocurile de lumini și umbre compun o atmosferă specială în interioarele în care sunt utilizate, accentul fiind pus pe soluțiile LED integrate sau flexibile.

Metale în decor

O altă temă foarte întâlnită la majoritatea brandurilor este metalul, integrat în compoziția multor elemente decorative, dar mai ales la mobilier. Piesele din metal cu finisaj auriu, alamă, cupru sau argintiu dobândesc un aspect luxury, care le oferă eleganță și distincție, fiind ideale în interioarele contemporane luxury, clasice, dar și moderne.

Metalul este fin prelucrat, atât la piesele de mobilier, unde reprezintă elementul predominant, cât și atunci când este folosit ca detaliu și inserții.

Piatra naturală şi plantele: omniprezente

Blaturile din marmură nu sunt o noutate, însă atunci când suprafețele din marmură sunt parțial luminate, avem de-a face cu produse inedite, care își vor găsi loc în cele mai spectaculoase case ale iubitorilor de design și frumos.

Pe lângă astfel de “bijuterii” s-au făcut remarcate și obiectele realizate din piatră naturală cu aspect brut sau neuniform, îmbinând diferite tonuri și reflexii. Pietrele naturale apar la blaturi de mese, comode, placări pereți, iar designerii, pe lângă emperador dark sau white carrara – devenite deja “vedete”, sunt în căutarea celor mai rare și surprinzătoare pietre naturale pentru a oferi unicitate pieseor de mobilier și interioarelor create. Pietre precum Verde Imperiale Guatemala, Onice Verde Pakistano, Rain Forest Brown, Crema Cielo, Patagonia au atras atenția publicului și vor face cu siguranţă parte în proiectele de arhitectură. 

Plantele au fost prezente, rămânând în continuare un element de decor care însuflețește și aduce natura mai aproape de noi în diverse forme de expunere: ghivece supradimensionate, pereți verticali verzi, pereți despărțitori cu oaze de verdeață, ghivece și corpuri de iluminat suspendate cu plante curgătoare.

Culori vedetă, combinaţii de materiale calde şi reci şi panourile decorative

Deși nu s-a regăsit o culoare vedetă, nuanțele calde au fost cel mai des întâlnite în cadrul ediției din acest an. Tonurile de crem, bej și gri au făcut parte din paleta culorilor dominante.

Nu au lipsit însă nici accentele puternice de culoare precum roșu, corai, portocaliu pentru cele mai îndrăznețe branduri care au pus accent pe integrarea culorii anului 2019 în interioarele lor.

O atenție deosebită au primit piesele de mobilier care îmbină mai multe tipuri de materiale, cum ar fi lemn, metal și piatră naturală și care fac apanajul interioarelor contemporane.

Producătorii propun piese realizate cu finisaje calde combinate cu finisaje reci. Materialul favorit este lemnul în nuanțe închise precum ebano, eucalipt, stejar închis termotratat în varianta lucioasă sau mată. Materialele reci precum metalul, marmura sau sticla prezintă detalii inedite care reflectă minuțiozitatea cu care aceste materiale sunt executate, uneori chiar de artizani sau artiști.

Panourile decorative și decorațiunile pentru pereți, din lemn şi în special cele realizate prin combinarea de diverse materiale: lemn, piele, metal, rășină, pietre naturale se bucură de largă apreciere, soluţiile de acest gen fiind tot mai adoptate în designul de interior.