Piscina este principala atracție pe timpul verii, de care ne bucurăm în confortul propriei curți, fie că vorbim de relaxare ori distracție. În condiţiile actuale, în care turismul este riscant şi este recomandat pe cât posibil statul acasă, piscina din curtea proprie ne poate face să trecem mult mai uşor de această perioadă. Însă înainte de a beneficia de avantajele piscinei, trebuie să avem în vedere pașii ce trebuie parcurși pentru o utilizare în siguranță, pentru o piscină perfectă. Pe lângă articolele necesare acestei acțiuni, specialiştii sunt pregătiți cu recomandări avizate, dar și sfaturi personalizate în funcție de cerințele fiecăruia. Trebuie să ştiţi că în România există Asociaţia Patronală pentru Piscine şi Wellness iar specialişii de aici vă pot acorda asistenţă şi ajutor la adresa de mail office@appw.rp
Accesorizaţi-vă piscina!
Printre articolele folosite pentru activităţi în piscină se află o varietate de ustensile precum: termometre de piscină, teste de analiză a apei, dozatoare de calciu, perii pentru diverse întrebuințări, dar și aspiratoare cu furtun sau diverse instalații de filtrare. Deasemenea, tobogane, pompe de valuri, sisteme de iluminat subacvatic şi chiar sisteme audio.
Cum măsurile sanitare sunt din ce în ce mai solicitate, instalarea unui duş în apropierea piscinei este o iniţiativă binevenită. Astfel, pot fi urmate bunele reguli sanitare de la o piscină publică şi în cazul piscinei proprii. De asemenea, ca accesorii pentru piscină, există pe piaţă diverse modele de șezlonguri și umbrele de soare, care pot acoperi o gamă vastă de preferințe.
Suntem în plin sezon cald şi vă gândiţi cu nerăbdare la piscina pe care aţi ignorat-o toată iarna, uitând parcă de momentele de relaxare şi distracţie pentru care trebuie să-i fiţi recunoscători.
Chiar dacă sunteţi un proprietar ”începător” sau unul cu ”state vechi” în îngrijirea comorii din curte, treceţi în revistă sfaturile în ceea ce priveşte utilizarea piscinei pentru sezonul de vară.
Bineînţeles că primul sfat este acela de a angaja un profesionist care să ducă la bun sfârşit această sarcină importantă, însă dacă din anumite considerente nu procedaţi aşa, încercaţi să respectaţi mai mulţi paşi.
Aveţi grijă de prelată şi spălaţi bine bazinul
Dacă pe timp de iarnă aţi avut piscina acoperită cu prelată specială, atunci spălaţi temeinic prelata, uscaţi-o bine şi depozitaţi-o într-un loc uscat şi răcoros.
Strângeţi cordelinele şi scoateţi ţăruşii de ancorare din pământ. Acesta este momentul din an când aveţi bazinul gol, aşa că profitaţi de ocazie să-l curăţaţi bine. Spălarea se face folosind o perie şi produse speciale ce nu pătează linerul sau rosturile, procurate de la firme specializate. Se insistă pe depunerile de pe pereţii bazinului formate la linia apei (dacă acestea există). După ce aţi trecut peste întreaga suprafaţă, inclusiv fundul piscinei, clătiţi bine, lăsând apa rezultată să se scurgă la canal, nu să intre în circuitul piscinei.
Atenţie la cartuşul din filtru
Verificaţi cartuşul din filtru să nu fie foarte uzat sau nisipul din filtru, colmatat. În primele zile de folosire, până când apa ajunge în parametri, folosiţi încă vechiul cartuş. În cazul filtrelor cu nisip, de cele mai multe ori acesta se colmatează din cauza durităţii.
Este important să verificaţi colmatarea până la fundul stratului de nisip, nu numai la suprafaţă, pentru că altfel riscaţi o filtrare ineficientă. În cazul în care nu veţi schimba nisipul din filtru veţi consuma cantităţi mari de dezinfectanţi şi, cu toate eforturile de a trata apa pentru a fi curată şi dezinfectată, după o perioadă (3 – 6 săptămâni) aceasta nu va mai putea fi ţinută sub control, căpătând aspectul unei bălţi. Pentru spălarea filtrelor folosiţi totdeauna substanţe speciale, fie că aveţi filtre cu cartuş, fie cu nisip.
