Încă de la sfârşutul anului trecut, Institutul Pantone, a decis culoarea anului pentru 2020 ca fiind albastru. Acest institut unde numeroşi cercetători studiază, descoperă şi propun diferite nuanţe, unele noi, de culori este un fel de guru atât pentru producători, cât şi pentru designeri şi consumatori. Astfel, alegerea culorii albastru drept culoarea anului s-a văzut chiar cu ocazia evenimentelor expoziţionale care s-au ţinut la începutul anului (AMBIENTE, IMM Cologne, Domotex, Heimtextil) sau la lansările de noi colecţii. Culoarea predomiantă era albastru iar decizia alegerii părea foarte înţeleaptă, întrucât inducea un sentiment de relaxare şi pace în lumea agitate de astăzi.
Tendinţele în designul interior
Dar chiar la începutul anului a apărut un fenomen nou, pandemia de Coronavirus, care a schimbat mult datele problemei. În plus, evenimente internaţionale de prim rang au fost anulate, printre care şi Maison&Objet.
În locul ediţiei care trebuia să se desfăşoare în luna septembrie la Paris, organizatorii propun evenimente tip conferinţe online care prezintă noutăţi şi tendinţe. În săptămâna care tocmai a trecut, organizatorii au desemnat-o pe Virginie Corbasson de la Carlile să prezinte tendinţele actuale în designul de interior pe baza informaţiilor lansărilor de colecţii care s-ar fi făcut la târg.
Verdele are un efect natural revigorant
Specialista a prezentat tendinţele luând în considerare un singur criteriu, şi anume culoarea. Încă de la începutul conferinţei s-a precizat că verdele corespunde cel mai bine rezolvării crizei sanitare actuale. În plus, nuanţele de verde vibrant au un efect natural revigorant. Adică exact ce este ncesar în prezent pentru majoritatea consumatorilor.
Au fost trecute în revistă toate avantajele folosirii acestei culori şi care sunt în relaţie directă cu tendinţele actuale. Verdele reprezintă natura, o întoarcere la surse, este eco, energizează, este tradiţional, retro, autentic şi inspiraţional. Prezintă o multitudine de nuanţe, între care unele sunt delicate, transparente, senzoriale.
Diferite nuanţe se pot combina fericit cu alte culori şi se pretează perfect abordărilor sezoniere. Se preconizează astfel că nuanţele de verde vor fi la modă nu numai pentru sezonul vară-toamnă, ci cel puţin până în sezonul de primăvară 2021 când se poate opta pentru verdele proaspăt şi delicat de primăvară.
Au fost identificate câteva tendinţe noi, asociate cu diverse nuanţe de verde. Între acestea se pot aminti, tendinţa verde land, o nuanţă simplă în asociere cu cea de pământ, minerală precum şi tendinţa riverside, asociată cu nuanţele ierbii şi licheniilor din biodiversitatea din apropierea râurilor.
Nuanţe de verde în decorul de interior
De la verdele proaspăt al primăverii până la verdele puternic sau verdele-galben obosit de soarele verii, toate nuanţele de verde se pot folosi cu succes în decorul de interior, eventual în diverse combinaţii cu alte nuanţe.
Deasemenea pâlcuri de verde maro de toamnă cu nuanţe de pământ. Verdele este cel mai aproape de natură, creează stări de spirit, evocă emoții. Este ideal pentru a imprima interiorului sau grădinii un stil personal. Verdele vibrant are un efect natural revigorant şi, în același timp, transmite o senzație de pace și securitate. Toate acestea fac o culoare ideală de transmitere a bunăstării prin intermediul decorurilor. În baie, suprafațele colorate în nuanţe de verde au o glazură mată mătăsoasă și o margine precisă și fină
Au fost evocate câteva nuanţe de verde care sunt supuse atenţiei designerilor atât în decoraţii cât şi în fashion. Între acestea, turcoaz, kaki, verde galben şi verde roz care induce romantism şi şarm.
Mai multe firme şi colecţii au fost enumerate printre cele care au lansat produse folosind ca bază culoarea verde. Printre acestea, colecţia de obiecte sanitare şi mobilier de baie Villeroy&Boch (designer Gesa Hansen), colecţia de mobilier Roche Bobois, colecţia de mobilier şi obiecte ceramice Serax, colecţia de tapet Selma Wall, colecţia de mobilier de grădină şi terasă Paola Lenti.
Foto: Archiproducts
.