Verificaţi pompa
Verificarea bunei funcţionări a pompei trebuie realizată de un specialist. Asiguraţi-vă că prefiltrul nu este rupt şi nu pot ajunge diverse corpuri solide (pietricele, crenguţe, obiecte textile) între palele pompei. După punerea pompei şi filtrului în funcţiune verificaţi cu atenţie incinta tehnică să nu picure. Remediaţi scurgerile respective, altfel e posibil ca lipitura sau filetul pe unde picură să cedeze şi să ducă la inundarea pompei şi a instalaţiilor electrice.
Atenţie la duritatea apei
Dacă apa cu care alimentaţi piscina are duritate mai mare de 10 grade germane, trebuie stabilizată cu produse speciale de dedurizare, pentru a preveni depunerile. O duritate mare (peste 250 mg/l CaCO3) formează depuneri pe suprafaţa linerului, a mozaicului şi colmatează filtrul. Pentru a preveni acest lucru, filtrul trebuie spălat în mod regulat cu produse speciale.
Nu alegeţi ca dezinfectant hipocloritul de calciu, atunci când sursa de apă este dură (duritate peste 20 grade germane), deoarece acesta va creşte duritatea apei.
Stabilizaţi unde este posibil metalele din apă cu produse speciale, iar unde sunt prea multe, folosiţi substanţe speciale ce reţin metalele în filtru. Dacă aveţi o analiză a apei cu care alimentaţi piscina şi observaţi că are conţinut ridicat de fier sau mangan, se recomadă o dezinfectare fără clor.
Cum filtraţi apa
După umplerea piscinei, programaţi filtrarea pe manual (funcţionare continuă) minimum 48 ore. În această perioadă, culoarea apei din piscină poate varia de la verde la albastru marin, brun-roşcat, gălbui, negru sau violet. Aceste coloraţii rezultă în urma combinării clorului cu diversele metale sau elemente din apă, precipitându-se în diverse combinaţii ce se depun pe fundul piscinei.
Abia după ce procesul s-a încheiat apa devine cristalină, atunci fiind momentul să aspiraţi piscina. Dacă începeţi să aspiraţi piscina mai devreme veţi tulbura apa şi veţi încetini procesul de limpezire a apei. Acesta poate dura de la o zi la 10 zile, în funcţie de cantitatea de metale, sulfaţi, nitraţi din sursa de apă, vreme (ultravioletele favorizează reacţiile) şi nu în ultimul rând pricepere. În mod sigur, doar cu ajutorul unei firme specializate puteţi avea o apă cristalină în cel mai scurt timp posibil.
Cum efectuaţi clorinarea
Nu efectuaţi clorinarea şoc pe parcursul umplerii piscinei, chiar dacă sursa de apă are un debit mic, iar apa se înverzeşte pe parcursul umplerii piscinei. Dacă apa este clorinată pe perioada umplerii, va avea loc precipitarea, se vor forma depuneri colorate la nivelul respectiv al apei. Acestea nu vor putea fi curăţate decât dacă goliţi iar piscina. Un alt risc este să clorinaţi cu o cantitate prea mare de dezinfectant pentru un volum mic de apă, lucru ce poate duce la decolorarea linerului.
Spălaţi filtrul cu cartuş în fiecare zi, în primele zile de la umplerea piscinei. În felul acesta îmbunătăţiţi filtrarea şi grăbiţi limpezirea apei. În cazul filtrului cu nisip, spălaţi cel puţin după o săptămână sau dacă presiunea indicată de manometru creşte peste 1 bar.
Folosiţi o instalaţie de tratare
Se recomandă folosirea unei instalaţii de tratare, dar dacă nu există tratare automată, în primele două-trei săptămâni de la deschiderea piscinei testaţi des conţinutul de clor şi Ph-ul (la două zile în prima săptămână).Stabilizaţi Ph-ul apei în primele două săptămâni de la deschiderea piscinei, în special pentru a maximiza eficienţa clorului. Un Ph neutru (7.2-7.4) vă va asigura confortul în apă şi va necesita o cantitate mică de dezinfectant. În afara acestor limite de Ph veţi putea avea mâncărimi ale pielii, usturimi ale ochilor, cantitate insuficientă de substanţă activă dezinfectantă, depuneri de tartru (la Ph peste la 7,6 ) sau corodarea echipamentelor (la Ph sub 7.0).
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050